Thursday, February 27, 2014

Bazine cu investitii ieftine.....

miercuri, 19 septembrie 2012

Bazine ieftine dar 'smarts baloons' ....


Iata un nou project....?!
Este  ‘plagierea’ a unei ideie americane care, iata, in ROU. , poate avea o alta configurare 

Din pacate, nu avem forta de a investi intr-un asemenea project..., pacat

 [grafica comp.: ing. Radu Balaban]
We'd like to propose this idea to several investors, could you please let us how should we proceed about this? Do you have a standard dealership agreement, or do you take a different approach for larger projects?
I'd like to present you a concept of a public facility  for swimming involving several Endless-pools, grouped under  a balloon-type cover. Here are some key points:
 
 - Each individual pool could be rented by the hour, meaning  that the customers could enjoy swimming in a private  "lane", undisturbed and in excellent conditions.
 
 - The balloon cover could be replaced with a permanent  construction, but using it would reduce the start-up costs.
 
 - The
energy source used for heating and other needs could  come from some solar panels.
 
 - The facility
  would include a rest-room / locker room, a reception space  and a possibly a bar.
 
 - There could be a main water supply that would ensure  purification as well, using ozone for instance.
 
 Please see the attached image for plan of the facility.

http://www.endlesspools.com/save.php
Construirea a noi bazine de inot pentru elevi si prescolari
Abstract: nevoia de a avea cat mai multe bazine este permanenta iar actiunea depinde, in primul rand, de fondurile alocate. Ele sunt putine si cu acesti bani ar trebui sa realizam cat mai multe ‘puncte’ in care sa se poata invata si practica, la nivel de incepator, inotul sportiv. Dintre acesti multi beneficiari ai apei, ulterior se pot alege, selecta, elementele talentate etc.

Argumentare: construirea si intretinerea, apoi, a unui bazin de inot, necesita o suma considerabila, ca fond de investitie si administrare. Admitand, teoretic, ca un bazin, ca cel de la Sc. Gen. 3, ar putea costa cca. 500.000 euro (?) – ‘eu’ va propun un proiect-alternativa mult mai eficient de investire a banilor alocati in viitor.
Este vorba de a corela obiectivele instruirii la aceste categorii de incepatori ( care sunt - invatarea elementara a inotului + indragirea apei si a activitatii controlate), deci obiective minimale, cu nevoia de a avea multi ‘subiecti’.
Alternativa ar fi: -  sa nu ne propunem a construi bazine mari si costisitoare ci unitati mici care sa rezolve optim ambele cerinte: adica, costuri mici (1)si numar mare de elevi in apa(2).
Aceasta relatie poate fi realizata daca apelam la un produs, acreditat inetrnational, ieftin si care ar conveni atingerii celor 2 cerinte.
Este vb. de bazinul, mini-bazinul, realizat de americani (Endlesspool) care fie in mod singular fie intr-o formula multipla (anexa) poate face ca inotul, scaldatul, obisnuirea cu apa etc. sa se faca in foarte multe scoli !
Amanunte legate de aceasta varianta la proiectul de construire de bazine de inot pentru elevi trebuie discutate in functie de costul unui asemenea bazin (vezi CD-ul anexat), cost, a fi de dorit, a fi mai mic daca se achizitioneaza mai multe mini-bazine..(!) + alegerea scolilor (de preferat scolile care nu au sala acoperita de sport etc.), variante.

In ziua de azi, cand totul incepe si se termina cu cuvantul’ bani’, eu cred ca o solutie ieftina dar eficienta poate rezolva in mod fericit aceasta necesitate.
Va doresc succces,
Prof. M.Olaru / 27.09.2010


























Sunday, February 23, 2014

" SWIM-LIFT " 03

Azi am 'perfectionat' unditza si i-am atashat o bucata de pexal pentru a usura prinderea batului....; doar ca
elevul meu, am simtit, ca s-a cam plictisit.... restul colegilor de ieri, azi nu au mai venit, tristete mare pentru Matei [are 9 ani si face 2 lectii pe saptamana de cateva luni, clar un incepator sadea]. Sa nu uitati, Matei este un bun brasist air pentru el ternica crawl este putin convenabila.
    
















