Wednesday, February 17, 2016

Wellcome Trust Centre for Cell Biology


Wellcome Trust Centre for Cell Biology                                          
University of Edinburgh
Michael Swann Building
Max Born Crescent
Edinburgh EH9 3BF, UK
Professor Adrian Bird
Telephone:  +44 131 650 5668
FAX: +44 131 650 5379
Email: 
A.Bird@ed.ac.uk
https://youtu.be/SHpfkNRscOc,
http://www.nutshell-videos.ed.ac.uk/adrian-bird-epigenetics/


Epigenom
Hi,
eu sunt antrenor de inot... si am remarcat ca la unele popoare ('scoli nationale de inot') parca exista un fel de 'zestre genetica' care mostenita, de la o generatie la alta, aduce un nivel cert de progres in afirmare pe plan sportiv.

Asta seara la BBC/Eart, am prins ultima parte a unui documentar care mi-a confirmat ca observatia mea este autentica si deloc exagerata.

Americanii dar si altii cum ar fi australienii, britonii, germanii si alte 'scoli europene de natatie'...., se afirma parca mai usor decat inotatorii din tari in care inotul nu a avut o raspandire de massa dealungul mai multor generatii.

Este posibil ca 'epigenomul mostenit’ de la practicarea sistematica a inotului sa se manifeste prin acumulari vizibile dupa 1-2 generatii si astfel sa se explice permanentul progres sau afirmare a unor 'scoli nationale de inot' bine cunoscute de opinia publica…

2 feb. 2016, Bucharest. prof. Mircea Olaru (scanave{a}yahoo.com)

epigenome
Hi,
I'm swimming coach ... and I noticed that some people ('national schools swimming') if there is some kind of 'genetic heritage' which inherited from generation to generation, brings a certain level of progress in affirmation sporting prowess.

That evening the BBC / Eart, I caught the last part of a documentary that confirmed to me that my observation is authentic and not exaggerated.

Americans but others such as Australians, Britons, Germans and other 'European Swimming schools' .... it said seemed easier than swimmers from countries where swimming had a massa spreading along several generations.

It is possible that 'epigenome inherited from its systematic practice is manifested in the swimming was visible after 1-2 generations and thus to explain the progress perms or affirmation of' national schools swimming 'well known by the public opinion ...

February 2. 2016 Bucharest. prof. Mircea Olaru (scanave {a} yahoo.com)
===================== 
Epigenetica. Începuturile (1)
de Adrian Bird
Categorie: Genetică
 Publicat: 16 Ianuarie 2013
 Accesări: 5024

Ştiinţa a scos la iveală în secolul XX faptul că informaţia biologică este depozitată şi reprodusă sub forma ADN-ului. Dar organismele vii sunt afectate şi de o serie de mecanisme care influenţează felul în care se exprimă genele. Epigenetica studiază aceste mecanisme.

 Rezolvarea-misterului

Primele idei despre mecanismele de natură epigenetică şi-au făcut apariţia în comunitatea ştiinţifică în anii '70 şi '80. Cele mai multe implicau modificări chimice în cazul ADN-ului sau în cazul proteinelor implicate în împachetarea sa. Unele dintre aceste marcaje sau etichete chimice favorizează activitatea genelor, adică permit producerea proteinei unei gene, în timp ce altele au efectul opus, dezactivând activitatea unei gene.

Principalele metode de control a activităţii genelor se presupun a fi realizate prin intermediul factorilor de transcripţie, proteine care se lipesc de o secţiune de ADN din apropierea unei gene, cunoscută sub numele de regiune de control, pentru a o activa sau a o dezactiva. Modificările epigenetice par a fi complementare activităţii factorilor de transcripţie.

Primul exemplu descoperit a fost metilarea ADN-ului, care implică o mică subunitate chimică, denumită grup metil, care este adăugată ADN-ului. “Literele” codului ADN erau cunoscute a fi formate din 4 tipuri de baze azotate: adenina, citozina, guanina şi timina. Am ştiut pentru câteva decenii că ADN-ul conţine şi mici cantităţi dintr-o a cincea bază, citozina metilată, dar numai la sfârşitul anilor ’70 a devenit posibilă cartografierea locului din genom în care apărea această bază modificată.

A apărut astfel un tipar uimitor: metilarea ADN-ului apare în cea mai mare parte a genomului, dar este, de obicei, absentă în mod evident din regiunile de control ale genelor. Important este că, atunci când regiunea de control este metilată, gena nu poate fi activată şi este considerată a fi fost redusă la tăcere (proces de silenţiere a exprimării genice).

Metilarea unei regiuni de control a unei gene este folosită, de exemplu, pentru silenţierea unuia din cromozomii X ai femelei şi pentru a se asigura faptul că genele implicate în formarea spermei şi a ovulelor sunt dezactivate în restul corpului. La fel de important, tiparele de metilare a ADN-ului sunt copiate atunci când ADN-ul este replicat şi sunt astfel transmise de la celula mamă la celulele fiice în momentul în care o celulă se divide. Această capacitate de transmitere de la celulă la celulă ajută la explicarea motivului pentru care silenţierea genetică prin intermediul factorilor epigenetici este atât de stabilă de-a lungul timpului.

De unde vine numele de epigenetică?

Epigenetica este o ştiinţă tânără şi chiar şi semnificaţia cuvântului “epigenetică” este încă subiect de dezbatere. O opinie frecventă este că se referă la modificările care se pot moşteni din interiorul unei celule şi care nu implică modificări ale secvenţei de ADN. Accentul pus pe moştenire implică faptul că, pe lângă modificările chimice ale ADN-ului sau ale proteinelor implicate în împachetarea sa, această idee, de asemenea, se referă şi la secvenţele de ARN care activează sau dezactivează o genă, şi chiar şi la factorii de transcripţie. Chiar şi fenomenele ereditare care nu au nimic în comun cu ADN-ul ar putea fi incluse, cum ar fi prionii autoreplicanţi.

O definiţie alternativă se centrează pe modificările chimice ale ADN-ului şi ale proteinelor implicate în împachetarea sa, fie ereditare, fie nu.

Discuţiile asupra definiţiilor pot continua la nesfârşit. Până la urmă, noi nu trebuie să ne facem prea multe griji despre modul în care sunt denumite aceste procese biologice. Ceea ce avem cu adevărat nevoie este să cunoaştem modul în care interacţionează aceste sisteme complexe pentru a afecta activitatea genomului.


Descoperirea


Un adevăr extraordinar a ieşit la iveală în secolul 20 şi el exprimă faptul că informaţia biologică este depozitată, citită şi reprodusă sub forma ADN-ului. Genele noastre pot fi imaginate sub forma unor pachete de informaţii scrise sub forma unor secvenţe de baze azotate care codifică proteinele care îndeplinesc funcţiile necesare vieţii.
Termenul “epigenetică” se referă la o gama vastă de mecanisme moleculare care afectează activitatea genică. ”Comutatoarele” epigenetice activează sau dezactivează o genă. Ele produc efecte durabile care pot persista după diviziunea celulară şi uneori chiar şi după reproducerea sexuală. Proiectul genomului uman, chiar dacă a fost atât de ambiţios, s-a dovedit a fi doar începutul unei aventuri de a înţelege modelul biologic al vieţii. Privirile noastre se întorc acum către epigenom.


