Friday, September 27, 2013

Competitii de inot sportiv [Despre Inot, M.Olaru, 2007]



www.gunselgunsel.com/mircea.olaru.htm,

CONCURS

sumar

01. competitiile - concursurile de inot
02.  evaluarea performantelor cu ajutorul Tabelei                                                          internationale de punctaj 
03  competiţiile BEST 
04. concursurile oficiale de inot  
05. costumul de inot
06   bazin de înot
07. bazin acoperit   
Rezumat+bibliografie selectiva



01.  COMPETITIILE - CONCURSURILE DE INOT

            Consecinţă a manifestării spiritului de întrecere prezent în stările ludice (jocurile  copiilor, tinerilor, dece nu, şi a adulţilor...), reprezintă o formă de organizare superioară în care apare distinct 'premeditarea', (motivaţia, buna intenţie), obiectiv la care se aderă prin consens, fără obligativitate şi în spirit de 'faire-play' caracteristic tuturor întrecerilor, nu numai cele sportive...

            Mai ales la înot 'competiţia' trebuie abordată cu prudenţă. Uneori competiţia, întrecerea la înot, fără ca sportivii să aibe un bagaj bogat de exprimare motrică corectă…, poate avea efecte negative, astfel putem observa:
            - la stagiul de 'începător' efectul întrecerii asupra performanţei fizice poate fi remarcată, mai ales, în plan cantitativ cu suficiente greşeli de tehnică.
            - trecerea de la acest stagiu la cel de 'avansaţi' ar trebui să aibă drept criteriu, aprecierea, nu atât a valorii performanţei (care se poate obţine suprasolicitând organismul...., deci periculos  în fond), ci mai ales acurateţea tehnicii în compania unei prestaţii fizice medii, minimale  care oferă soluţia rezolvării multor limite temporare de înot eficient care pot apărea în momentul selecţiei, trecerii la un stagiul superior (încă odată recomandăm aprecierea conceptului 'BEST' prezentat în lucrare).
                        In stagiile superioare competiţia devine, treptat, un mod, chiar de sine stătător, de pregătire şi afirmare.

            La acest capitol evideţiem activitatea  de elaborare a regulamentelor oficiale de concurs (olimpice, naţionale etc), diferite variante competiţii intermediare (‘de casă) prin care va fi afirmată performanţa fiecaruia.
            Competiţia de înot este o formă de întrecere predominant individuală, cu angajare, cu ‘luptă’ indirectă (sportivii sunt separaţi, pe culoare); chiar şi la "ştafete" se păstrează acelaşi spirit ( o reunire a 4 individualităţi distincte ca performanţe sub forma unei echipe de club, reprezentativă naţională etc).

            Cu toate că concursul este un element definitoriu în cazul unui program de pregătire, ideia nu trebuie să ajungă un 'scop în sine'; între antrenament şi concurs trebuie să existe un raport echilibrat, optim care să ajute pregătirea sportivului fără a-l marca, stressa; din păcate, există mulţi antrenori dar şi părinţi care nu judecă astfel şi transformă concursul (uneori chiar fără şanse…) în elementul principal al devenirii viitorului sportiv şi, astfel tratată, prin ‘forţarea notei’ concursul poate deveni o cauză pierdută….. atenţie deci.

            In ţările cu tradiţie şi rezultate pe măsură, specialiştii încearcă să ridice limita vârstei la care să se înceapă participarea în competiţii; de la cantonarea în zona perioadei antepubertare (8-10 ani) care este obişnuită, încă, şi pe la noi..., la perioada pubertară (de al 11 sau chiar 12 ani).

            Efortul maximal, presupus a fi comun tuturor întrecerilor (fie ele de 50 sau 400 m), la vârste mici, nu ar putea fi tolerat decât cu riscul suprasolicitărilor, cu forţarea organismului antepubertar.


