Saturday, January 19, 2013

RETRO - Despre debuturile Polo-ului nostru ....


duminică, 4 iulie 2010


retro/polo romanesc - Mai bine mai tarziu ......, azi 4.07.2010

Echipa nationala de polo la Roma cu ocazia JO Olimpice, 1960
Feri Simon,Tg. Mures, este primul din dreapta, in T-short alb....


stinga>drepta: M. Stefanescu portar, Suri (+), Zahan (+), Blajek, Szabo Sony, Tolea Grintescu, St. Kroner... echipa de aur, care a aparut dupa ce majoritatea jucatorilor din echipa veche, au cerut azil politic in Australia la JO Melbourne 1956
Iosif Novak (+), timisorean provenit tot din Freidorf locul de bastina a lui Johnny Weissmuller, a fost jucator la ILSA si apoi la CCA; primul roman[alaturi de Titus Groza] care au reusit sa inoate 100 liber sub 60 de sec. in 1952; el nu a ramas in Australia asa cum au facut prietenii sai: Nagy Paco, Ianci Bordi, Zoli Hospodar, care sunt acum, bine mersi, in USA si traiesc o viata fericita; stiu ca Ianci este, sau a fost..., medic pe Coasta californiana, San Diego..

Echipa de inot si polo a clubului Dinamo Buc. la Szolnok, in Mai 1957, dupa evenimentele din Oct. 1956; peste tot se vedeau urmele lasate de mitralierele si obuzele interventiei rosii....




In perioada cand a decedat Alex. Badita, blogul meu vechi si-a dat si el ‘obstescul sfarsit’.
In memoriam lui Suri am scris atunci cateva randuri, nu le-am putut posta; dar acum, de cateva zile, am o noua adresa, un nou blog si iata, cu regretele de atunci, evoc memoria lui. Dumnezeu sa-l odihneasca !
====================================
... ‘s-a dus’ si Shuri ..... Alexandru Badita ‘perechea’ lui Aurel Zahan, in apa si, din pacate si acum...., ne-au parasit. Este o veste trista dar asteptata de noi toti, in fond, care, fie mai devreme , fie mai tarziu. ... ‘ne ducem’.... Daca stau si sa ma gandesc la primul moment de cand l-am remarcat, de cand l-am cunoscut, zau daca pot spune cu mare precizie; tin minte un cantonament fulger, inaintea plecarii la Rostock in DDR (1954) cand lotul s-a adunat la Buc. si ne-au cazat, ca la cazarma, la hotelul preferat al organizatorilor de atunci (mai il tineti minte pe ovreiul acela..., Beniamin...?) - Hotel Muntenia; ne-am culcat bucurosi si am dormit bine dar spre dimineata, mare rumoare, lui Suri, inca dormind, i-a venit sa faca pipi... si atunci am inteles...; am ramas, cu totii si pentru totdeauna ...’handicapati’ Sura a fost un ‘golan de cartier’, bataus, puternic, era din cartierul Lizeanu colt cu locul ‘bine fumat’ al strazii Kent (cine isi mai aduce aminte...) dar avea un umor si, mai ales, o inima de aur + un simt comercial, rarisim; fereasca D-zeu ca cineva sa se ‘ia’ de tine... Shura, imediat, il punea la punct.... Sura drag, iarta-ma ca mai scap cate ‘ceva’ din povestea ta... dar a fost una f. frumosa; tin minte cantonamentul de o luna la Szolnok, imediat dupa revolutia din Ungaria, in 1957... unde Surika al nostru ‘s-a indragostit’ de o politruga blonda si frumoasa ca o rusalka... vai vai, ce greu am reusit sa-l aducem inapoi in hotel... daca era dupa ‘ea’ il lua in indepartata Siberie..... Norocul sau a fost Carol Korcek (+) care s-a ‘impus ‘ ca antrenor si a lasat-o pe rusalka balta... Surik drag, deja esti departe dar noi nu te vom uita si iata ca vom posta niste fotografii, in diferite ipostaze; era-i un centru inaintas la polo cum numai Bubsi Novac (+) putea sa te mai ‘tina’..., erai un bun sprinteur..., dar pe 5 m....., apoi trebuia Zahan sa vina sa te acopere.., avea-i un ‘svecuiova’ naucitor si multi portari te-au blestemat la carte goluri le-ai dat... dar toate s-au dus si acum ai plecat prea repede... si ca intotdeauna, nu ai luat nimic cu tine, Dar ne-ai lasat pe noi sa te jelim si, de fapt, sa ne jelim, pe noi toti ..... Adio drag pretin.... oare a mai fost cineva, langa tine, atunci cand totul s-a sfarsit sa-ti spuna ‘mai Surik’, hai c-om trece si de data asta...?

No comments:

Post a Comment