Primele indicii


În timpul anilor ’50 un vast set de principii care acopereau modul în care instrucţiunile vieţii sunt codificate şi transmise între generaţii, au început să apară din zona ştiinţei în formare numită genetică. Şi, totuşi, ereditatea nu părea a urma întotdeauna regulile. De exemplu, efectele unei gene care controlează culoarea seminţelor în cazul porumbului părea a dispărea câteodată, numai pentru a reapărea în cadrul unor generaţii mai târzii. Cum avea loc această apariţie şi dispariţie a influenţei unei gene?

Mai târziu în acelaşi deceniu, ceva similar a fost descoperit în cazul animalelor, fenomen care de această dată implica cromozomii sexuali. În cazul mamiferelor, masculii prezintă un cromozom X şi un cromozom Y, în timp ce femelele prezintă doi cromozomi X. Pentru a evita o doză dublă de gene cromozomiale X în cazul femelelor, un cromozom X este ales în mod aleatoriu din fiecare celulă a embrionului şi este dezactivat în mod permanent. Procesul inactivării cromozomului X are loc timpuriu în cadrul dezvoltării fetale şi este transmis în mod stabil în timpul mai multor diviziuni celulare, odată cu dezvoltarea fetală.

Acest proces este ilustrat de pisicile femele tortoiseshell (pisici cu zone de blană de diferite culori), în care o genă care codifică culoarea blănii este prezentă pe cromozomul X. Zonele lor distinctive de blană de diferite culori sunt un rezultat al zonelor de celule epiteliale care şi-au dezactivat unul sau altul dintre cromozomii X.

O versiune mai puţin evidentă de silenţiere genică, cunoscută sub numele de “imprimare”, a fost descoperită câţiva ani mai târziu. Genele sunt prezente în număr dublu în fiecare celulă a corpului – una de la fiecare dintre cei doi părinţi. Unele gene, totuşi, se comportă diferit în funcţie de părintele de la care provine.

Un exemplu clasic este gena responsabilă pentru molecula de semnalizare numită IGF2 sau factorul de creştere insulinostimulator 2, care favorizează dezvoltarea fetală. Gena IGF2 provenind de la tată este activată, în timp ce cea provenind de la mamă este dezactivată permanent.

Această "imprimare" pare a avea sens din punct de vedere evolutiv, taţii fiind mai interesaţi în a avea copii mai mari – mama având mai mult de câştigat dacă îşi conservă resursele pentru viitorii copii. Dar cum ar putea o genă “şti” că a fost moştenită de la mamă sau de la tată?

La începutul anilor ’80 oamenii de ştiinţă începeau să considere că acestea, precum şi alte descoperiri neobişnuite, făceau parte dintr-un model şi că puteau fi în fapt aspecte ale aceluiaşi fenomen. Fiecare dintre acestea implică modificări persistente ale activităţii genelor care nu implică mutaţii ale însăşi secvenţei de ADN.

ADN-ul este prezent încă în totalitate, dar o parte a acestuia este cumva oprită din funcţionarea normală de o influenţă care acţionează de dincolo de genetică, de unde şi termenul de “epigenetică”.

Unul dintre cele mai controversate aspecte ale epigeneticii este posibilitatea pe care o oferă mediului de a ne influenţa corpurile şi comportamentul, mai degrabă decât genele. Luaţi aminte, totuşi, că cele mai multe mecanisme epigenetice descoperite până în prezent răspund la constrângeri care sunt interne organismului mai degrabă decât externe, incluzând aici inactivarea cromozomului X, imprimarea genică şi regularizarea exprimării genice în perioada pe care o petrecem în uter. În fapt, există dovezi recente care exprimă faptul că determinantul major al modelelor iniţiale de metilare a ADN-ului este însăşi secvenţa de ADN – sugerând faptul că genele noastre au, până la urmă, ultimul cuvânt.

În unele cazuri, totuşi, mediul a fost cel responsabil pentru influenţarea modelelor de metilare a ADN-ului. Cel mai bun exemplu implică efectul dietei asupra unui tip de şoarece cu o culoare neobişnuită numit agouti. În mod normal, puii acestui tip de şoarece prezintă o culoare a blănii care variază de la galben la maro închis, mulţumită genei “agouti”. Dar dacă mama însărcinată este hrănită cu o dietă bogată în anumite vitamine şi aminoacizi care sunt bogaţi în grupuri metil, ea dă naştere unor pui de un maro mult mai închis.

Sensibilitatea înaltă a genei “agouti” la metilare este datorată unor “transpozoni” vecini; aceştia sunt secvenţe scurte de ADN care pot fi găsiţi distribuiţi în mod aleatoriu în cadrul genomului nostru. Atunci când gradul de metilare este redus, transpozonul pune în mişcare niveluri neobişnuite de agouti, care duc la apariţia unor şoareci galbeni. Creşterea artificială a gradului de metilare, pe de altă parte, dezactivează transpozonii, ducând la apariţia unor şoareci maro. În timp ce dieta bogată în metil produce o creştere modestă a gradului de metilare a ADN-ului în cadrul întregului genom, numai transpozonul de lângă agouti pare a fi hipersenzitiv la această creştere.

Deci pot manifestările din mediu să afecteze sistemele genetice într-un cadru mai natural? Noi cunoaştem faptul că condiţiile prezente în timpul sarcinii, incluzând aici dieta maternă, au consecinţe de lungă durată în ceea ce priveşte sănătatea urmaşilor până la vârsta adultă. De exemplu, oamenii ale căror mame au fost subnutrite în timpul sarcinii au mai multe şanse de a suferi de boli de inimă şi diabet atunci când devin adulţi. Mecanismele epigenetice ar putea juca un rol în acest caz, deşi dovezile dobândite până în prezent sunt neconcludente.

Unii consideră că efectele de acest tip sunt adaptive din punct de vedere evolutiv; metabolismul urmaşului este pregătit pentru o lume în care existenţa este una dificilă, iar caloriile în exces trebuie să fie depozitate. Desigur, dacă existenţa se dovedeşte a fi una uşoară, acest proces ar deveni unul contraproductiv.

Într-un exemplu frapant, puii de şobolan care sunt neglijaţi de mamele lor în cuib, la maturitate devin nişte adulţi timizi şi sperioşi. Există dovezi care arată faptul că acest lucru este obţinut prin metilarea ADN-ului în cazul unei gene responsabile de răspunsul la stres.

Se consideră că metilarea "dă mai încet” gena respectivă, ducând la o anxietate permanentă. Conform teoriei adaptabilităţii evolutive, acest proces pregăteşte şoarecii pentru un mediu dificil, crescându-le aversiunea faţă de riscuri.