   [Matei a fost special ales pentru a lucra, 'fara antecedente', cu acest dispozitiv simplu, pentru formarea unor reprezentari corecte de miscare, cu ajutor...]



Friday, February 21, 2014

Azi l-am intalnit, in 'carne si oase' pe Adrian Bejan ....

 Mircea Olaru referitor la personalitatea d.lui prof. Adrian Bejan iata cateva repere: http://www.amazon.com/Adrian-Bejan/e/B001ITYEKO

=========================================
Azi, 21 Feb. 2014, in Aula Academiei Romane din Cl. Victoriei, la ora 11.00, a fost prezentata lucrarea 'DESIGN IN NATURA', lucrare tradusa din engleza de Editura AGIR/2014.

Evident ca autorul lucrarii a fost de fata si a tinut un scurt expozeu asupra "Legii Constructale', un concept revolutionar de abordare a TOT ce exista ... si care are/ sau a avut o 'curgere' [termenul ales de traducatori] in sensul unei miscari, atat in lumea vie cat si in cea anorganica.
Au luat cuvant cca 10 academiceni de renume si toti au elogiat importanta noii formulari si, mai ales, personalitatea acestui savant american de etnie romaneasca....

A fost o placere sa auzi atatia corifei ai thermodinamicii cum il apreciaza pe concetateanul nostru ....; ca deobicei diriguitorul acestei zile omagiale a terminat invitand 'daca si altcineva' doreste sa ia cuvantul' .....
Recunosc ca n-am avut curaj, stiam ca as avea posibilitatea de a vorbi dar 'corifeii' m-au intimidat si am tacut.... dar cum ei acum nu sunt, am in fata doar tastatura ....,  iata ce le-as fi spus:

"Ma numesc MO, am 78 de ani sunt prof EFS/ antrenor de inot si... un analfabet in tot ce se leaga de thermodinamica si esenta conceptului Legii Constructale'; iata cum l-am cunsocut eu pe renumitul prof. dr. Adrian Bejan.

In anii '80 am ajuns in functia de antrenor federal, functie care o doream din clipa cand am 'deschis ochii' la sportiv si antrenor apoi, in apa bazinului de inot.

Aveam planuri mari si ma gandisem de 1 milion de ori cum as face eu daca as fi 'antrenor federal'.... 

Din start am inteles ca una e 'dorinta' si alta e 'putinta'.... Ajunsesem antrenor federal in mijlocul unui mare scandal despre 'copii minune' si activitatea antrenorilor implicati.

Cu cele mai bune intentii raposatu' Hanzi Schuster a propus un lucru fantezist dar singurul care temporiza fortarea copiilor: concursuri de corectitudine a tehnicii'. 

Toti antrenroii din CCA au fost impotriva iar eu eram perplex de framantarile lor care nu le puteam dirija spre o gandire logica, buna si, mai ales, comuna [asa suntem noi romanii oportunisti].

 In acea noapte am stat si am gasit raspunsul logic, amtematic:'afara de cronometru si distanta ce mai curpinde evolutia unui inotator ?' Si ca prin minune mi-a venit si raspunsul - 'numarul de miscari pe unitate de timp sau spatiu'; valorile date de cronometru indicau ca daca ai cat mai putine secunde esti mai bun.... dar gandul meu a continuat....'dece nu si daca ai avea si mai putine miscari decat altadata....?'

Cand am prezentat ideiea toti au sarit in sus spunad ca este o aberatie, nimeni nu o vroia si eu am ramas cu ideia fixa ca daca adun 'mere' cu 'pere' ele fac = 'fructe'.
Am chestionat multi profesori de matematica sau informaticieni si, majoritatea mi-au spus ca este un calcul la granita simplei aritmetici, care daca serveste 'la ceva'..., poate fi aplicat, admis etc.
Formularea ideie era tentata si de acronimul 'the Biomechanical Efficiency Swimming Test = BEST' si am publicat toata teoria in '83, apoi in '87 in Revista EFS; de atunci.... doar cu 'atat' m-am ales....
Dar iata ca vine anul '89 cu schimbarile stiute iar eu 'ma trezesc' chemat, din nou, in Turcia, ca antrenor consilier al federatei [turcii au si acum un antrenor strain, un estonian bun si priceput] iar in 1992 devin 'head coach' la un club dintr-o insula din M. Marmara [Heybeliada].
Acolo eram recunoscut ca 'sef' si deci nu mai aveam decat pe mine si gandirea mea, restul 'se executa' ca asa sunt turcii... buni ascultatori'.