02.  EVALUAREA PERFORMANTELOR CU AJUTORUL TABELEI INTERNATIONALE DE PUNCTAJ

            Federaţia internaţională guvernează toate activităţile legate de practicarea nataţiei.
            Printre acestea, Înotul sportiv, are un număr suficient de mare de practicanţi (pozaţi pe sexe, grupe de vârstă, forme de întreceri, probe de înot-bazin 25m sau 50m etc.) fiecare participant putând deveni campion, putând reuşi o performanţă oarecare (un record), care se cere a fi, într-un sfârşit, departajată de prestaţiile altora, din cu totul alte probe de concurs etc.

            In cazul probelor de concurs desfăşurate în bazine (de 25 sau 50 m + separat pentru probele feminine şi cele masculine) între căştigători, mai ales, se simte nevoia de a face această departajare; astfel se va putea afirma cert, obiectiv că recordul, performaţa, de ex., la 50 m bras este mai valoroasă decât cea de la 1500m liber samd.

            In acest sens sunt interesate diferite medii de publicitate, de presă, organizatori care atribuie un premiu substanţial pentru cea mai bună performanţă etc.

            Intocmirea tabelei internaţionale de punctaj, care permite departajarea acestor performanţe se bazează pe o formula matematica simplă :

    P. = 1000 – (B. / T. )3           

în care P. reprezintă punctajul care urmează a fi calculat extrăgându-se din constanta 1000 produsul rezultat din împărţirea bazei (B), adică timpul standard afişat de FINA , periodic, în urma calculării mediilor primilor 10 performanţe ( pe o perioadă imediat anterioară să zicem un ciclu olimpic, sau ultimele două campionate mondiale...) – deci împărţirea valorii B. la valoare timpului realizat de sportivul respectiv T; împărţirea este precedată de transformarea  timpului realizat de sportiv (T) şi  timpului standard (B) oficializat de FINA, în secunde iar rezultatul împărţirii se ridică la cub şi această ultimă valoare se scade din constanta 1000 …..
           
            Deoarece aceste tabele cuprind o sumedenie de cifre valorice (pentru fiecare performaţă posibilă...) şi deci valori care nu se pot calcula cu mare uşurinţă ...,  FINA emite, spre consultare, pe portalul

deci la dispoziţia oricărui utilizator de internet –

            FINA POINT SCORING

şi astfel orice dispută sau ierarhizare între sportivi este arbitrată cu obiectiv şi cu ‘faire-play’.



03    Competiţiile BEST

Sunt concursuri în care alături de performaţa în sine se face şi o estimare matematică asupra corectitudinii  mişcărilor folosite. Deci - Matematica = Obiectivitate

            Este vorba de:

A - o forma obuşnuită a intrecerii sportive clasice (asa cum este ea practicata din totdeauna) – având scopul major - înaintarea în viteză maximă;

B – cu condiţia expresă adoptată de sportivi – cea de folosire a cât mai puţinor mişcări de vâslire cu braţele  = eficienţă maximă !

C - regim de mişcare care conduce, obligă executantul sa foloseasca cele mai corecte mişcări de inaintare prin apa;

            Aprecierea acestei prestaţii este facută cu mijloace obiective, strict-matematice, în condiţiile induse de folosirea formulei BEST (the Biomechanical Efficiency Swimming Test) raportată la o altă constantă -  valoarea (anuală) a Indicelui Personal de Alunecare (IPA) propriu fiecărui biotip de înotător (urmează explicaţii …):

1.            ‘B.E.S.T.’ – reprezinta acronimul unei formule matematice (concepută de autorul acestei lucrări – M. Olaru) , extrem de simplă, după care se poate calcula eficienţa, măiestria atinsă de un înotător la un moment dat.
                Formula cu un calcul, rapid / mental al punctajului realizat de un concurent, punctaj care poate permite, ulterior, alcatuirea unui clasament obiectiv, oficial               
                Formula BEST se poate calcula astfel – dintr-o valoare constanta ( in cazul nostru este constanta K.= 100 + punctajul IPA deci o sumă stabilă, fixă, uşor de reţinut dar diferită de la un înotător la altul…) se va scădea suma numerică a Timpului realizat (în secunde)  + Numărul de Vâsliri cu braţele  pe 50m,
adică :

BEST =
[ K. + IPA][ Nr. sec. + Nr. vâsliri ] = …puncte;
de exemplu, sportivul …...…. va avea  : BEST =
[100 + 150] – [ 40 sec+ 50 cicluri ] = 160 pct;
Un alt sportiv …………………va avea : BEST =
[100 +135] – [ 42 sec + 55 cicluri] = 138 pct…..