Poate chiar şi mai controversat, un studiu a sugerat efecte profunde similare în cazul oamenilor. Această concluzie a fost obţinută datorită analizelor post-mortem ale victimelor suicidului care au fost abuzate în timpul copilăriei. Autorii au propus ideea că abuzul a crescut gradul de metilare a genei de răspuns la stres a oamenilor, ducând astfel la consecinţe adverse de-a lungul întregii vieţi. Totuşi, studiul a fost unul de mică anvergură şi efectele destul de slabe, aşadar este încă devreme pentru a trage concluzii certe.
==============
Un fenomen omniprezent (2)
de Adrian Bird
Categorie: Genetică
 Publicat: 16 Ianuarie 2013
 Accesări: 2726
Pe lângă metilarea ADN, alte mecanisme epigenetice includ modificări chimice ale proteinelor implicate în împachetarea ADN-ului. Aceste sisteme nu sunt responsabile numai pentru fenomene epigenetice clasice cum ar fi cele întâlnite la pisicile tortoiseshell.




Mecanismele sunt implicate şi în dezvoltarea noastră în uter precum şi în reglarea de zi cu zi a genelor noastre.

În fapt, aproape orice lucru realizat de ADN – incluzând aici producerea de proteine, replicarea ADN-ului înainte de diviziunea celulară, precum şi repararea avariilor din ADN – implică sisteme epigenetice de acest fel. Aceste mecanisme oferă şi o posibilă unealtă lumii în care trăim, unealtă prin intermediul căreia mediul să ne influenţeze genele, ducând astfel la renaşterea vechii dezbateri asupra problematicii de tipul “natură sau educaţie”.

Cum funcţionează?

Metilarea ADN-ului a fost primul mecanism epigenetic care a fost descoperit, în timpul anilor ’70, dar de atunci o gamă largă de alte astfel de modificări chimice au devenit evidente. În loc de a modifica ADN-ul însuşi, multe acţionează prin intermediul proteinelor asociate, numite histone.

Proteinele histone ajută la împachetarea ADN-ului tuturor formelor de viaţă complexe, incluzând aici animalele, plantele şi fungii, dar excluzând bacteriile. Acest mecanism este asemănător unor mărgele aşezate pe o sârmă, cu excepţia faptului că ADN-ul este înfăşurat în exteriorul roiului de proteine histone, mai degrabă decât să treacă printr-o gaură din mijloc. Şi mai important, histonele prezintă cozi moleculare proeminente care oferă multe spaţii posibile pentru modificări chimice.

Pe lângă ADN, histonelor le pot fi adăugate grupuri metil, dar şi alte unităţi chimice, incluzând aici grupuri fosfat, grupuri acetil şi chiar şi proteine mici, cum ar fi ubicuitina. În timp ce metilarea ADN dezactivează genele, metilarea histonelor poate activa sau dezactiva activitatea genelor, în funcţie de locul de pe coada moleculară unde este adăugat grupul metil. Acetilarea histonelor, pe de altă parte, aproape de fiecare dată are rol în activarea genelor. Per total, aproape 50 de tipuri diferite de modificări au fost identificate, multe dintre ele fiind încă în curs de decodificare.

Cum îşi exercită efectele aceste modificări chimice? Pentru ca o genă să fie activă şi să-şi producă proteina, o serie de enzime producătoare trebuie să se unească cu ADN-ul astfel încât să fie capabile să producă o moleculă intermediară denumită ARN mesager. Unele modificări epigenetice fac ca ADN-ul să devină mult mai spiralat şi astfel să devină inaccesibil, oprind astfel enzimele de la unirea cu acesta – dezactivând gena, cu alte cuvinte. Modificările care activează o genă fac ca ADN-ul să se deschidă din punct de vedere fizic astfel încât enzimele producătoare să se poată uni cu acesta.

Ce este epigenomul?
Videoclip realizat de Universitatea Statului Utah

Aceste sisteme epigenetice sunt gestionate de proteine clasificate ca scriitori, ştergători sau cititori. Scriitorii sunt enzimele care ataşează marcaje chimice, în timp ce ştergătorii, după cum arată şi numele lor, le şterg. Iar cititorii interpretează marcajele prin unirea cu locul desemnat şi produc activarea sau dezactivarea genei. Pentru fiecare tip de marcaj epigenetic – metilare, fosforilare şi aşa mai departe – există un set specific de proteine care scriu, citesc sau şterg acel marcaj.


De-a lungul generaţiilor

Pot fi transmise caracteristicile epigenetice la urmaşii unui organism? În cazul plantelor, răspunsul este un da hotărât. O formă particulară a florii regăsită în cazul unor plante de linariţă este transmisă în mod fidel între generaţii şi totuşi nu pare a implica nicio diferenţă în secvenţa ADN. Această formă a florii, care a fost cunoscută pentru mai bine de 200 de ani, se dovedeşte a fi produsă de silenţierea unei gene prin procesul de metilare ADN.

Dovezi ale efectelor transgeneraţionale în cazul animalelor sunt destul de rare, dar totuşi există. Să luăm ca exemplu şoarecii agouti descrişi în articolul anterior al seriei, a căror culoare a blănii variază de la galben până la maro, depinzând de gradul de metilare a genei responsabile de pigmentare. Încrucişarea a doi şoareci de aceeaşi culoare generează încă o dată întreaga gamă de culori a blănii, sugerând faptul că marcajele epigenetice nu sunt transmise cu siguranţă urmaşilor. Dar o analiză atentă arată că părinţii cu o culoare a blănii galbenă au pui cu o culoare a blănii care prezintă o intensitate mai accentuată a culorii galbene decât media, sugerând o tendinţă redusă a acestei caracteristici epigenetice de a fi transmisă mai departe, deşi efectul este pierdut în cazul generaţiilor de mai târziu.

Acelaşi model poate fi observat în cazul altei gene prezente la şoareci care generează o coadă răsucită. Concluzia acestor studii amănunţite asupra şoarecilor este că moştenirea epigenetică există, dar se caracterizează prin a fi un efect de intensitate redusă care este pierdut după o generaţie.

Deci ce putem spune despre oameni? Este posibil ca consecinţele epigenetice ale foametei, neglijării sau bolilor să fie moştenite de-a lungul generaţiilor umane? Un studiu a arătat faptul ca oamenii care au avut un bunic care a trecut printr-o foamete în timpul adolescenţei au murit mai devreme, în medie, dacă erau de acelaşi sex cu bunicul înfometat. Implicaţia acestui fapt este că experienţa foametei a modificat epigenomul şi că acest efect a fost transmis în mod fidel de-a lungul a două generaţii pentru a compromite sănătatea nepoţilor. Studiile de acest tip sunt statistice şi retrospective, aşa că este greu să investighezi ceea ce are loc la nivel molecular. În plus, este dificil să elimini posibilitatea ca aceste efecte să fi fost transmise prin cultură, mai degrabă decât prin epigenetică. Cartografierea pe scară largă a epigenomului uman în relaţie cu experienţa şi boala este în curs de desfăşurare şi ar putea ajuta la rezolvarea acestei dispute.

