Detoxifierea de primavara
unui bun tonus fizic si psihic.
Este ideal sa efectuam acest proces la fiecare schimbare de anotimp. In acest sens,
detoxifierea de primavara este absolut necesara, deoarece pe parcursul iernii,
organismul nostru a fost supus unui stressuplimentar: conditii meteo nefavorabile,
alimentatie cu multe proteine si grasimi animale, in dauna unei alimentatii „vii” –
legume si fructe proaspete, miscare in aer liber si activitate fizica mult diminuata.
Este timpul ca, odata cu venirea primaverii, sa modificam substantial alimentatia,
care trebuie sa se bazeze in primul rand pe legume si verdeturi proaspete,
specifice acestui anotimp. Fructele proaspete trebuie consumate ca atare sau
sub forma de sucuri. Zaharul trebuie sa fie inlocuit cu miere de albine (1-2 lingurite/zi).
Recomand consumul moderat de cereale integrale, seminte (neprajite), alune (neprajite
Detoxifierea poate reduce incidenta de aparitie a numeroase probleme de sanatate,
cum ar fioboseala cronica, imunitatea scazuta, alergiile, durerile de cap,
scaderea capacitatii de concentrare sau mancarimile pielii.
Dietele care contribuie la „curatarea” organismului nu includ decat
mancare organica si apa minerala sau filtrata.
Exemple de astfel de alimente:
-
Sucurile de fructe sau legume;
- Supele de legume;
- Legumele fierte (cum ar fi: broccoli, spanacul, conopida sau morcovii);
- Cerealele;
- Leguminoasele;
- Orezul brun;
- Branza de vaci;
- Iaurtul bio;
- Pestele;
- Carnea de pui.
Nu conteaza cantitatea ingerata din aceste alimente, poate fi vorba despre
oricat de mult sau de putin. Multe persoane incearca, odata ce initiaza o
dieta de detoxifiere, sa si scada in greutate, motiv pentru care isi
injumatatesc portiile zilnice de mancare. In timpul dietei de detoxifiere
este necesar sa se bea cat mai multa apa minerala sau apa filtrata pentru
a ajuta organismul sa dizolve si sa elimine toxinele prin rinichi si
glandele sudoripare. Ca si regula generala, se recomanda consumul a
2 - 3 litri de apa pe zi si exercitii fizice din abundenta, pentru a stimula
transpiratia.
Ce anume trebuie evitat
E
fectul dietei de detoxifiere se datoreaza nu numai alimentelor pe care
le contine, ci si celor pe care le exclude. Se recomanda evitarea consumului
de sare de bucatarie, cafeina, aditivi, indulcitori artificiali,alcool si zahar,
toate acestea reprezentand potentiale toxine ce pot afecta functionarea organismului.
Cuprins articol
- Dieta detoxifianta
- Alimentele organice
- Suplimentele alimentare de detoxifiere a organismului
- Suplimentele nutritive
- Plantele adaptogene
Alimentele organice
Introducerea in alimentatie a mancarurilor organice este esentiala pentru
asemanatoare ca marime si culoare si pentru a rezista cat mai mult in
galantare. Aceste calitati se obtin cu ajutorul pesticidelor, ierbicidelor,
promotorilor de crestere si al fertilizatorilor.
Aceste chimicale se utilizeaza in mod regulat inca din stadiile initiale
ale culturilor, pe tot parcursul ciclului de crestere a plantelor.
Se estimeaza ca pe parcursul unui an prin intermediul mancarii non -
organice se introduc in organism circa 6 kg de substante chimice din
categoriile anterior amintite, la care se adauga
edulcorantii, conservantii,
cerurile si aditivii alimentari. In momentul de fata nu se cunosc cu
exactitate efectele pe care aceste substante le au, pe termen lung,
asupra sanatatii noastre. Agentiile de protectie a mediului considera
ca cea mai mare parte a acestor substante au un potential cancerigen
redutabil.
Suplimentele alimentare de detoxifiere a organismului
Exista numeroase suplimente alimentare utilizate pentru a ajuta procesul de detoxifiere.