2.            IPA poate fi asemuit unui card , are valoare fixă, stabilă, constantă mai mult timp, (ea este verificată anual - until 31 Dec.) şi este simplu, usor de calculat astfel: în condiţii terestre, concurentul este invitat să simuleze pe uscat, în plan perfect orizontal, poziţia cu corpul culcat-întins, similară cu plutirea ventrală (pe piept), mobilizând braţele si picioarele (şpiţul) în întindere maximă – se măsoară valoarea acestei pozitii exprimată în centimetri (L.), la aceasta valoare se va adauga aceiaşi constantă K. = 100; din adunarea lor , suma acestor valori urmează a se scădea suma numerică dată de               Circumferinţa sub-axilară  (C.)
(în expiraţie profundă, exprimată în centimetri)  
                               +
Greutatea corporală exprimată in Kgr. (G.)  adică  :
   IPA = [ L. + K. ] – [ C.  + G. ]    =  ….  puncte, 
 de ex.:  IPA = [214 + 100] – [80+70], adica  -                                                      164 puncte IPA.
           
            Conceptul BEST are la origini înţelesul aforismului ‘Festina Lente’. Celebrul aforism poate avea, in cazul inotului, o aplicare semnificativă  - ‘inoată cu cea mai mare viteză – folosind cele mai puţine mişcări’ = eficienţă, randament max.

            Acest regim solicită înotătorului efectuarea celor mai corecte mişcări de înot, când tehnica este deficitară numărul de mişcări va creşte şi deci valoarea prestaţiei BEST va scădea !

.           In acest fel se poate obţine un randament de mişcare ridicat. In fond evoluţia sa reprezintă un amestec inedit între ‘performanţă’ (viteza pe 50m) si ‘măiestrie’ - tehnica cea mai corectă (la un moment dat).           

            A performa pe distanţa de 50m nu este un lucru prea complicat dar a avea tehnica cea mai corectă reprezinta deja o încercare directă de a obţine perfecţiunea.

            Acest climat poate conduce orientarea înotătorului, către un posibil ‘concurs de frumuseţe’ la înot  - conceput altfel decât performanţa clasică, strictă, realizată indiferent cum.. (vezi apelarea la mijloace nepermise, doping…!).

            Nota de subiectivism, inerent oricarui concurs ‘de frumuseţe’ , poate căpăta un spirit autentic de faire-play prin organizarea seriilor de concurs in mod perfect egal folosind valorile sensibil egale ale indicelui IPA..

            Aceasta egalitate va putea fi apreciată matematic folosind criteriul IPA (adica o valoare personală, constantă, calculată anual), întrecerea se va desfăşura între înotători egali sau aproape egali dpdv biomotric (IPA).

DECI :

acest nou concept (autentic românesc…!) ar putea face parte, în viitor, printr-o promovare oficială, din activitatea de înot sportiv al federaţiei noastre şi chiar al FINA - Age groups Sistem, Masters events …(vezi Anexa nr. 9 )

04.  CONCURSURILE OFICIALE DE INOT

            Ordinea de programare este dată de calendarul sportiv al clubului, federaţiei etc. aşa cum rezultă din graficul (anual, ciclu olimpic) al pregătirii sportivilor; ele au un regulament tehnic care trebuie cunoscut şi respectat pentru buna desfăşurare a întrecerilor propriu-zise.

