Sunday, December 16, 2012

"Campionii dopingului 03"....


marți, 17 iulie 2012


"Campionii dopingului" / 03

Titlul acestui material incepe sa faca valuri 

Am emailuri primite de la antrenori care pun marturie, afirmatiile unor 'breslasi' [citeste asa "n-ai carte / n-ai parte"] care conduc la o mare confuzie.

Unii, in "goana dupa aur", au crezut ca indicatile doctorului, sunt din suita 'doping' si au adminstrat 'ingrasamintele', asa cum dai o aspirina cuiva....., evident, asteptand sa vina 'miracolul'; de cele mai multe ori, acesta nu a venit !

"Dopingul" doctorului nu era doping ci erau substante, care sub atenta supraveghere a medicului sportiv interveneau in procesele biologice legate de efort [sustinere / refacere]

Eu l-am indemnat pe dl. dr. I.Dragan sa faca o instruire a ceea ce insemana dopingul punctual; am argumentat ca 'decat sa lasam la dispozitia oricarui neintruit mirajul ca luand hapuri va inota mai bine - mai bine sa-i instruim sa stie cum s-o faca, ocazie cu care li se putea arata adevaratele pericole legate de dopaj'.....

Doctorul nu a vrut, dar a realizat aceste doua panouri destinate uzului celor avizati + 'sub atenta supraveghere a medicului' si cu asta a terminat campania de instruire si educare a antrenorilor, a parintilor ds. activitatile de dopaj. 

Iata cele doua ipostaze ale efortului privite prin prisma 'sustinerii' si 'refacerii'. 

Este un document autentic si de mare valoare fiind conceput de Medical Committe - com. anti-doping, al FINA in anii '
80-90: Presedinte - Dr. Ioan Dragan [ D-zeu sa-l odihneasca...!]

Dar 'mizeria umana' nu s-a oprit... au fost si mai sunt inca [din pacate] oameni care aplica experienta lor empirica in materie de doping iar rezultatele incep sa apara [ este adevarat, cel mai vizibil, tarziu,  dupa ce victima trece in viata civila, iesind din piscina de concurs].

iata-le:


Selectia acestor substante se face impreuna cu medicul sportiv (a), in timp de ani sau sute de antrenamente...(b) , cu experimente [reusite /nereusite](c) si cu o grija fireasca fata de sportiv(d).

Dar administrarea acestora nu se poate considera doping; la FINA exista o lista cu substante dopante interzise... iar din lista docotrului, nicio substanta nu se afla la acest 'index'; este posibil, ca unii dintre antrenorii nostri, chiar cei cu rezultate de notorietate, sa fi facut aceasta greseala de a asocia administrarea de sustinatoare ca fiind doping; le plang de mila si inca odata zicala 'n-ai carte / n-ai parte' isi face simtita prezenta si intelesul ei prevenitor.

No comments:

Post a Comment