Saturday, June 22, 2013

GOVS + Jurnalul lunar de autocontrol



[proiect in lucru]
Prof. Mircea Olaru, 18 Dec. 2012, Buc.
REVIGORAREA  ACTIVITATII DE PREGATIRE A INOTATORILOR  DIN ROMANIA

” SISTEMUL GENERAL UNIC DE VERIFICARE SI CONTROL A PREGATIRII ANUALE” 
[ sau mai sugestiv spus ’GUVERNARE SPORTIVA’ - GOVS]
Abstract:
Afirmarea inotatorilor nostri trebuie dirijata in cadrul unui sistem riguros, atipic si ritmic (saptamanal) de veriifcare si control a pregatirii, menit a fi aplicat in vederea cunoasterii permanente si facile a stadiului pregatirii vis-s-vis de un sistem de norme obligatorii cu caracter individualizat, pe grupe/ani de varsta.

Acest sistem nu rezulta decat din dorinta de a stimula cresterea participarii constiente
la un sistem unic de pregatire si concurs a tuturor celor care se incadreaza in termenul de ’inotator litigimat’ cf. Statului si Regulamentului FRN.

Prezentarea temei:
Cf. Numarului de sportivi ligitimati pe sectii de inot sportiv din cluburile afiliate + a Listei tuturor antrenorilor implicati in activitatea competitionala interna de inot, pentru implicarea acestora intr-un sistem usor de cunoscut si facil predictibil [maleabil] de dirijare si control a pregatirii, FRN va insituti un sistem unic de verificare si control in scopul de a cunoaste stadiul de pregatire a intrugului efectiv de sportivi, antrenori, cluburi.

Sistemul [GOVS] trebuie sa permita cunoasterea ritmica si deci permanenta a progreselor a fiecarui inotator, antrenor pentru evaluarea de perspectiva si pentru acordarea de distinctii si sprijin material financiar, la cenrele [sportivi, antrenori, cluburi] care se incadreaza in linia asteptarilor de crestere a numarului de inotatori si a prefatirii sustiite a acestora de catre FRN si Opinia publica sportiva.

GOVS este alcatuit din probe de verificare efectuate saptamanal [in toate perioadele in care nu exista conpetitii oficiale] , probe care au ca scop aprecieri obiective [controlabile] a gradului de stapanirea a Tehnicii de inot – in cele 4 procedee, a Nivelului de prelucrare a calitatilor motrice specifice inotatorilor [Viteza, Forta, Mobilitatea, Rezistenta] pe uscat si in apa.

Sistemul de probe de verificare  poate cuprinde  mai multe exercitii selectate fiecarei calitati DAR aplicarea, folosirea lor va fi Dirijata cf. unui Grafic stabilit in functie de continutul Planificarii si , mai ales, a Periodizarii pregatirii [mezocilcuri, etape] stabilite cf. unui calendar adecvat de catre FRN / Colegiul Antrenorilor.

Continutului Sistemului GOVS

1.     Inot pe distanta de 50m / 1-2 incercari saptamanal
2.     Exercitii efectuate pe uscat / 1-2 exercitii alese din suita celor generale dedicate prelucrarii Vitezei, Fortei, Mobilitatii, Rezistentei, etc.

Probele de inot se vor efectua in Regimul BEST, adica in conditiile preocuparii inotatorului de a inota cat mai repede dar cu economie de vasliri [ acest regim este cel care conduce la perfectionarea si stabilizarea Tehnicii corecte].

Se va tine seama de faptul ca prestatia sportivilor este fluctuanta si nu are caracter imediat de apreciere [pozitiv/negativ]; fiecare incercare contribuie la instalarea unui regim constient si facil de auto-control, regim benefic cailor de obtinerea unei eficiente superioare si implicit a unei tehnici corecte de inot.

GOVS trebuie sa permita SAPTAMANAL sa acorde distinctii si premii cf. criteriilor stabilite de FRN si, mai ales, cf. Bugetului alocat acestui scop, situatie care poate si trebuie facuta publica spre buna cunoastere a tuturor celor implicati in GOVS.

Probele efectuate pe uscat  vor fi selectate dintr-un set de exercitii reprezentative pentru prelucrarea Vitezei, Fortei, Mobilitatii si Rezistentii [ personal as alege setul de exercitii recomandat de specialsitii germani in regim de ’circuit training’/vezi explicatii]

In fiecare saptamana se va verifica maximum 2 exercitii; aceste vor fi alese tinand cont de complementaritatea lor [de ex.: ex. pentru verificarea  vitezei de repetare + ex. de forta, sau unul de mobilitate + unul de forta etc.].