            Un regulament trebuie conceput conform următoarelor rubrici care dau ‘protocolul’ de concurs:
-   denumirea oficială (cu referire la un eveniment, aniversare etc),
-   data exacta a desfăşurării,
-   locul, cu informaţii despre bazinul de concurs şi evetual adresa şi telefonul,
 informaţii despre posibilităţi de parcare auto, cazare etc.
-   definirea participanţilor (grupe de vârsta, sex, vechime în înot etc.)
-   condiţii de concurs: şedinţa tehnica (secretariat, ziua, ora, locul),
-   activiattea de validări,
-   locul de cazare şi masă (precizări despre modul de plată)
-   precizări despre programul tehnic de concurs, lista cu probele oficiale de întrecere simpla enumerare, pe grupe de vârsta, sexe (serii, finale, contra-cronometru, ora începerii, etc.)
-   programul tehnic propriu-zis: număr de reuniuni (ora de încălzire, de start),număr de ordine a fiecărei probe,     
-   clasamente: la fiecare probă (individual, stafete), punctaje, cumulat pe grupă de vârstă, sexe, cluburi etc.
-   premii: în probele individuale, pe echipe de club,
-   brigada de arbitrii: nominalizare pe posturi, funcţii, juriul de  apel
-   cabinet medical şi control anti-dopping
-   casier-caserie pentru plata taxelor (de intrare, de participare).
           
            Probele de înot sportiv în piscină (acoperită / în aer liber) pot fi descrise prin:
-  distanţele propuse de a fi parcurse (a), procedeul tehnic de înot sportiv (b) şi formele de întrecere (probe individuale, stafete)(c), grupa de vârstă vizată de întrecere (d)
astfel:

            Aceste probe sunt cuprinse în regulamentul FINA, sunt agreate de F R Nataţie şi organizate conform cu facilităţile oferite de fiecare bazin ales pentru concurs (bazine de 5o m / 'olimpice', bazine de 33,3 m, bazine de 25 m...); în măsură de unele probe care nu au fost enumerate în tabelul anterior pot fi interesante pentru desfăşurarea pregătirii sau a spectacolului de întrecere sportivă, organizatorii pot include în protocolul de concurs un număr limitat de astfel de probe (ştafete de 8x5om/sau chiar mai mult, 4oo m Bras, sau Fluture sau Spate etc.).      

            Aceste probe se vor desfăşura în regim ‘hors-concurs’‘înafara concursului’ şi nu vor afecta clasamentele, premierile şi organizarea stabilită anterior. Introducerea unor asemenea probe este permisă cu aprobarea arbitrului general, care, de la caz la caz va lua în vedere oportunitatea unor asemenea întreceri ocazionale.



Rezumat

            Concursul, ideia de întrecere a fost remarcată la englezi, încă de la începutul sec. 19…; erau întreceri cu pariuri şi pe bani.
            Inotătorii sportivi ai vremii erau profesionişti şi îşi câştigau avutul din asemenea întreceri.
            Inainte de a fi debutat sec. XX, în preajma reînvierii JO moderne, întrecerile de înot aveau o listă de cca 180 tipuri de recorduri (mondiale…), astfel ca înfiinţarea FINA, în 1908, a fost salutată cu mult élan ştiind ca această noua organizaţie sportivă va pune la punct multe din subiectivismele anterioare.
            Competiţiile de înot sunt într-un moment de avânt. In anii precedenţi au existat multe dispute pentru interzicerea omologarii de recorduri (deci şi de organizare a unor competiţii…) în bazine de 25m; la ora actuală întecerile se desfăşoară în ambele tipuri de bazine olimpice (50m, 25m) iar genul competiţiilor a crescut: de la cele olimpice, au apărut cele de rang mondial, apoi, cele de rang continental, mai nou cele de rang de Cupă Mondială etc.
            Este un lucru benefic pentru dezvoltarea înotului sportiv, interes care, indiferent care ar fi motivaţia acestui avânt, îndeamnă omul civilizat al sec XXI sa facă mai multă mişcare şi aceasta în condiţii din ce în ce mai civilizate (igienă, confort, siguranţă)
            In acest climat ne exprimăm nostalgic gândul că şi competiţiile BEST ar putea deveni, la un moment dat, agreate de mai mulţi simpatizanţi ai înotului şi, dece nu, chiar de FINA.
            Noi ne-am făcut datoria de a comunica, ca simpatizanţi, ca specialişti, ca simpli români…, că acest concept este autentic şi merită a fi luat în discuţie şi aplicat.
            In acest sens am formulat şi Anexa nr.9 care poate fi consultată (dacă ar mai fi nevoie…); iarăşi, din păcate sunt singurul care pledează pentru BEST. Mai pot spune ca există, apariţii la cca 20 de ani după comunicarea noastra din anii ’80.., acelaşi interes la câţiva antrenori americani şi nu numai.
            Spre bucuria noastră, firească, formulările acestora sunt inferioare proiectului nostrum atât din punct de vedere al clarităţii dar, mai ales, ca proiectare în mediul nautic.
            Timpul va decide şi peste ani se va afla adevărul despre ‘’piatra filozofală’ a înotului descoperită în …România !