Posibilitatea ca trăsăturile care sunt obţinute în timpul vieţii unui individ să fie memorate epigenetic şi apoi transmise următoarei generaţii a condus la renaşterea unor capitole din acum discreditata teorie a evoluţiei cunoscută sub numele de Lamarckism. Punctul de vedere consensual, sprijinit de un munte de dovezi, este încă acela care spune că evoluţia are loc prin selecţia naturală a variantelor genetice care apar prin accident. Totuşi, mecanismele epigenetice ar putea juca un rol evolutiv minor.
===================
Epigenetica şi boala (3)
de Adrian Bird
Categorie: Genetică
 Publicat: 16 Ianuarie 2013
 Accesări: 2604
Mecanismele epigenetice defectuoase pot să joace un rol în anumite tulburări congenitale şi în diverse forme de cancer. Nu este însă clar dacă susceptibilitatea de natură epigenetică la anumite boli se poate transmite la urmaşi.



Având în vedere faptul că schimbările epigenetice ale genelor pot fi profunde şi durabile, acestea au şanse mari de a fi implicate în bolile umane. Până acum, programarea epigenetică defectuoasă a fost implicată în unele afecţiuni congenitale şi în anumite tipuri de cancer. Dar juriul încă nu a stabilit cu siguranţă dacă predispoziţia epigenetică la boli poate fi transmisă generaţiilor ulterioare.

Epigenetica şi boala

O boală pur epigenetică ar putea fi aceea în care epigenomul este alterat fără o modificare concomitentă a secvenţelor de ADN. În practică este dificil de dovedit că mutaţiile în ADN nu au jucat şi ele un rol, dar unele afecţiuni ar putea fi pur epigenetice. De exemplu, o afecţiune congenitală cunoscută sub numele de sindromul Beckwith-Wiederman implică proasta funcţionare a unei gene care se ocupă de codificarea unei molecule semnalizatoare numită IGF2, care stimulează creşterea fătului (mai multe detalii în prima parte a seriei). Copia acestei gene care provine de la tată este activată în mod normal, în timp ce copia provenind de la mamă este dezactivata, sau “imprimată”, prin metilarea ADN-ului. Atunci când gena maternă nu este dezactivată în mod corect, prezenţa unei cantităţi prea mari de IGF2 duce la dezvoltarea unui fetus anormal de mare, la malformaţii congenitale şi apariţia de tumori în timpul copilăriei. În multe cazuri nu pot fi detectate mutaţii în secvenţa de ADN şi riscul recurenţei în familiile afectate este mai redus decât ar fi de aşteptat dacă o mutaţie genetică reală ar fi fost implicată. Unele cazuri de sindrom Beckwith-Wiedemann ar putea avea astfel o origine epigenetică.

Tehnologiile de asistare a reproducerii cum ar fi fertilizarea in vitro par a creşte uşor şansele de apariţie a sindromului Beckwith-Wiedermann şi a altor afecţiuni de imprimare (vezi prima parte a seriei pentru noţiunea de "imprimare"). Există, de asemenea, o rată mai mare a unor astfel de anormalităţi în cazul animalelor clonate. Aceasta sugerează faptul că ar putea exista perioade critice în cadrul dezvoltării embrionare în care un mediu alterat poate cauza erori epigenetice.

Disfuncţionalitatea epigenetică este, de asemenea, implicată în una din cele mai comune cauze ale deceselor din Occident: cancerul. Tumorile apar atunci când celulele sunt eliberate de sub acţiunea unor constrângeri care în mod normal le opresc din diviziunea de producere a celulelor fiică. În schimb, ele proliferează şi formează tumori. Există dovezi abundente care sugerează faptul că cauzele primare ale acestei ieşiri de sub control sunt mutaţiile genetice, dar de mai mulţi ani se cunoaşte faptul că metilarea ADN poate duce la cancer.

Într-adevăr, uneori, schimbările epigenetice sunt suspectate a fi cauza primară a unei tumori. De exemplu, gena MLH1, a cărei proteina este necesară pentru a repara avariile din ADN, suferă mutaţii care duc la cancerul de colon. Dar poate fi regăsită uneori dezactivată numai de metilarea ADN, fără prezenţa unei mutaţii aparente. Medicamentele care anulează acţiunea metilării ADN reactivează acţiunea genei MLH1 din celulele canceroase, sugerând faptul că nu este nimic greşit în mod intrinsec cu gena exceptând faptul că a fost dezactivată epigenetic.

În plus, unele mutaţii din ADN, generatoare de cancer, îşi exercită efectele prin modificări epigenetice secundare: există o lista în continuă dezvoltare a mutaţiilor canceroase care alterează maşinăria epigenetică (aceştia fiind cititorii, scriitorii şi ştergătorii descrişi anterior). De exemplu, multe dintre cazurile de cancer mieloid – care afectează celulele sanguine – prezintă mutaţii ale unei gene numite TET2. Această genă codifică o proteină care converteşte grupul metil din ADN într-un grup hidroximetil, care conduce ulterior la pierderea grupului metil, prevenind astfel dezactivarea inadecvată a genei. În schimb, în absenţa genei TET2, nivelul de metilare creşte prea mult, conducând la dezactivarea unor gene critice.

Poate cea mai bună dovadă a importanţei epigeneticii în cazul cancerului este faptul că medicamentele care au ca ţintă procesele epigenetice pot fi agenţi anticancer eficienţi. De exemplu, medicamentul cu rol în demetilare numit decitabină este folosit cu succes în tratarea unor forme severe de leucemie, iar medicamentele care inhibă activitatea enzimelor care şterg grupurile acetil din histone sunt, de asemenea, folosite în cadrul clinicilor.

Ar putea fi de aşteptat ca perturbarea marcajelor epigenetice prezente în întregul corp în acest mod ar rezulta în efecte secundare profunde. În practică, celulele tumorale sunt de obicei omorâte la doze care sunt relativ non-toxice, sugerând faptul că disfuncţiile epigenetice reprezintă călcâiul lui Ahile al unor anumite tipuri de cancer. Având în vedere aşteptata apariţie a mai multor astfel de medicamente epigenetice, aceasta reprezintă cu siguranţă o abordare promiţătoare pentru terapia anticancer.

Există şi alte boli cu influenţe epigenetice care aşteaptă să fie descoperite? Ar trebui să aflăm în câţiva ani, având în vedere faptul că proiectele de cartografiere pe scară largă a epigenomului care au scopul de a răspunde la această întrebare sunt în curs de desfăşurare.

Epigenetica. Ce mai avem de aflat (4)
de Adrian Bird
Categorie: Genetică
 Publicat: 18 Ianuarie 2013
 Accesări: 2207
Descoperirile din epigenetică ne arată oare că nu suntem controlaţi de propriile noastre gene ori nu fac decât să consolideze statu-quoul? Oricare ar fi răspunsul corect la această întrebare, în următorul deceniu epigenetica îşi va arăta utilitatea.



Epigenetica a devenit un cuvânt la modă, folosit în afara domeniului biologiei de sociologi, psihiatri şi chiar politicieni. Este câteodată descrisă ca fiind o nouă ştiinţă care completează genetica şi înlocuieşte vechea perspectivă în care oamenii sunt controlaţi de propriul genom.