Cele mai utilizate sunt:
- Antioxidantii (cum ar fi vitaminele A, C, E si seleniul mineral);
- Protectoarele hepatice (de exemplu glutationul necesar protectiei
hepatocitelor, extractul de Artichoke (Cynara scolymnus) cu rol de
subtiere a bilei si stimulator al functiei biliare, s.a.);
- Adjuvantii functiei renale (de exemplu extractul de dandelion, care
are actiune diuretica);
- Adjuvantii functiei intestinale (suplimentele ce contin lactobacili, c
are ajuta flora intestinala sau extractele de aloe vera sau psyllium
care combat constipatia)
Suplimentele nutritive
Dupa ce programul de detoxifiere a demarat, cam la o saptamana,
se pot adauga suplimentele nutritive. Acestea nu trebuie introduse
in alimentatie decat dupa ce cura a inceput, intr-un mod similar cu
introducerea de ulei in motorul masinii, dupa consumarea celui existent.
Astfel, organismul se poate fortifia cu:
-
Suplimente de vitamine si minerale, pentru a se asigura doza zilnica
recomandata (DZR- optimul unor cantitati de substante necesare bunei
functionari a organismului);
- Acizi grasi esentiali ( de exemplu uleiuri de peste cu omega 3 sau
uleiuri de primula);
Se recomanda si utilizarea de suplimente pe baza de alge cu clorofila
(de exemplu spirulina sau clorela) care au atat un rol nutritiv cat si de
legare a toxinelor din intestin, grabind eliminarea lor din organism.
Suplimentele alimentare trebuie utilizate pe tot parcursul curei de detoxifiere.
Plantele adaptogene
Pentru a se asigura un echilibru al organismului se pot utiliza plante
adaptogene precum
ginsengulcoreean sau cel siberian; acestea ajuta
organismul sa se adapteze la noua
dieta. Aceste plante sunt utile mai
ales daca persoana care urmeaza dieta tocmai a traversat o perioada stresanta.
Se recomanda ca
dieta de detoxifiere sa fie urmata timp de doua saptamani
inainte sa se adauge alte alimente. Dupa terminarea dietei, este indicat
sa se adopte un stil de viata care sa limiteze aportul de toxine.
Dieta ce succede perioada de detoxifiere trebuie sa fie cat mai sanatoasa
http://us.mc1113.mail.yahoo.com/mc/welcome?.gx=1&.tm=1299666936&.rand=6k905v5nk97d7#_pg=showMessage&sMid=6&&filterBy=&.rand=595077388&midIndex=6&mid=1_63355_ALMPw0MAABM2TXcJSQa2AhfP%2FsY&fromId=info@news.sfatulmedicului.ro&m=1_70555_AN0Pw0MAADGfTXdX3wP5ai6%2FgIE,1_69399_ANcPw0MAAWb3TXdUKgGO5R2nAUM,1_68769_AI8Pw0MAAYSNTXdTtgydeVglagk,1_67409_ALMPw0MAAPCKTXdEUAy3uSSXBfc,1_64042_AMUPw0MAAIEBTXcOBQ0flA5IqnU,1_63355_ALMPw0MAABM2TXcJSQa2AhfP%2FsY,1_62709_ANEPw0MAAJ4xTXcChgvUE3bOzK8,1_66111_AK0Pw0MAAMG9TXcT4g8MDEnEBAk,1_60445_AJUPw0MAAD%2FhTXbeTAGYnCxtBk8,1_59760_AMsPw0MAAA0%2FTXbbygX%2BP2Sd0iM,1_59170_AIkPw0MAAL8LTXbaqQA4JTIa%2FA4,&sort=date&order=down&startMid=0&.jsrand=8929976
Detoxifierea este primul pas spre sanatate
SECOM te ajuta sa il faci
Detoxifierea este procesul de neutralizare, transformare si eliminare
a toxinelor din organism. Toxina poate fi orice substanta care are efect
negativ asupra organismului. Multe dintre aceste toxine provin din
alimentatie, administrarea de medicamente si atmosfera.
Chiar si corpul, si bacteriile din intestine produc toxine. In interiorul
organismului, grasimile, in special cele oxidate si colesterolul, radicalii
liberi si alte molecule daunatoare actioneaza ca si toxine.
Digestia inceata, disfunctiile colonului, activitatea deficitara a ficatului,
slaba eliminare prin intermediul rinichilor, tractului respirator si pieli
i duc la toxicitate crescuta in organism.
Incarcarea organismului cu substante nocive determina anumite dezechilibre
No comments:
Post a Comment