Bibliografie selectiva

1929 Villepion G. – Nageons, ed. Grasset, , Paris,
1942 Armbruster David, Sr. – Competitive swimming, Mosby, St. Louis,
1943 Const. Kiriţecu – Palestrica, Ed, Casa Scoalelor, Buc.
1951 Kiphuth Robert – Basic swimming, Nikolas Kaye, , London,
1955 Rajki Bela – A versenyuszas technikaja, Sport Lap, , Budapest,
1962 Drăgan, Mladin – Invăţaţi înotul,  Ed. CFS, , Buc.
1965 Lewin Gerhard Dr.– Schwimmen, Spoerverlag, , Leipzig
1967 Talbot Don – Swimming to win, Hawthorn books inc, New-York
1969 N. Dumitrescu, I.Oprişescu – Curs de înot, ed. ICF. Buc.
1969 Carlile Forbes– On Swimming, Pelham Sportss, Lib, , London
1970 Gallagher Harry – On swimming, Pelham Books, , London,
1971 Colwin Cecil – On swimming, Pelham Books, , Lomdon,
1972 Ciobanu, Cerchez, Munteanu – Inot pe înţelesul tutror,Ed Stadion, , Buc.
1972 Gambril Don – Schwimmen, Leistungsport, , Bockenem,
1974 Counsilman J Dr. - The science of Swimming, Prentice Hall Inc
1976 Talbot Don– How to swim faster, Ed. Jack Pollard, Pytsburg
1977 Counsilman J. Dr. – Competitive Swimming Manual, Bloomington Indiana
1978 Oppenheim Francois – Histoire de la Natation, Chiron-Sports,
1978 Popescu Alexander –Schwimmen,BLV Munchen,
1978 Sgrumala, Bidoaie – Proiectarea navelor mici, Ed. Tehnică, , Buc.
1979 Earl Mindell  Vitamin Bible, Warner Books Ed.,
1979 Lewin, Gerhard, Prof. Dr. - Swimming, Sportverlag (in English), Berlin
1981 Fahnemann Albrecht – Die grossen wasserspielle, Swimmsportverlag,
1981 Fucci, Benigni – Meccanica dell’apparato locomotore, Scuola dello sport,
1982 Dragan, I. Dr. - Medicina sportivă aplicată, Ed. Sport-Turism, , Buc.
1982 Maglischo E. – Swimming Faster, California St. Col,
1982 Olaru Mircea – INOT manual metodic, Ed, Sport-Turism, , Buc.
1983 Manno Renato – Teoria dell’allenamento – Nuoto, Scuola dello sport, , Roma,
1988 FINA – Swimming Manual, Swimming/Natation Canada,
1988 Olaru Mircea – Să nu ne temem de apă, Ed. Sport-Turism, , Buc.
1989 Dragan I.Prof. Dr.  - Selecţia şi orientarea medico-sportiva, Ed. Sport-Turism , Buc.
1989 Dragan I. Prof. Dr.- Practica medicinei sportive, Ed. Medicală, Buc-
1989 Olaru Mircea -Aprecieri asupra recordurilor mondiale la înot, Rev. EFS, Buc. RO
1989 Pursley, D. – Climb to the top, Aquazoid Publk.
1992 Turcas C, Olaru M - Note de curs, Univ. Ecologică , Buc.
1993 Pfeifer Helga – Schwimm – Training im Verein, Sportverlag, Berlin,
1993 Turcas, Zelinschi, Marinescu, Olaru – Curs de Inot, Univ. Ecologică, , Buc.
1994 Neil Cohen  Sports encyclopedia, Bantam Books,
1995 Dragan, Stroescu – Medicaţia la sportivi, ed Cucuteni, , Buc.
1995 Drăgan Ioan & Colab. - Masaj, Recuperare, Ed. Cucuteni, , Buc.
1995 Hannula Dick – Coaching swimming successfully, Human Kinetics, Avon,
1996 Cristea, Sorin – Pedagogie generala, Managementul
1998 FINA  Handbook, 1998-2000, FINA Office, , Lausanne,
1999 Hines Emmett– Fitness swimming, Human Kinetics, , Leeds,
---------------------------------------------------