Echipa din Heybeliada era penultima din clasamentul a 16 echipe iar concursul ['puanli'= 'pe puncte' / la fiecare proba un club nu putea inscrie decat maximum 2 concurenti] avea sa fie in cca. 2 luni, deci aveam 7-8 weekenduri in care putea sa 'fac' ceva cu copii...; si atunci am facut ca la fiecare sfarsit de saptamana sa aibe loc un dublu concurs intern de inot [sambata+duminica]; concursul era cf. formulei BEST:'cine face cel mai mic punctaj era premiat [eu am avut buna inspiratie de a orgaiza probele, serii doar din cate 3 concurenti, asa eram sigur ca fiecare concurent va fi premiat..., lucru deosebit de important in mentalitatea locala.
pana s-au 'prins' ei ds. ce este vorba..., eu am reusit sa-i fac sa inoate alunecat si cu tehnica mai buna, de fiecare data se inota mai bine, mai eficient.
La concurs, echipa s-a clasat pe locul 2, pe primul loc a fost o echipa din Izmir care era formata din mai multi inotatori, copii ai membrilor Consulatului USA...; la aceste activitati s-a mai adaugat un 'concurs municipal' cu ocazia zilei clubului [30 Ag.] la care au participat cca 250-300 de inotatori de varsta mai mare - si la acest concurs s-a aplicat regula BEST, adica 'castiga cei care au celei mai buni timpi si cele mai putine vasliri...'

Despre aceste concursuri am mai vorbit, scris si poate ma repet dar esenta a fost ca procedand astfel, tehnica de inot s-a ameliorat substantial si deci si performantele au crescut [chit ca nu se inota la concurs chiar dupa fromula BEST...]

In scurt timp de la aceste exemple care mi-au intarit convingerea ca 'nu bat campii'...., remarc intr-o cartea de peste Ocean ca un antrenor de acolo, recomanda aceals sistem de inot doar ca el l-a numit 'swimming golf' [ de la faptul bine stiut de ei, americanii, ca la Golf castiga cel care baga mingea in gaura din cat mai putine lovituri]... dar colegul american facea acest lucru supunand valorile de Timp, de de Tempo intru-un calcul cu logaritmi si valori expuse pe niste tabele iar sportivul trebuia sa iasa din apa sa afle ca a inotat eficient  au ba....; acest lucru eu l-am evitat prin adoptatrea acelui calcul de 'periferie a artmneticii'{adun mere cu pere... egal fructe]

Dar nu am fost multumit, lucrurile nu erau chiar asa de clare, atunci cand erau puse in practica... as ca in scurt timp am 'descoperit' si formula care ofera valoare rezistentei depuse de apa in fata corpului care inota [Indicele personal de Alumecare]

Aceasta lunga poveste mai are multe amanunte dar eu o scurtez deoarece eram inca in cautatea unui verdict autentic, stiintific ca rationamentul meu este obiectiv si nu o speculatie....

Asa, tot umbland pe 'net'... am gasit acest nume ADRIAN BEJAN care, spre fericirea mea tocmai expusese un material  in care explica, facea predictii despre viitoarele evolutii ale lui Usain Bold si... Michael Phelps.

Concluzia d.lui Bejan [cf. Teoriei Constructale] era ca performantele mai bune se pot dobandi de biotipuri puternice {A}, care cu o tehnica superioara [B] si cu eficienta motrica mai buna {C} pot atuinge culmile gloriei.