În conformitate cu această paradigmă, spre deosebire de secvenţa de ADN, cu care suntem "condamnaţi" să rămânem pe viaţă, marcajele epigenetice pot fi, în principiu, inversate, şi este posibil să ne imaginam modurile în care noi le-am putea influenţa medicamentos sau chiar prin experienţe de viaţă potrivite.

Aceste idei sunt foarte atractive, dar dovezile din spatele lor sunt încă neconcludente, iar testarea riguroasă trebuie să fie o prioritate de top. Luând în considerare dovezile pe care le deţinem, eu prefer ideea mai puţin strălucitoare care prezintă faptul că marcajele epigenetice sunt în primul rând mediatori care consolidează caracteristicile deja existente ale activităţii genelor. În acest mod, dacă ei nu activează sau dezactivează genele – alte mecanisme o fac, cum ar fi factorii de transcripţie, prin unirea cu regiunile de control ale genelor. În schimb, mecanismele epigenetice au ca scop principal consolidarea status quo-ului, prin aceasta intensificând folosirea eficientă a genomului. La un nivel de bază, genele deja active sunt “lubrificate” pentru a fi ajutate în exprimare, în timp ce gene deja tăcute sunt oprite ermetic. Dacă mediul nostru de viaţă comunică într-adevăr cu epigenomul, el ar putea face aceasta prin afectarea, mai întâi, a factorilor de transcripţie, schimbările în epigenom fiind consecinţe secundare care blochează decizia anterioară.

Indiferent dacă acest lucru este adevărat sau nu, deja ştim destule pentru a fi încrezători în faptul că mecanismele epigenetice, după definiţia oricui, prezintă o mare importanţă biomedicală. Având în vedere că medicamentele epigenetice au început să apară pe piaţă, multe altele fiind în dezvoltare, vom învăţa care sunt consecinţele modificării eficienţei genomului în cadrul întregului corp.

Perspectiva interesantă este generată de faptul că, pentru următorul deceniu, aceste noi abordări vor fi aplicate unei game largi de boli, permiţându-ne astfel să îndeplinim promisiunea epigeneticii.


====================================== 
TELEGONIA - o teorie A B S O L U T naucitoare !!!
Telegonia este o teorie, demonstrata cu ajutorul geneticii, care sustine ca primul partener sexual din viata unei femei este tatal genetic al copiilor sai. De aici reiese ideea ca, indiferent de barbatul cu care o femeie face copii, tatal biologic de drept este primul partener din viata acesteia, ba, mai mult fiecare, partener sexual contribuie la dezvoltarea structurii ADN-ului ai copiilor sai. Lasand la o parte dramele in care femeile sunt parasite de soti pentru ca odraslele nu seamana cu ei, chiar daca ele nu au intretinut relatii sexuale cu niciun alt barbat, telegonia are dovezi certe, expuse de biologul si filosoful francez Felix Le Dantec.
Exemplul cel mai concludent este atunci cand s-a incercat imperecherea unei iepe pursange cu un mascul de zebra. Bineinteles ca nu a rezultat nimic, pentru ca genomurile celor doua specii sunt incompatibile, dar, mai tarziu, cand aceeasi iapa a fost imperecheata cu un cal, spre surprinderea tuturor, manjii au iesit vargati! Aceasta intamplare a fost punctul de pornire al teoriei telegoniei.
Cromozomii au capacitatea de a memora informatie nu doar pe cale materiala, ci si pe cale ondulatorie, prin undele emise de molecule si de atomi. Cercetarile  au aratat ca intr-o iapa in care au ajuns spermatozoizii unei zebre, au ramas o vreme acolo, apoi  s-au ventilat. Ramasi sub forma de corpusculi  ondulatorii, de unde, de informatii care raman in memoria celulelor, acestia ies la iveala mai tarziu. In mod identic stau lucrurile si in genetica umana.
Un alt caz aparent straniu a fost explicat de geneticienii care au asistat la venirea pe lume a  unui copil negru rezultat dintr-un cuplu de albi. Pentru ca primul iubit al mamei fusese de culoare, informatia genetica ramasa intacta a influentat structura genetica al copilului, chiar daca acesta a fost conceput cu un alb.
Telegonia este o realitate, chiar daca ne place sau nu, iar corpul uman se supune unor legi stricte din punct de vedere genetic. Biologii moderni gasesc o posibila explicatie a fenomenului telegoniei prin "allele", o secventa reprezentata de pozitia ocupata de un numar din codul ADN in cromozom. Aceste secvente de ADN alcatuiesc codul unei gene, iar un set de "allele" dau genotipul individual.
Mai explicit si mai pe scurt, primul barbat din viata unei femei poate avea niste secvente dominante care sa se "lipeasca" de secvente din cromozomii femeii, producand un efect mai tarziu.
"Al lele", cum se pronunta conform dictionarului Encarta, posibil de origine protolatina, seamana al naibii de mult cu vorba romaneasca straveche "al lelei", cand este vorba despre un copil cu tata incert.
In concluzie, telegonia cauta sa demonstreze ca pastrarea virginitatii pana la casatorie, nu e doar un principiu  moral, ci si genetic. Informatiile  genetice dezordonate, introduse in viitoarea mama odata cu sperma straina, mai devreme sau mai tarziu determina degrafarea zestrei genetice a fatului, care se naste cu o multime de  afectiuni. Aceasta este cauza pentru care in ziua de astazi copiii nu mai sunt la fel de sanatosi ca in trecut. Femeile intretin foarte multe relatii sexuale cu parteneri diferiti pana sa nasca copii, iar informatiile genetice pozitive, dar si negative, raman in interiorul mamei, influentand dezvoltarea fatului si, implicit, al copilului.


Friday, February 5, 2016

Dialog cu Clive Rushten (02) , pe Linkedin.... 2015

CLIVE
spam, redirecţionarea mesajelor, ştergerea etc.
Lista mesajelor din conversaţia activă
Se încarcă mai multe mesaje…
·         Ieri
Amândoi sunteţi membri ai grupului Professional Swim Coach pe LinkedIn.

Dear Clive - American sistem of "'áge groups races""'is very good because 0fer to so many childrens one dream > ''try to be like 'michael'; but one very small group will comme true ''elite swimmers'''..., other childrens lost swimming and not rarely. have some frustration. 
For this childrens + old swimmers/adults I formulate one new concept to make swimming - effyciency+better technic (sorry, me inglish is very poor).