COMPETITIONsummary01. competitions - swimming competitions02. performance evaluation using the international table of scores03 BEST competitionsApril . official competitions of swimming05. Swimsuits06 swimming pool07. indoorAbstract + References selective01. Competitions - swimming competitionsConsequence of the manifestation of the spirit of competition in the state ludic ( game of children, youth , why not , and adults ... ) is a superior form of organization that appears distinct ' premeditation ' ( motivation, good will ) , the objective which adheres by consensus , without obligation and spirit of ' fair play ' characteristic of all the races , not just the sports ...Especially Swimming ' competition ' should be approached with caution. Sometimes competitive swimming race without baggage rich athletes to have a proper motor expression ... can have negative effects , so we can see :- To serve as a ' newbie ' emulation effect on physical performance can be observed , especially in terms of quantity with sufficient technical mistakes .- Transition from this stage to the ' Advanced ' should be the criterion , the appreciation , not as performance value ( which can be obtained overloading the body .... so dangerous after all ) , but also the accuracy of the technique in physical benefits company a medium that offers solution to solve many minimal temporary limits swimming effective when selection can occur , move to a higher stage ( once again recommend assessing concept ' BEST ' presented in the paper ) .In higher stages of the competition gradually become a right -standing training and affirmation .In this chapter evideţiem work on the official rules of the competition ( Olympic , national , etc. ) , intermediate competitions variants (' home ) that each performance will be affirmed .Swimming competition is a form of predominantly individual race with employment with ' battle ' indirect ( athletes are separated by color) , and even to " relay " is kept the same spirit ( a reunion of four distinct individuality in performance as a club teams , national representative , etc. ) .Although competition is a defining element for a training program , ideas should not get a ' end in itself '; between training and competition needs to be a balanced report to help prepare the athlete optimal without mark stress ; Unfortunately, there are many coaches and parents who do not judge this contest and turns (sometimes no chance ... ) in the main element of becoming the sport's future and thus treated by ' forcing note ' competition may become a lost cause ..... so carefully .In countries with a tradition and as result , scientists are trying to raise the age limit at which to start participating in competitions , from the cantonment area antepubertare period (8-10 years) is common , yet, and us ... at puberty period ( of the 11 or 12) .Maximum effort , assumed to be common to all the races ( either 50 or 400 m), the young , could not be tolerated than risk overloading with forcing antepubertar body .02. Performance evaluation using the table SCORE INTERNATIONALInternational Federation governs all activities related to the practice of Health has .Among them , swimming athlete, a sufficient number of practitioners ( Route sex , age , types of competitions , swimming - pool samples 25m or 50m etc . ) Each participant may become champion, can succeed performing some ( a record ), which is required to be , in the end , they shoot to benefit others, from all other competition tests etc. .If competition tests conducted in wells ( 25 or 50 m + separately for the women and men) between the winner , especially , feels the need to do this shootout , so it will certainly be said objectively that record , performance eg . , 50 m breaststroke is more valuable than the 1500m free and so on.In this respect various advertising mediums are interested in , press the organizers to award a substantial prize for the best performance etc .Preparing international scores table , allowing the tie this performance is based on a simple mathematical formula :