Timpul i-a dat dreptate D.lui Prof. - Usain a alergat un record mondial la Beijing 09.68 folosind 41 de pasi iar peste cca 2 ani Usain mai face un nou record mondial 09,58 [deci o zecime mai bine...] folosind.... 39 de pasi; toata lumea stie ca Usain ale un fuleu lung si o tehnica de alergare foarte eficienta. In cazul M.Phelps, din videoclupul lung de 40 minute in care antrenroul sau Bob Bowman explica tot ce face si nu face elevul sau.. apare si indicatia ca M.P. inoata bine daca la timpul de28"/50m delfin [la antrenamnte] are un tempo de... 18 cicluri [este deja bine stiut ca MP mereu porneste 'mai slab' iar pe a doua parte a cursei reuseste sa invinga adversarii, fara sa faca un efort deosebit ci doar cu o f. buna concentrare pe tehnica si aplicarea corecta fortei de vaslire.

Asa ma devenit 'discipolul' Legii Constructale si implicit un priten al D.lui Profesor

Daca as fi luat cuvantul in fata atator corifei.... as fi rostit si ideia un vis care poate deveni o realitate in putini ani: Adrian Bejan propus sa i se acorde Nobel Pride' pentru conceptul Legii Constructale.... cred ca acest mod de a visa.... a lipsit din lungile elogii aduse azi D.lui Prof. ADRIAN BEJAN, fost elev la Lic. Vasile Alexandri din Galati [1899, liceu avea un bazin acoperit de 25 yarzi, care am impresia ca mai exista...], fost basketbalist si amator de box [de ci un om cu spirit sportiv autentic].
iata dedicatiile oferite mie, azi, de dl. prof........:










=====================================
Comentarii pe Gala Palestrika:
Lui Carmen Nae îi place asta.
Mircea Olaru Vinerea asta la ora 11.00, in sala Academiei Romane din Cl.Victoriei, expozeul celebrul inginer inventator roman Adrian Bejan; el a facut predictia rezultatelor lui Usain Bold si Michael Phelps in 2008...
Comentarii pe email:
On Monday, February 24, 2014 10:17 AM, Delia Duican <delia_duican@yahoo.com> wrote:
Buna ziua !
Am citit articolul Dvs - va felicit ! Marturisesc ca acum cativa ani vorbeati o limba chineza pt mine cand mai citeam pe blogul Dvs. De cand Radu se antreneaza in Franta  constat ca ceea ce spuneti Dvs reprezinta  un abecedar de inot care are drept consecinta organizarea primelor campionate nationale la varsta de 14 ani si nu mai devreme.
Din pacate cand unii se apuca serios de inot  in Romania sportivii renunta. Sper ca macar tacit unii dintre antrenori sa puna in practica ceea ce ati descris (stiti Dvs cum e romanul , ii este rusine sa recunoasca atunci cand cineva are dreptate ).
Va doresc multa sanatate si sa continuati "a grai " despre sportul adevarat !
Cu stima,
D.Duican


Thursday, February 20, 2014

'scoala dupa scoala' vs.' pentasalt educational'..



‘Scoala dupa scoala’ versus  ‘pentasalt educational’
Azi, 18 02 1.c. dupa buletinul de stiri de la orele 18.00, RRA a facut o informare care incearca sa sprijine ideia ‘scoala dupa scoala’.
Cred ca ideia este buna dar incompleta si are chiar un continut ‘obligatoriu’, nedemocratic, care va crea multe discutii sau neajunsuri.
Timpul ‘liber’ ramas dupa orele de scoala trebuiesc ‘ocupate’ cu ceva convenabil, in primul rand... copiilor, elevilor, apoi parintilor etc., etc.
Dar acest lucru nu poate fi facut asa cum ar face un medic bun cu bisturiul.... caci contextul vietii si a educatiei+instruirii este mai larg decat cel in care obligi, cumva, elevul sa mai invete ce-a invatat deja cu cateva ore sau zile  inainte. In acest sens eu am conceput formularea ‘pentasalt educational’ si am expus-o inca de acum 5 ani pe paginile blogului meu..., dar nimeni nu a luat-o in seama.
Rezum: Pensatal educational’ este, succint expus o progresie de 5 mari probleme care se leaga una de alta:
1.      Invatarea prin recitare a Imnului national [elevii claselor mici]+Concurs inter-clase,
scoli etc.
2.      Infiintarea de unitati cu personalitate juridica numite ‘Clubul elevului’ din scoala...xyz, in care s SE POATE CONCEPE ACEL PROGRAM ‘SCOALA DUPA SCOALA’ DAR IN TERMENI BAZATI PE OPTINUNILE ELEVULUI,OPTIUNI DIVER5SE[SPORT, ARTE, MESERII, DEXTERITATI, etc.].
3.      Desfiintarea Cluburilor Sportive scolare [CSS} si alocarea cadrelor respective la ‘cluburile elevilor’ [Cluburile scolare cu performante certe sa fie trecute in seama municipalitatii cu obiective de performante certe].
4.      “MEN SANA IN CORPORE SANA”  alias vechea Daciada – evident fara accente politice
5.      Infiintarea de scoli romanesti in strainatate atat pentru cei care locuiesc din locul unde este infiintata scoala + cu elevi romani{si cadre didactice] MERITORII, care sa fie bine motivati in a ajunge in aceasta postura.
Inchei ‘pledoaria’ mea si  las in continuare textul initial al materialului Pentasalt educational

