Tuesday, December 18, 2012

REVIGORAREA PREGATIRII INOTATORILOR...01

[proiect in lucru]
Prof. Mircea Olaru, 18 Dec. 2012, Buc.
REVIGORAREA  ACTIVITATII DE PREGATIRE A INOTATORILOR  DIN ROMANIA
” SISTEMUL GENERAL UNIC DE VERIFICARE SI CONTROL A PREGATIRII ANUALE”
[ sau mai sugestiv spus ’GUVERNARE SPORTIVA’ - GOVS]
Abstract:
Afirmarea inotatorilor nostri trebuie dirijata in cadrul unui sistem riguros, atipic ("CEVA TREBUIE SCHIMBAT"....) si ritmic (saptamanal/ periodic/variante) de verificare si control a pregatirii, menit a fi aplicat in vederea cunoasterii permanente si facile a stadiului pregatirii vis-s-vis de un sistem de norme obligatorii cu caracter individualizat, pe grupe/ani de varsta aplicat de antrenori.
Acest sistem nu rezulta decat din dorinta de a stimula cresterea participarii constiente [pe baza principiilor generale ale pedagogiei - de la simplu/ la comple', etc.] la un sistem unic de pregatire si concurs a tuturor celor care se incadreaza in termenul de ’inotator litigimat’ cf. Statului si Regulamentului FRN.
Prezentarea temei:

Cf. Numarului de sportivi ligitimati pe sectii de inot sportiv din cluburile afiliate + a Listei tuturor antrenorilor implicati in activitatea competitionala interna de inot, pentru implicarea acestora intr-un sistem usor de cunoscut si facil predictibil [maleabil] de dirijare si control a pregatirii, FRN va insituti un sistem unic de verificare si control  / GOVS in scopul de a cunoaste stadiul de pregatire si de organizare a intregului efectiv de sportivi, antrenori, cluburi.
Sistemul [GOVS] trebuie sa permita cunoasterea ritmica si deci permanenta a progreselor a fiecarui inotator, antrenor pentru evaluarea de perspectiva si pentru acordarea de distinctii si sprijin material financiar, la centrele [sportivi, antrenori, cluburi] care se incadreaza in linia asteptarilor de crestere a numarului de inotatori si a pregatirii sustinute a acestora de catre FRN si Opinia publica sportiva.
GOVS este alcatuit din probe de verificare efectuate saptamanal (variante?)  [in toate perioadele in care nu exista conpetitii oficiale] , probe care au ca scop aprecieri obiective [controlabile] a gradului de stapanirea a Tehnicii de inot – in cele 4 procedee si a Nivelului de prelucrare a calitatilor motrice specifice inotatorilor [Viteza, Forta, Mobilitatea, Rezistenta] pe uscat si in apa. 
Sistemul de probe de verificare  poate cuprinde  mai multe exercitii selectate fiecarei calitati DAR aplicarea, folosirea lor va fi Dirijata cf. unui Grafic stabilit in functie de continutul Planificarii si , mai ales, a Periodizarii pregatirii [ciclurii saptamanale, etape] stabilite cf. unui calendar competitional adecvat de catre FRN / Colegiul Antrenorilor....
Continutului Sistemului GOVS - este de preferat a fi aplicat Sambata
1.     Inot pe distanta de 50m / 1-2 incercari saptamanal 

2.     Exercitii efectuate pe uscat / 1-2 exercitii alese din suita celor generale dedicate prelucrarii Vitezei, Fortei, Mobilitatii, Rezistentei, etc.
Probele de inot se vor efectua in Regimul BEST, adica in conditiile preocuparii inotatorului de a inota  - cat mai repede dar cu economie de vasliri [ acest regim este cel care conduce si la perfectionarea si stabilizarea Tehnicii corecte].  
Obisnuirea cu intrecerile de inot in regimul BEST poate fi aplicata si in cadrul unor concursurii locale sau competitii mai ample {mai ales la Masters sau la copiii inceaptori etc.}....
 