Organizarea GOVS

La nivelul FRN se va alcatui

A/ un CATALOG ce va cuprinde in mod succint Efectivul de inotatori de ani de varsta pregatiri de fiecare profesor [ evidenta cluburilor nu este semnificativa – ci este necesar de a se urmari cum se reflecta raportul  Nr. de inotatori / fiecare antrenor”

      B/ un REGISTRU  de evidenta a rezultatelor saptamanale a fiecarui sportiv [ fiind o lucrare  care se preteaza a fi prelucrata de calculator, registrul poate fi realizat/consultat cu usurinta..., dar este necesara prezenta unui angajat calificat care permanent va inregistra datele primite din teritoriu [date care fiind si ele trimse electronic pot fi usor colectate]

*in registrul aminitit se vor mentiona:
datele personale ale spotivului [nume, an de nastere, club]+
datele care-i calculeaza ‚Indicele personal de Alunecare’ [IPA], valoare, de regula stabila, in decursul unui an / vezi explicatia +
valoarea prestatiei BEST in proba X, la data Y {performanta pe 50m+numarul de vasliri=punctajul BEST realizat;  punctajul poate fi facut instantaneu facand suma nr. de secunde+nr. de vasliri, suma ce se scade din valoare IPA}
performanta la ex. pe uscat – exercitiile selectate in prealabil vor avea un numar de cod si in dreptul fiecarui se va trece performanta de la acea data [ in conceptia mea numarul acestor exericiti nu pot fi mai mare de 10]

La nivelul fiecarui antrenor [ si dece nu, chiar la fiecrui sportiv], datele existente la nivelul federatiei trebuie pastrate [dupa comunicarea lor la FRN] si de antrenor [mai ales] si chiar de sportiv. In acest fel intre activitatea birocratica de inregistrare a datelor si pastrarea datelor ’la purtator’ va aparea un lucru inedit si indispensabil fiecaruia dintre cei implicati – controlul valoarii pregatirii si intrevarirea unei constiinte sportive din ce in ce mai ferme, capabile sa analizeze corect, obiectiv PERSPECTIVA.

Jurnalul de autocontrol – 
un accesoriu strict necesar



Stativ triunghiular cu
0rarul ÅŸcolar ÅŸi cel de antrenament
având evidenţa operativă a tuturor indicatorilor principali ai pregătirii
(săptămânal, lunar, anual)







            Din foto se poate deduce cum arata ansamblat acest stativ: paginile 2 ÅŸi 3 vor fi xeroxate/printate la măsura 1/1 (adica pe o coala de măsura A4, preferabil pe carton de tip 'ciocan'; acolo unde se înfiinÅ£eazâ un alt grafic se face o îndoitură si în final cele 3 faÅ£ete ale stativului pot fi lipite pentru a realiza un volum echilateral  [like 'Tomblerone' chocolade]....
            Pe una din feÅ£e veÅ£i gasi orarul scolar + cel de antrenament săptămânal; 
            Pe faÅ£eta din mijloc vor fi însemnate valorile a 4 indicatori
(Greutate, Km înotaÅ£i, Puls dimineaÅ£a la trezire [clino/ dupa 2 min. in ortostatism; cele doua curbe daca se distantzeaza este 'alarma', doctorul, antrenorul considera sportivul 'suspect' de oboseala remanenta sau chiar supra-antrenament si se vor lua masurile necesare] ÅŸi Numărul orelor de somn – toate acestea pe fiecare zi din cele 30-31 zile cate are o lună de pregatire (fiecare indicator va avea o alta culoarea iar unind valorile zilnice veÅ£i căpăta un grafic interesant pentru urmarirea gradului de  antrenament etc.
            Pe ultima fateta se fac bilanÅ£urile fiecărei luni conform celor 5 rubrici  = Total Km înotaÅ£i/luna în curs, Total ore de pregătire, Nr. de Km. Parcursi cronometrat, Număr de minute de pregătire pe uscat, Număr de starturi Ã®n concursuri de verificare, locale ÅŸamd. 
            Cel care are o asemenea evidenÅ£a, zi de zi, săptămânal, lunar/evident ÅŸi anual – va fi, in ochii antrenoului, medicului, familiei...,  un sportiv ferit de supra-antrenament sau de scădere a gradului de pregătire. 
Merită să încercaţi .......!
=====================================
==================================================================

===============================================================
Adăugaţi o legendă
================================================================




M.Olaru > Email: scanave@yahoo.com
 www.gunselgunsel.com/mircea.olaru.htm
http://swimmingpedia.blogspot.com/
http://swimming-sinergy.blogspot.com/
 


2 comments:


  1. from book SWIMMING by Newell, Cross, Cowcher, Bernabei to 'Mounthly Grafics for Himself Control' by M.Olaru {see - http://swimmingpedia.blogspot.ro/2013/06/govs-jurnalul-lunar-de-autocontrol.html

    I received the book 'SWIMMING' [serious about your sport] by N. Newell, D. Cross, P. Cowcher, T. Bernabei, 2011 ed.New Holland Pub. UK, as a present and in the chapter - Fitness & traning / Training zones, I met a very accurate formula for calculating the different intensities of exercise practiced during training [ie in its planning stage].