M.Olaru, 18.02.2014, 78 ani.....

=======================================
’’Ultimii 5 paşi restanţi’’ ai sec. XX …
pentru „săritura” în Educaţia sec. XXI ….!"
Autor
prof. Mircea Olaru, ph.ed / nataţie, 73 ani
Monday, January 12, 2009
Abstract
Între a fi „bun” sau „rău” există şi a existat întotdeauna situarea acestora la extremele unei activităţi, a unui produs ş.a.m.d.
Mai ales acum, cu referire la noţiunea de „educaţie” şi la „depozitarea” ei în membrii societăţii noastre (mai ales în masa tinerilor), este nevoie de o abordare sigură, simplă, pragmatică, economică şi eficientă pentru a separa decisiv binele de rău.
Ţara noastră şi neamul românesc sunt în mare pericol, aproape ireversibil, de degradare etică şi morală, cu repercusiuni din ce în ce mai greu de prefigurat. Acest fapt îl simţim chiar fără a fi mereu predispuşi la a vedea doar jumatatea goala a paharului cu apă….
Metodele tradiţionale ale educaţiei, folosite de mulţi ani, unele cu minusuri evidente, trebuiesc „recondiţionate” – simplu şi economic.
În situaţia în care visteria ţării ar avea bani, poate altfel s-ar putea proiecta un program eduaţional, să-i zicem „elitist”…, dar cum „banii” nu-i avem nicioadată, şi pentru mulţi s-au dovedit a fi „ochiul diavolului”, acum este absolut nevoie de inovaţii simple, ieftine dar absolut eficiente, iar aceste „noi-metode” trebuie să nu fie personalizate, individualizate ci, dimpotrivă, trebuie supuse activităţii în grup, grupuri care de fapt există (şcoli, clase), şi care oferă posibilitatea ca elemente de întrecere emoţională, de autosupraveghere şi „corectare din mers” să conducă acţiunile de educare pozitivă prin manifestări rapide, dese, zilnice, dezirabile….; vom vedea cum – [de fapt, pentru mine, antrenor de înot de-o viaţă..., „educaţia”, edificarea ei, îmi este reprezentată ca un antrenament, cu exerciţii bine alese şi mult repetate până la automatizare ... ?!!]
Primul „pas”:
„Exploatarea inteligentă a condiţiei de a lucra în grup”
Acţiune primară concretă:
La „iniţiativa” personala a unor diriginţi… în clasele conduse de aceştia va exista preocuparea certă ca toţi elevii clasei să:
1. înveţe versurile Imnului naţional, toate versurile, nu doar prima sau şi a doua strofă... !
2. să recite aceste versuri atât în mod individual dar mai ales în grup (întreaga clasa, în „cor”, cu acelaşi glas şi intonaţie emoţională)
„Exploatare inteligentă”:
La iniţiativa unor directori de şcoli se vor organiza concursuri „inter-clase” având ca subiect – recitarea în cor a versurilor Imnului naţional.
** întrecerea să fie organizată sub controlul cadrelor didactice + a unor grupuri de părinţi
** după primul an de aplicare a acestui exerciţiu se vor putea apela şi alte texte din lirica naţională şi nu numai, dar tot în grup şi cu carcater de întrecere şcolară.
Argumentare :
Întreb retoric –
Cum este mai bine să înveţi, să dezvolţi cel de-al doilea sistem de comunicare, semnalizare - începând cu scrisul sau cu cititul ... ?
Eu optez pentru citit prioritar înaintea scrisului; evident aceste două mari laturi ale educării se completează una pe cealalta, dar, cel puţin în primele clase elementare (mai ales clasa I), gradual, propun ca cititul să fie prioritar faţă de scris.
A citi este mai simplu decat a scrie... şi asta dacă se face în grup (în cor) pot apărea situaţii psiho-moral-volitive care favorizeaza învătarea perfectă.
În grup elevii pot să se orienteze mai uşor asupra unor greşeli spre a nu le mai repeta în altă ocazie, tot aşa componenţii grupului învaţa să se autocorecteze şi să devină receptivi la unele valori specifice vieţii în colectiv, activitatea socializată etc.
Despre învăţarea, pe „nerăsuflate”, a Imnului…. nu mai este cazul de a pleda: aproape nimeni din tara asta nu ştie TOATE strofele şi asta este o mare ruşine pentru întreg neamul nostru; această deficienţă trebuie ameliorată cât mai grabnic posibil…!!!
Al doilea „pas”:
În şcolile în care această activitate (minimum) se arată a fi reuşită, realizabilă, se va „testa” efectul educaţional practic prin – începerea organizărilor cerute de acţiunea de înfiinţare a unor „cluburi şcolare” cu personalitate juridică şi în paralel cu activitatea şcolii de bază, fiecare ajutându-se una pe cealaltă.