In restul zilelor de antrenament - programul de pregatire apartine in exclusivitate antrenorilor sau cluburilor -GOVS este organizat la sfarsit de saptamana, etapa etc.
Se va tine seama de faptul ca prestatia sportivilor este fluctuanta si nu are caracter imediat de apreciere [pozitiv/negativ]; fiecare incercare este de dorit sa contribuie la instalarea unui regim constient si facil de auto-control, regim benefic cailor de obtinerea unei eficiente superioare si implicit a unei tehnici corecte de inot. 
GOVS trebuie sa permita SAPTAMANAL (variante?) sa acorde distinctii si premii cf. criteriilor stabilite de FRN si, mai ales, cf. Bugetului alocat acestui scop, situatie care poate si trebuie facuta publica spre buna cunoastere a tuturor celor implicati in GOVS.
Probele efectuate pe uscat  vor fi selectate dintr-un set de exercitii reprezentative pentru prelucrarea Vitezei, Fortei, Mobilitatii si Rezistentii [ personal as alege setul de exercitii recomandat de specialsitii germani in regim de ’circuit training’/vezi explicatii]
In fiecare saptamana se vor verifica maximum 2 exercitii; aceste vor fi alese tinand cont de complementaritatea lor [de ex.: ex. pentru verificarea  vitezei de repetare + ex. de forta, sau unul de mobilitate + unul de forta etc.].
Organizarea GOVS
La nivelul FRN se va alcatui 
A/ un CATALOG ce va cuprinde in mod succint Efectivul de inotatori pe ani de varsta aflati in pregatirea fiecarui profesor [ evidenta cluburilor nu este semnificativa – ci este necesar de a se urmari cum se reflecta raportul  Nr. de inotatori / fiecare antrenor”, si cresterea statistica .....

    B/ un REGISTRU  de evidenta a rezultatelor saptamanale a fiecarui sportiv [ fiind o lucrare  care se preteaza a fi prelucrata de calculator, registrul poate fi realizat/consultat cu usurinta..., dar este necesara prezenta unui angajat calificat care permanent va inregistra datele primite din teritoriu [date care fiind si ele trimse electronic pot fi usor colectate]
*in registrul aminitit se vor mentiona:
a/ datele personale ale spotivului [nume, an de nastere, club]+
b/ datele care-i calculeaza 'Indicele Personal de Alunecare’ [IPA], valoare, de regula stabila, in decursul unui an / vezi explicatia
c/ valoarea prestatiei BEST in proba 'X', la data 'Y' {performanta pe 50m+numarul de vasliri=punctajul BEST realizat};  calculul punctajului poate fi facut instantaneu facand suma Nr. de secunde+Nr. de vasliri, suma ce se scade din valoare IPA}
d/ performanta la ex. pe uscat – exercitiile selectate in prealabil vor avea un numar de cod si in dreptul fiecarui se va trece performanta de la acea data [ in conceptia mea numarul acestor exericiti nu poate fi mai mare de 10]

  Fiecarui antrenor [ si dece nu, chiar la fiecarui sportiv], datele existente la nivelul federatiei trebuie pastrate [dupa comunicarea lor la FRN] .

In acest fel intre activitatea birocratica de inregistrare a datelor si pastrarea datelor ’la purtator’ va aparea un lucru inedit si indispensabil fiecaruia dintre cei implicati – controlul valorii pregatirii si intrezarirea unei constiinte sportive din ce in ce mai ferme, capabile sa analizeze corect, obiectivele mai inalte, de  PERSPECTIVA.

[va continua] + [functie de comentarii si propuneri de imbunatatire textul poate fi modificat]

2 comments:

  1. BUNA SEARA!
    Credeti ca este posibil un astfel de scenariu in Romania? ma indoiesc de posibilitatea realizarii lui, stiind oarecum modul in care se lucreaza, si cat de mult se doreste a se face un lucru centralizat, controlabil la nivel de federatie, ex la sedinta colegiului antrenorilor de la Brasov 2012 s-a pus problema infintarii unui centru de juniori la Bacau ,, aproape nimeni nu a fost deacord.. Este laudabil faptul ca dvs. expuneti atfel de ideei si va stimez, dar trebuie schimbat cumva in federatie ceva ce ar reorganiza centrele din teritoriu, poate regionalizarea competitiilor sau impunerea unei linii metodice pentru anumite nivele de pregatire, organizarea la nivel judetean de cursuri de perfectionare desfasurate in mod periodic etc. pentru ca este un haos in modul de pregatire de la noi din tara si cel din afara ex.vecinii nostri luati la 360 grade stau mai bine de mii de ori la toate varstele de pregatire. Si se mai intampla ceva straniu in Romania copiii nu mai sunt disponibili pt a face un astfel de sport( ca si gluma umbla o vorba pe la colturi "castigi ceva dak inoti ca prostu' ". Eu sunt deacord cu ceea ce ati expus mai sus , poate cu mici modificari..
    Sa ne auzim cu bine!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Proiectul meu tocmai asta rezolva, este drept ca centrul de culege de datelor si prelucrarea lor ar putea fi acolo.. dar si in alta parte [ de ex. chiar la tine, dacaesti ata de pasionat.., sau la mine, dar eu nu sunt in gratiile federateiei sau a unora.... 5 oct 2013

      Delete