11:20
·         Astăzi
Good morning Mircea, greetings. Where do I start? I really don't understand the point of the equations?
02:55
·         Ooops! Sorry, I pressed something and it posted itself! Let's start again: Good morning Mircea, greetings. Where do I start?
·         I really don't understand the point of the equations? Let me try to deconstruct the formula so that you can tell me if I have understood it correctly: K is your constant. What is it doing? It serves no purpose whatsoever. And you add it twice at separate stages – first when calculating the PSI and again when calculating the BEST score. Why not simply add 2*K somewhere?
·         Why not simply omit it? L – is this in a ‘streamline’ position (i.e. arms extended as in a push off) or simply standing height measured for some reason while floating? Why floating?
·         Weight and thorax circumference completely baffle me – why are they included? Thorax will show some indication of frontal area but so what? Weight will tell you how heavy you are when you’re NOT in the water. So what? When I do the calculations I find that the indexed effect of significant improvements in speed and/or cycle count are subdued because of the inclusion of the other factors. Surely effectiveness and efficiency are ONLY concerned with speed and cycle count? If the body length increases the BEST index rises. If the weight decreases the BEST index rises. If the thorax circumference decreases the BEST index reduces. If the time improves the BEST index rises. If the cycle count decreases the BEST index rises. So, in order to increase the index number the swimmer can become longer, lose weight, expand the chest, swim faster, or use fewer strokes. Who cares about three of those? Only two are of importance. Surely it is simpler to just time, say, a 200 and count the strokes? That will give you two ‘baseline’ numbers. Next time if the time is constant and stroke count has decreased then the swimmer is more efficient; if the stroke count is constant and the time decreases the swimmer is more effective. That’s it. What else does the swimmer or coach need to know? There is nothing else. Time and stroke count are all you need.

{traducere cu Google, posibile multe erori...) Bună dimineața Mircea, salutări. De unde să încep? Eu chiar nu înțeleg punctul de ecuațiile?
02:55
• Ooops! Ne pare rău, am apăsat ceva și ea însăși postat! Să începem din nou: Bună dimineața, Mircea salutări. De unde să încep? Eu chiar nu înțeleg punctul de ecuațiile?Lasă-mă să încerc să deconstruiască formula astfel încât să puteți să-mi spui dacă am înțeles corect: K este constantă ta. Ce o face? Acesta servește nici un fel de scop. Și tu adauga de două ori la diferite etape - prima la calcularea PSI și din nou atunci când se calculează cel mai bun scor. De ce nu pur și simplu se adaugă 2 * K undeva? De ce nu pur și simplu omite? L - este aceasta într-o poziție "Streamline" (de exemplu, arme extins ca într-o împingere off) sau pur și simplu înălțime măsurată pentru un motiv oarecare timp plutitoare în picioare? De ce plutitoare? Greutate si circumferinta toracelui șicane complet mine - de ce sunt ele incluse? Torace va arăta anumite semne de zona frontală, dar atât de ce? Greutate vă va spune cât de greu esti atunci când nu sunteți în apă. Şi ce dacă? Când fac calculele mi se pare că efectul indexate de imbunatatiri semnificative in viteza și / sau numărul de ciclu sunt supus din cauza includerea celorlalți factori. Cu siguranță eficacitatea și eficiența sunt doar în cauză cu o viteză și numărul de ciclu? În cazul în care lungimea corpului crește CELE MAI BUNE crește index. În cazul în care greutatea scade CELE MAI BUNE crește index.Dacă circumferința toracelui scade cel mai bun indice reduce. Dacă timpul îmbunătățește CELE MAI BUNE crește index. În cazul în care numărul de ciclu scade CELE MAI BUNE crește index. Deci, în scopul de a crește numărul de index înotătorul poate deveni mai, pierde în greutate, extinde piept, inota mai repede, sau de a folosi mai puține accidente vasculare cerebrale. Cui îi pasă de trei dintre cei? Doar două sunt de o importanță. Cu siguranță este mai simplu cu doar timp, să zicem, un 200 și numără accident vascular cerebral? Care vă va oferi două numere "de bază". Data viitoare în cazul în care timpul este constant și numărul de accident vascular cerebral a scazut, atunci înotătorul este mai eficientă; dacă numărul de accident vascular cerebral este constantă și intervalul scade înotătorul este mai eficientă. Asta e. Ce mai înotătorul sau autocarul trebuie să știți? Nu este nimic altceva. Timp și numărul de accident vascular cerebral sunt tot ce ai nevoie.
Wrong?
Google Tra
 {vezi, la sfarsit, Text romanesc de raspuns pt Clive…..}
(traducere prin Google, posibile multe erori}My luck was that someone wrote to me on Linkedin and so I saw your answer (I do not really use networks Linkedin ...)
For a long time I have not supported the cause Concept BEST and here I try to gather to objectively justify myself, in a form reasonably applied mathematics and logic allowed.
You put your big heart correspondence makes it clear that you had good will and you managed to read it - congratulations ...
I try to explain, but please have patience ...: This formula was designed especially for children and those who are not as smart as we adults ....
So in short -
If you do as you have noted (correctly!) ... Plus the sum of the number of seconds the number of tempo, their value will be the better the higher result is below ...; I think children can be seem unpersuasive ("a lower result will be good ..."), for those we have introduced theoretical formally constant 'K' (= 100) which enables the resulting feedback calculated to have a value positive, up ...; admit that I used at the onset Release Concept BEST (1983) and was forced and unrealistic, I admitted that the introduction of the constant 'K' is artificial and searched it replaced with another steady ... so I reached PIG (Personal Index of Gliding ...?) in 1999 (there were decades of searching until I found the cure ...).
-------------------------
We all know that everyone has a personal worth of capacity to slip. This amount results from some biological indicators, which vary from one individual to another but have a special meaning in connection with body which finishes through the water ....
May I explain right away ... but until then I hope you accept that good value is important in achieving a GWP as high speed (a) and is a constant value, at least for a year (b).
If decrease in constant PIG amount ('Time' + 'Tempo'), the more you have a smaller amount ... I remain a constant (GWP) higher and therefore credible in mind a beginner my ... + for me is a value I efficiency has definitely say about what my athlete swimming and so can start a 'negotiation' of how to swim or ... ..
I hope I have cleared up on my judgment that takes into account the need to provide a child-digit Loans (A), and that they can show that the value mathematical efficiency advance in water (B) using the technique of a sporty swimming, as required by FINA regulations / TSC (4 basic styles).
Thus, I assume that the values ​​of 'Time' and 'Tempo' permitted two of us, that if you decrease their mathematical constant amount GWP value gives us an idea about the effectiveness of swimming. Do not forget that we talk about all kinds of people, some fat, some taller, etc.
------------------------
So PIG is calculated (once a year ...) as follows:
'L' = is the longest that can have a swimmer in the water body, ie floating ventral lying ...; can take simple, only waist height as you propose, but in doing so deprived me of two important milestones for swimming = 'long hand' and 'foot size'; So I prefer aa body is constantly stretched out in the water in which you drop (just like the calculation of efficiency) the sum weight of corporale- Gr. (onshore) gathered the number of centimeters circumference under axillary -Q.
"Gr" = is naturally dry weight on but we know that this water will drop and the body weight, according to Archimedes' principle, it will be easier and easier so you float; a heavy body will have difficulty advancing to the floats and ... one will be slightly favored. Calculate 'specific gravity' of a body in the water, requires a large hassle, I chose the easiest path ....
'Q' = represents a landmark advance much linked, meaning that one can oppose resistance against the progress of the water body (theoretically, even shipbuilders, admit that resistance will be smaller so .. As the ratio of body length and overall width has a value date 'formula Froude, Reynolds', ie radical in length / width - but these calculations are simply impossible to do for a coach .. even for Bob Bowman (sic), so we opted for significant value and natural - Circumference sub-axillary / when you do that to tailor a suit)
Finally PIG equals value 'L' amount minus the number of kilograms 'Gr' together with number of centimeters (Q), that PIG = L - (Gr. + Q) .... points constant for at least one year.
------------------
So today, 2015 ... Formula BEST, in the last version ... (do not forget that the material sent to you dating from 2010, so I think ...) is this:
BEST = PIG - (Time + Tempo) ... efficient points
BUT, I say something that you do not tell anyone. It's secret gift 'given to those who believe in the concept BEST ....
I / Know that those who swim with the conduct of the sprint using rowing economy .... they manage to hone technique admirably. So BEST concept can be used, especially to have a good swimmer with perfect technique.
II / The same concept can be useful BEST those in category 'masters'; there are many people who have learned to swim but never got Olympic champions ... most.
Here, if adopt behavior to swim quickly with little movement will 'become their own champions' they will improve their technique ... he can mentally calculated the amount of benefits at a time ...., + PIG, its value may be used by Referee composition series of race perfectly equal in terms of somatic and so full of 'fair play'
I try to give this text, for you, a good translator of English (many do not know our terminology ..), I hope you succeed. If you tried to translate it and make it intelligible to speakers of English ... you'll have everything you want from me .... Good luck and God bless!
Anyway, thanks for the opportunity you gave me once again to plead for 'eureka' My life coach - BEST concept dated when writing about something not in any work for swimming (1983)
With great sympathy
Mircea, 80 old, 19 Nov. 2015 Bucharest @ <Scanave@yahoo.com>
Atash_ my CV ....