„Clubul şcolii” trebuie să fie locul în care opţiunile extraşcolare, talentele, aspiraţiile unor elevi să-şi găsească locul în cel mai firesc mod, adică:
dacă unii profesori au o atracţie spre o activitate educativă, creatoare de valori morale şi chiar materiale, acel profesor va fi atras firesc de existenţa acestui club;
dacă unii elevi sau colegi, prieteni ai acestora din alte medii şcolare, au înclinaţii extraşcolare deosebite şi care le face plăcere să le practice în mod organizat, sub supraveghere didactică, pentru aceştia, clubul şcolii poate deveni chiar o „a 2-a casa” în care ei se vor simţi bine şi, poate, vor fi feriţi de unele influenţe nocive.
„Testarea” are loc prin:
1. organizarea (cu personalitate juridică) a clubului şcolii (statut, regulament etc.)
2. cu atragerea liber consimţită a cadrelor sensibile la activitatea clubului, aderare ce poate fi motivată şi material (există căi legale!)
3. cu atragerea elevilor în activitatea clubului pe două mari paliere: unul artistic şi unul sportiv, în limitele statului şi regulamentului de funcţionare a clubului etc.
** personalitatea juridică a clubului şcolii permite activităţi financiare legale: sponsorizări, atribuire de fonduri din surse extraşcolare, până la alocarea de fonduri de la Stat sau chiar din exterior;
** unele acţiuni pot beneficia de fondurile Statului în sensul angrenării clubului în acţiuni specifice unor ministere sau autorităţi: plantare de arbori, participări la campanii de curăţenie a mediului ş.a.m.d.
Al treilea „pas”:
Este de competenţa Statului, a Guvernului şi a Ministerelor direct vizate de acest demers; în esenţă şi până a intra în argumentări mai ample – este vorba despre reorganizarea subsistemului de sport şcolar, adică a Cluburilor sportive şcolare/ CSS.
Această acţiune trebuie să conducă înapoi în „şcoală”, forţa şi experienţa profesorilor-antrenori care, fie în cadrul orelor din programa EFS, fie în cadrul clubului şcolii, vor avea sarcina de a stimula participarea elevilor la diferite forme ale exerciţiului fizic iar pe elevii cei mai talentaţi să-i pregătească, să-i orienteze către practicarea în cadrul sportului de performanţă (grupuri de copii, juniori + alte forme şi alte grupe de vârstă); evident aceiaşi atmosferă va fi susţinută şi în partea dedicată activităţilor artistice.
Consider că „viaţa” CSS-urilor trebuie să ia sfărşit; acest sistem a servit scopurilor propagandei de tip comunist, a avut şi laturi bune dar, în esenţă s-a fondat pe subminarea EFS-ului şcolar şi a dus la creerea artificială a unor forme superioare care nu aparţineau bazei ci unei elite de multe ori întâmplător apărute....
CSS-urile au generat antrenori de elită mondială (Belu, Bitang s.a.) dar a oferit „culcuş” nemeritat şi multor altor neaveniţi.
CSS versus EFS-ul şcolar nu trebuie să mai dăinuie!
** acest lucru poate părea greu de realizat dar nu este aşa – profesorii-antrenori / secţii din CSS, vor fi legaţi intrinsec de baza naturală, firească de selecţie;
** o serie de posturi TESA din schema de funcţionare a CSS-urilor pot fi redirijate pentru o mai bună organizare a învăţămentului etc.
Al patrulea „pas”:
Se referă la organizarea piramidală, pe plan naţional a unei alte forme ale vechii „Daciade” – sub denumirea generoasă, provenită din antichitate
„MENS SANA IN CORPORE SANO”
La acest capitol avem destulă experienţă organizatorică, se ştiu şi se pot sprijini multe activităţi, pot participa multe Ministere şi alte autorităţi ale Statului.
Principalul rost al acestei întreceri naţionale este să adune toate energiile tinerilor din şcoli şi din cluburile acestora, pornind chiar de la „acel concurs de recitare în cor a Imnului nostru” şi la campionate, întreceri, festivaluri în toate sferele de activitate artistică şi sportivă a tineretului nostru, acţiuni care trebuie remunerate consistent din Bugetul de Stat.
Al cincilea „pas”:
Având în vedere buna reprezentare şi imaginea bună a culturii româneşti peste hotare şi mai ales rezultatele la diferite forme de întrecere internaţională (olimpiade sportive, întreceri la diferite discipline şcolare, inventică ş.a.).
Statul nostru trebuie să promoveze un „export” de „capital cultural” prin deschiderea de şcoli satelit (bursiere) a bunelor noastre unităţi şcolare recunoscute (amănunte într-un materil special dedicat acestui subiect).
În acelaşi spirit – se vor face demersurile necesare ca din alte ţări, şcoli reprezentative, să-şi deschida porţile la noi în ţară; poate că ideea de reciprocitate ar fi foarte bine venită.
Efecte:
Se va creea o emulaţie atât pentru obţinerea burselor de către elevi şi profesori…, emulaţiea va avea ca suport ocazia mult apreciată de a învăţa, trăi în alte condiţii binefăcătoare din toate punctele de vedere.
Conducerile şcolilor, cadrele didactice şi, mai ales părinţii vor fi motivaţi pentru a lucra în acest sens; eforturile lor vor face ca fiecare acţiune a şcolii să capete valoare şi astfel se va ridica potenţialul educativ, cultural în masa celor vizaţi de aceste activităţi
FINAL:
Cei cinci „paşi” restanţi se pot recupera… este nevoie de bune intenţii de ordin intelectual, fără nici un amestec politic sau de altă natură – totul trebuie făcut având în minte şi suflet cuvintele „a fi bine educat” cu referire la cât mai mulţi copii ai neamului nostru atât de amărât şi oropsit….

Tuesday, February 18, 2014

Initiere in tehnica sportiva la incepatori / Swimlift 02

Suita de clipuri legate de "Swim-Lift", ieri prezentate, au fost precedate de exercitii obisnuite pentru invatarea inotului sportiv in forma organizata data de notiua 'antrenament'; L-am ales pe Matei deaorece este tipul perfect al incepatorului, 'vrea sa faca - dar inca nu are instrumentele necesare' si din aceasta fireasca tatonare, voi veti putea vedea ce imbunaattiri pot fi aduse acestei suite, acestei progresii metodice de instruire la acest nivel [ de remarcat ca Matei are 'parte' doar de doua lectii de antrenament/ saptamana - in weekend] + [trebuie sa mai aveti ingaduinta si pentru prestatia mea verbala, eu nu am dictia sau formularile cele mai exacte...., scuze pt acele bilbe si exprimari nedorite...]. 
Perceptia buna se face prin marirea ecranului / butonul din dreapta jos

  




   














  


    






















    





    


http://youtu.be/5HLW2AI1Ink