Tuesday, November 13, 2012

"Amintiri" metodice .....

In perioada anilor '90 am lucrat 'antrenor consilier' al federatiei din Ankara...; misiunea mea era sa merg in toate orasele in care aparea un bazin nou [o campanie reusita a oficialilor turci, constructorul, mereu acelas era o firma italiana, Myrta se pare/ flitrarea era asigurata din tratarea apei cu Ozon !...] si sa organizez treaba, astfel ca in scurt timp, 'sera' sa inceapa a produce.... [aprropos, bazinul avea si o sala de gimnastica competitionala, deci un complex f. reusit ca ideie arhitectonica / in sala de gym. se producea o situatie inedita, parca luata din povestile de la haremul din Top Kapi - de vobea-i intr'o parte..., departe de tine fiind, omul auzea tot ce vorbea-i..., nostim si cu multe 'surpryse'........].
IYIK ..."adanalar" ....
IYIK Gunes 10 ani / Sarik acum cel mai bogat om dinTR.

Asa am ajuns si la cei din Adana dar cu un alt profil : cei de aici erau deja de mult timp recunoscuti ca fiind cei care aprovizionau cluburile din tara cu inotatori talentati, talentati este mult spus, dar bine adaptai cu apa, deoarece orasul este plin de canale de aductie a apei pt irigatii iar acolo se face o scalda minunata [ in 1974, cand am 'debutat' ca antrenor in Turkya.., la IYIK, aia mi-au adus o intreaga echipa dela Adana si erau copii tineri si ambitiosi, asa au rezultat 2 brasisti de 1.10, un mixtist de 2.11, un sprinter de 46.8 si altii, in numai 1 an de lucru cu tineri care DOREAU sa se afirme cu orice pret...!, aviz amatorilor ...].
Adana = influente NATO......1991
IYIK _Istanbul 1974

Dar odata venit la Adana, cu oarecare grade pe  epoletii de antrenor consilier...., am constatat ca - ei puteau sa ma invete pe mine carte si nu eu pe ei...[ la Adana este, inca, o baza NATO iar influenta americana s-a manifestat si la inot]. 

Gr.Incepatori, HSSK 1994

Asa a inceput un fel de conflict [obisnuit] intre antrenori - 'cine-i cel mai tare din parcare'; si dupa ce eu i-am tot bruftuluit, uneori nejust, mi-au 'copt-o'...[oi fi scris bine 'copt-o'...?].



Era in plin sezon, tocmai se terminase un curs de invatare si multi copii doreau sa continue activitatea; treaba se facea in cadru festiv, cu toti parintii in tribuna si m-am pomenit cu... 320 de noi incepatori, toti, deoadata, pe marginea bazinului; 'chalengerii' mei s-au facut ca ploua.. si eu, singur ramas, am inceput lectia...

'Jimnasticutza' a fost usoara, mai ales ca elevii isi conduceau sonor singur exercitiile [atentie antrenori...] si a venit mometul adevarului; ce ma fac cu 320 de noi veniti....????

Iar Dumnezeu m-o ajutat inca odata !

Asa: bazinul avea 8 culoare / 50m, olimpic, descoperit, a durat ceva orgnizarea [10 min.!] dar treaba s-a desfasurat asa\: PE CULUARUL 1, serii de cate 4 copii [80 serii.... uf] care porneau, cand le vea randul / la cca 5 m distanta, rand pe rand; fiecare serie, fiecare copil, cand ajungea la capatul culoarului [inotau cu pluta], trecea pe culoarul alaturat [2,samd] si astfel niciun copil nu a avut ceva de intampinat, fiecare inota avand culoarul gol inainte, pentru el; treaba s-a repetat pana cand ajungea la capatul culoarului 8 [deci au inotat, fiecare, 400m]; treaba s-a repetat de 5 ori si deci ei au inoatat, este drept doar cu picioarele, 2000m [era ceva vanzoleala cand copii fara plute asteptau ca cei de pe culoarul 8 sa termine..].


....'rest time' ...
Asa s-o incheiat lectia cand, deaodata, din tribune, au inceput aplauzele; atunci, ca din somn sau din vis trezit... am realizat DACA SA-R FI INTAMPLAT CEVA ... nu stiu daca azi mai putea scrie ds. aceata intamplare....

Eu zic ca am fost bine inpirat si am organizat eficient lectia; era ceva inedit si parintii au inteles greul prin care am fost pus sa trec; apluzele lor m-au inatrit si.... i-am dat afara de toti antrenorii [aveam aceasta putere de la cei din Ankara]; cei care au venit si si-au cerut cuze... au ramas dar 2 dintre ei, instigatorii, au plecat.

[cei 2 de sus... au ramas - cel de jos, a plecat, cu regret dar era un f.bun antrenor dar prea orgolios]

Eu cred ca lectia a fost de 'guiness book' - sa ai in fata 320 de copii, noi promovati 'inotatori'.... dar, totusi, cei din Adana m-au ajutat, indirect: cursul lor de invatare era facut ca la carte, militareste si fara mofturi.., nu-i invatau sa inoate tehnica sportiva ci doar inotul popular, de supravietuire... , doar ca examenul se desfasura asa - in bazinul de sarituri (!) copilul sarea singur in apa, inota pana la mijlocul bazinului, se scufunda de 2-3 ori si.. acum venea greul - profesorul incepea sa discute cu el si el trebuia sa raspunda verbal, deci isi controla gafaiala.., apoi se intorcea la margine si primea, pe loc, brevetul mult visat.  Deci incepatorii mei, cei 320, eru 'bine scoliti' si asa se face ca nu am avut parte de incidente neplacute .....

Ce trebuie sa retineti - nu va feriti e a face lucrui grele, care aparent sunt imposibile; aveti curaj si veti izbandi !

2 comments:

  1. Gunes Evgin, IYK, la 10 ani, fara cine stie ce antrenamente dar cu talent nemaipomenit = 100 liber - 1.04,90 in 1975; el a inotat alaturi de Johnny Weissmuller atunci cand acesta a vizitat clubul la care eram antrenor ....

    ReplyDelete
  2. Sarik - acum PDG-ul firmei ENKA, considerata ca cea mai bogata firma [spec. autostrazi si micro-cartiere de locuinte]; cand am vizitat firma, in 1991, m-am oprit la al 27 zero si parca mai erau inca pe atatea, asa buget avea inscris intr-un raport aflat pe birou sefului...; firma a fost infintata de Sadi Gulcelik si apoi condusa de Ali, fiul acestuia - fost meu elev la IYIK, care a devenit PDG ENKA in urma disparitiei tatalui sau, intr-un grav accident de avion.

    ReplyDelete