CURRICULUM  VITAE
 Name : OLARU, forname  - MIRCEA,  romanian ;
 Diplomat – teacher : phisical education / swimming  coach

BIRTH DATE/PLACE: 16 Mai 1936, Bolgrad (later Romanien Basarabia);
FAMILY: wife: Olga Olaru (1947), informaticien at RNC/ Internet National Center of  Romania
Daughter: Ana Maria Gunsel/Olaru (1969): Prof. lecturer at Cukurova Univ. Adana Turkey [Ilhami –1967, husband Museum Curator, Oxford Univ. Master, Jan Paul, 2000, student]
POSTAL ADDRESS:  Romania: 011455 Bd Averescu  Nr.1, bl 1, sc A, ap 20, Bucharest;
@mail  scanave@yahoo.com
EDUCATION + ACTIVITY:
[Graduate (9,20%)  ICF/ actual A.N.E.F.S  Bucharest -1963 , 1st degree ph.ed. teacher (1982)]
1963 – Resercer al Central Institute of  Sports-Research, Buc., Romania;
1968 – Swimming trainer at Sports School Club Nr 1 PAJURA Bucharest; coach ctg:1-st/’70;
1974 – Swimming coach at  I.Y.I.K Istanbul, Turkey;
1976 – Swimming coach at National Swimming High-school in Bucharest, Romania;
1982 – Federal coach al Romanian Swimming Federation (elected by the vote of coaches!)
1986 – Swimming trainer al Sports school Club nr 1 Buc , Romania;
1990 – Counselor trainer of the Turkish Swimming Fed., Ankara, Bolu, Kastamonu, a.a.;
1995 – Prof. asociat at Univ. Ecologica Bucuresti, swimming manual lessons, seminars;
1998 – pensioned: after 37 age-old in coaching-sport areea with aprox. 25.000 subiect learn-swimming, many  generations of romanian champions (I was federal coach responsable to degree of the best romanian swimmers, lake: Carmen Bunaciu, Anca Patrascoiu – JO Los Angeles/1984, also, for Tamara Costache: she was first WR of  50m free in Madrid CM / ‘86 with 0.25,28; also I coached with great succesfuly some turkysh swimmers, for  ex. 1974: 200 IM male – 2.14, 00 or 100m Breastroke- 1.10,00, two swimmers;
                1983 – I start to make know in the swimming-world the my ‘BEST-formul’/’Biomechanical Efficiency Swimming Test’ (she can be calculate very easy BEST = 100 – (Time+Strokes), one new practical methode to testing and clasification of the swimming-efficiency matter, also,(see Mag. EFS 1983/2, p.25)***
                In Sept. /  99, I imaginate one other formul ‘Personal Gliding Index’ / PGI = L – ( Kg. +  Q)
this mean: L= the Body lenght in gliding position (with the arms stretched forward); Kg.= Weight; Q = Nr. of Cm. between the under-armpit circumference (or other antropomophic measurmeants - angle, degree s.a –see Froude, Reynolds Nr.in hidrodinamics laws). 
PROFESSIONAL ACTIVITY:
1950-1961 : component of the National  Swim-Teams: 100m fly-1.06,10 / 1954, Nov., Rostock/25m, ex-DDR [the 5ft. Top.WC In that moment]
1959 – 1963 – student of the National Sport Institute ICF , Bucharest, Ro.. grd. 9,20%
1963-1968 : 5 years, experiments a new-methodical line of the fast+corectly swim teaching - “Research Center” – Viitorul, Bucarest; 
1970          –  publishes 1stt ‘swimming-learning broshure ’ (75.000 ex., color);
1971          -  Manual  ‘Swimming Lessons’, 120 pg., (10.000 ex);
1982          –  Swimming - Methodical Manual’ (5000 ex);
1984          –  2nd ‘swimming-learnig brochure’ (25000 ex);
1988          –  2nd manual ‘Swimming Lesons’ / Don`t be afraid for the water (5000 ex);
1993          – Manuals and leson plans (2) for student of Univ. Ecologica- Bucuresti;
1995          – 4 color posters with “swimm-strokes’ dedicate to explain the BEST new concept,
       the all  4 posters in colaboration  with Canada Swim/Natation – Trevor Tiffany, 4000 ex..
1999         -   mag.'Stiinta Sportului', ed CCPS, Referat - ‘Un nou concept in pregatirea inotatorilor'.
2007        -    swimbook ‚Despre inot ... cu Mircea Olaru1 (About swimming... with Mircea Olaru), a small sport-enciclopedia, 1000 ex Sponsorized by InfoTurism Buchrest, promotional book

1965-1999:  published tens of scientifical articles, paperin, inventor of some swimming apparatus ....;

***  This 2 new ‘instruments’ (the ‘BEST’ and ‘PGI’ formuls) can  be use in one new kind to make testings and classification among the swimmers in to 50m Events;  the all competitors / series, will be organisates by the one ‘PGI-annual-card’, combinated both: PGI – (T + S) this is one method to make the control of the moving efficincy and the organisation in the equall series among the swimmers without age and sexes criterions, only by the PGI –annual Card who can by easy recalculate in every years....