    This is how it goes <220 - your age - your resting heart rate> [RHR] and to determine target zoning effort ... very simple , that means.

    I hope I'm not wrong :
    '
    220 '= Heart rate maximum allowable effort to be accepted without causing complications in heart function {see' myocardial infarction];
    'Age' = is simply how many years has the subject;
    'Resting heart rate [RHR] = is the value of cardiac frequency in basal conditions [is preferably in the morning on awakening]

    For me everything is ok but against RHR I have some more'scholarly' approaches;
    if the subject still counts his pulse, lying in bed right after waking up [clinostatic] ... why not do the count again, about 1-2 minutes after waking up but this time in vertical stand {orthostatic position]. The question could be natural 'why still had to count again’?

    Sports doctor and the coach know if between the two counts of the pulse is a noticeable difference, it cautions that the recovery work, rest after exercise the previous day was not recovered very well and so the athlete can enter a new workout tired and so the chances of a visible target work rate.

    I sensed the importance of these indicators since about 40 years ago when, as federal coach, I had to give the athlete a personal tool for tracking activity, sporting his life.

    'Instrument' /'Tool' is called 'monthly chart of self control' that occur daily values: Weight, Km swim, Pulse [supine / standing] and hours of sleep.[see - - http://swimmingpedia.blogspot.ro/2013/06/govs-jurnalul-lunar-de-autocontrol.html]

    "Tool" has a section that is a statistical evidence of the main indicators of preparedness month and a 3rd box that appears' weekly school schedule + daily training schedule.

    'The instrument' can be bent to form a triangle [as everyone knows is the packaging of chocolate 'Toblerone] and can stand on desk and it is accessible at any time etc..

    Important are the interpretations that can be correlated with each other regularly and which can give a clear picture of how they evolve, how the athlete lives.

    So 'Tool' provides ujn RHR larger and very closely related to the individual, athlete 'in the flesh'
    (Open - http://swimmingpedia.blogspot.ro/2013/06/govs.html)
    ================
    Ana Maria G
    Turkey, Adana, University of Cukurova, Lecturer
    Turkce - Romence - Turkce authorized translator/conference interpreter
    English - Romanian - English freelance translator
    Tel: +(90) 532 264 2397
    Messenger: Yahoo ID, Skype ID, MSN ID: anamariagunsel
    OBS: Ana Maria is my doughter... + ocasionally my translater [she is very busi....]

    ReplyDelete
  2. Probabil una dintre actiunile rapid de urmat in sporturile individuale in Romania, in acest moment, ar putea sa reprezinte aceasta "mini-centralizare" despre care vorbiti mai sus. Chiar daca unii ar putea considera acest instrument oarecum o practica un pic comunista, consider ca ar putea fii un instrument prin care atat sportivii cat si antrenorii ar fi motivate 365 de zile/an sa se autodepaseasca, iar rezultatele la competitiile oficiale nu ar mai fi rezultate "surpriza" ci o concluzie bine-meritata a muncii depuse in echipa.
    Ce este mai grav, din punctul meu de vedere, este faptul ca in acest moment nu avem oamenii dispusi sa faca aceasta "munca de sisif" in care sa "zideasca caramida peste caramida" in programul de pregatire al sportivilor. Antrenorii nostri tineri(35-45 ani) care reprezinta fosti sportivi, cred ca isi doresc mai mult decat parintii micilor sportive medalii si recunoasteri la concursuri de 10-14 ani, uitand ca de fapt testele supreme se dau in afara granitelor, acolo unde, din pacate rezultatele se lasa asteptate de vreo 10 ani la anul, sarbatorim ultimele rezultate notabile ale natatiei romanesti).
    Nu mai vorbim aici de partea financiara(premierea "Celui mai bun Grafic...") care daca ma uit bine prin competitiile interne, la concursuri judetene si/sau regionale se dau premii(medalii, cupe, produse,etc) care depasesc "inmiit" acele diplome oferite de FRN in competitiile oficiale.
    Nu stiu ce sanse de reusita are proiectul dumneavoastra, dar imi place idea si achiesez la modul de lucru structurat, planificat si revizuibil.

    Cu respect,
    Gabi Moraru.

    ReplyDelete