    
P = 1000 - ( B / T ) 3where P is the score to be calculated in 1000 constant extracting the product of dividing the base ( B ) that is displayed during the FINA standard periodically after calculating the average top 10 performance (over the previous immediately say Olympic cycle , or the last two world championships ... ) - so dividing the value B in time T athlete conducted ; division is preceded by processing time of athlete achieved (T ) and standard time ( B ) formalized by FINA , seconds and the result of the division is up to the cube and the last value is subtracted from the constant 1000 .....As these tables contain a lot of numbers values ​​( for each possible performance ... ) and so values ​​can not be calculated with ease ... , FINA issued for consultation portalhttp://www.fina.org ,therefore available to any Internet user -FINA POINT SCORINGand so any dispute or hierarchy among athletes is arbitrated by objective and ' fair play '.03 BEST competitionsThere are competitions where next performance itself is a mathematical estimate the accuracy of movements used . So - Mathematics = ObjectivityThese are:A - obuşnuită form of classic sports racing grounds (as it always practiced ) - having major goal - advancement in speed ;B - provided expressly adopted by athletes - the use of as little rowing movements with arms = maximum efficiency !C - leading regime movement , requires the contractor to use the correct forward movement through the water ;Findings of this benefit is made ​​objective means strict - mathematical formula using induced under BEST ( the Biomechanical Efficiency Swimming Test) relative to another constant - the amount ( annually) Glide Personal Index (IPA ) specific to each biotype of swimmer ( explanation follows ... )January . ' BEST ' - the acronym is a mathematical formula ( designed by the author of this paper - M. Olaru ) , extremely simple , then we can calculate the efficiency achieved mastery of a swimmer at a time .Formula calculation , fast / mental conducted by a competitor 's score , score can subsequently enable the composition to a top target officiallyBEST formula can be calculated as - a constant value ( in our case is the constant K = 100 + IPA score so a set amount fixed catchy but different from one swimmer to another ... ) will decrease the amount of numerical Time has done (in seconds ) + Number of rowing with your arms 50mie :BEST =[ K + IPA ] - [ Nr . sec . + Nr . rowing ] = ... points ;for example , the athlete .......... will be : BEST =[100 + 150 ] - [ 40 sec + 50 cycles] = 160 pts ;Another athlete will ..................... BEST =[100 135 ] - [ 42 sec + 55 cycles] = 138 pts .....February . IPA can be likened to a card has a fixed value , stable , constant over time ( it is checked every year - until December 31 . ) And is simple , easily calculated as follows: under ground , the contestant is asked to simulate the dry plan perfectly horizontal body position lying - down , similar to floating ventral ( chest ) , mobilizing arms and legs (hospital ) in maximum spread - measured value of the position expressed in centimeters (L. ) to this value will add the same constant K = 100 , from their congregation , the sum of these values ​​is to decrease the amount of time the circumference numerical sub- axillary ( C )( in deep expiration , expressed in inches )+Body weight expressed in Kgr . ( G. ), ie :
   
IPA = [ L + K ] - [ C + G ] = .... points
 
eg . : IPA = [ 214 + 100 ] - [ 80 70 ] , that - 164 points IPA .BEST concept has its origins aphorism meaning ' Festina Lente '. Famous aphorism may have when swimming , a significant application - ' swim with the highest speed - using the fewest moves ' = efficiency, effectiveness max .This scheme calls for making the right moves swimmer swimming technique is poor when the number of movements will increase and so will decrease the amount of benefit BEST !. In this way one can obtain a high yield of movement . In fact its performance is a unique blend between ' performance ' ( 50m speed ) and ' mastery ' - the correct technique (at a time) .Performing on the distance of 50m is just too complicated but having the correct technique is already a direct attempt to achieve perfection .This climate can cause swimmer's orientation toward a possible ' beauty contest ' Swimming - designed differently than classical performance , strict done whatever .. (see resorting to illegal means , doping ...! ) .Note the subjectivity inherent in any contest ' Beauty ', can get a genuine spirit of fair play by organizing series of perfectly equal competition in almost equal values ​​of the index using IPA ..This equality can be assessed mathematically using IPA criteria (ie personal value , constant , calculated annually) , the race will take place between swimmers conceptually equal or nearly equal biomotrice (IPA).SO :this new concept ( Romanian genuine ...! ) could be part of the future through the official promotion of sport of swimming activity and even our federation FINA - Age Groups System , Masters events ... ( see Annex . 9)
 

No comments:

Post a Comment