==================
Text romanesc de raspuns pt Clive…..
====================
Norocul meu a fost ca cineva mi-a scris pe Linkedin si asa ma vazut raspunsul tau (eu nu prea folosesc reteau Linkedin…)
De mult timp nu am mai sustinut cauza Conceptului BEST si iata ca incerc sa ma adun pentru a ma justifica in mod obiectiv, rational sub o forma matematica aplicata si admisa ca logica.
Ai pus suflet mare in corespondenta ta, este clar ca ai avut bunavointa si ai reusit sa citesti totul - te felicit…
Incerc sa ma explic, dar te rog sa ai rabdare…: aceasta formula a fost destinata, mai ales, copiilor si a celor care nu sunt asa de destepti precum suntem noi adultii….
Deci, pe scurt -
Daca fac asa cum ai remarcat tu (corect !)…, suma numarului de secunde plus a numarului de tempo, valoare lor va fi cu atat mai buna cu cat rezultatul este mai mic…; eu cred ca copiilor poate sa li se para neconvingator (“un rezultat mai mic sa fie unul bun…”), de aceia am introdus theoretic, formal, constanta ‘K’ (=100) care facea posibil ca rezulatul calculului sa aibe o valoare pozitiva, in crestere…; recunosc ca acest lucru l-am folosit la debutul lansarii Conceptului BEST(1983) si era fortat si nerealist, am admis ca introducerea constantei ‘K’ este artificiala si am cautat s-o inlocuiesc cu alta constanta…, asa am ajuns la PIG (Personal Index of Gliding…?)in 1999 (au fost zeci de ani de cautari pana am gasit remediul…).
-------------------------
Toti stim ca fiecare om are o valoare personala a capacitatii de a aluneca. Aceasta valoare rezulta din niste indicatori biologici, care variaza dela un individ la altul dar care au o insemnatate aparte in legatura cu corpul care inainteaza prin apa….
Mai voi explica imediat…,  dar pana atunci sper sa accepti ca o valoare buna PIG este importanta in realizarea unei viteze cat mai ridicata(a) si este si o valoare constanta, cel putin pentru un an de zile(b).
Daca scad din constanta PIG suma (‘Timp’+’Tempo’), cu cat voi avea o suma mai mica… imi ramane o constanta (PIG) mai mare si deci credibila in mintea incepatorului meu… +  pentru mine este o valoare care imi spune cert cam ce eficienta are sportivul meu la inot si asa pot incepe o ‘negociere’ a felului sau de a inota…..

Sper ca te-am lamurit asupra rationamentului meu care are in vedere nevoia de a oferi unui copil cifre credibile(A), si faptul ca acestea pot arata care este valoarea matematica a eficientei de inaintare in apa(B) folosind tehnica unui stil sportiv de inot, asa cum prevede regulamentul FINA/TSC (cele 4 stiluri de baza).

Astfel, presupun ca valorile ‘Timp’ si ‘Tempo’ sunt acceptate de noi doi, adica daca scad mathematic suma lor din constanta PIG, valoarea ne da o ideie despre eficienta celui care inoata. Sa nu uitam ca vorbim despre fel de fel de oameni, unii grasi, altii inalti, etc.
------------------------
Deci PIG se calculeaza ( o singura data pe an…) astfel:
‘L’ = reprezinta lungimea cea mai mare pe care o poate avea un corp de inotator aflat in apa, adica in plutire ventrala intinsa…; pot sa iau, simplu, doar Talia, Inaltimea cum propui tu, dar facand asa ma lipsesc de doua repere importante pentru inot = ‘lungimea palmei’ si ‘marimea labei piciorului’; deci eu prefer valoarea constanta a a corpului aflat intins in apa din care voi scadea (exact ca la calculul eficientei) suma Greutatii corporale- Gr. (pe uscat) adunata cu Numarul de centimetri a circumferintei sub axilare -Q.
“Gr” = reprezinta, firesc, greutatea corpului pe uscat dar stim ca in apa aceasta greutate va scadea iar corpul, conform principiului lui Arhimede, va fi mai usor si deci va pluti mai usor; un corp greu va avea dificultati la plutire si inaintare…, unul usor va fi avantajat. A calcula ‘greutatea specifica’ a unui corp aflat in apa, presupune o mare bataie de cap, de aceea am ales cea mai simpla cale….
“Q” =  reprezinta un reper mult legat de inaintare, adica de rezistenta pe care o poate opune apa impotriva inaintarii corpului ( theoretic, chiar constructorii de nave, admit ca rezistenta va fi cu atat mai mica.., cu cat raportul intre lungimea corpului si latimea sa maxima are o valoare data de ‘formula Froude-Reynolds’, adica radical din lungime/latime – dar aceste calcule sunt imposibil de facut pentru un simplu antrenor.., chiar si pentru Bob Bowman(sic), asa ca am optat pentru o valoare semnificativa si fireasca -  Circumferinta sub-axilara / ca la croitor cand iti faci un costum de haine)
In final PIG este egal cu valoare ‘’L’ minus valoare sumei Numarului de kilograme ‘Gr’ adunat cu Numarul de centimetri(Q), adica PIG = L –(Gr.+Q)…. puncte constante timp de minimum un an calendaristic.
------------------
Asa ca azi, in 2015…, Formula BEST, in ultima sa varianta…(nu uita ca materialul trimis tie dateaza din 2010, asa am impresia…) este asa:
BEST = PIG – (Timp+Tempo)… puncte de eficienta

DAR, iti spun ceva care nu-l spun nimanui. Este ‘cadoul secret’ oferit celor care cred in Conceptul BEST….
I/ Sa stii ca cei care inoata avand conduita de a sprinta folosind economie de vasliri…. reusesc sa PERFECTIONEZE admirabil tehnica. Deci Conceptul BEST poate fi folosit, mai ales, pentru a avea un bun inotator cu tehnica perfecta.
II/ La fel, Conceptul BEST poate fi util celor din categoria ‘masters’; sunt foarte multi oameni care au invatat sa inoate dar nu au ajuns campioni olimpici…, cei mai multi.
Acestia, daca adopta conduita de a inota repede cu miscari putine vor ‘deveni proprii lor campioni’, ei isi vor imbunatati tehnica…, isi pot calcula mental valoarea prestatiei la un moment dat….,  + PIG, valoarea sa, poate fi folosita de arbitri, la alcatuirea unor serii de intrecere perfect egale din punct de vedere somatic si deci pline de ‘faire-play’
Eu incerc sa dau acest text, destinat tie, la un traducator bun de limba engleza (multi nu cunosc terminologia noastra..), sper sa reusesc. Daca TU ai incerca sa-l traduci si  sa-l faci inteligibil pentru vorbitorii de engleza… vei avea dela mine tot ce doresti…. Succes si Doamne ajuta !


Oricum iti multumesc ca mi-ai dat ocazia, inca odata, de a pleda pentru ‘evrika’ vietii mele de antrenor – Conceptul BEST, datat cand despre asa ceva nu se scria in nicio lucrare de inot (1983)

Cu mare simpatie

Mircea, 80 old, Bucharest 2015 19 Nov. @< scanave@yahoo.com>
Atash_ my CV….

==================