Thursday, March 24, 2016

" CNP"-ul INOTATORILOR.

(in lucru)
Mircea Olaru (Pfysical Education-Swimcoach)

In viata civila, fiecare cetatean roman membru cu drepturi civile depline a societatii, atunci cand implineste varsta de 14 ani, primeste oficial Cartea de identitate, in care, cei ce doresc sa afle datele personale ale cetateanului o fac fara dificultate.Evident CI-ul este strict personal (chiar si secret) si, practic, nu poate fi folosit normal decat de posesorul sau, acesta avand inscris in CI, un Cod Numeric Personal (CNP), unic fatza de restul populatiei: deci CNP-ul este un sir de numere care redau, din Regitrul de Evidenta a Populatiei date personale, unice pentru fiecare dintre noi.
La fel imaginat, ar putea sa existe un "CNP" al inotatorilor - el va fi denumit, ad-hoc, INDICELE PERSONAL de ALUNECARE (abreviat IPG) dar spre deosebire de CNP-ul starii civile, valorile lui, sunt strict sportive si posibil egale la mai multi inotatori (prin aceiasi  talie, greutate etc).....

Aceste valori pot fi regasite deci si la alti inotatori dar ceea ce este 'strict personal-sportiv'..., este faptul ca valorile IPG sunt considerate a fi constante si proprii fiecaruia, pe o perioada aleator aleasa (sa zicem un an sportiv calendaristic), apoi, uneori ele se pot schimba (cresterea biologica, dezvoltarea fizica, etc.).

Indiferent daca si alt inotator are aceleasi valori, egalitatea va avea valoare stricta, individuala in ceea ce priveste analiza evolutiilor personale in apa, deci a persoanei, a eficientei acesteia separat de altii care pot avea aceleasi valori dar rezultate diferite (vezi corectitudinea tehnicii, a capacitatii de efort vs. grupa de varsta, stagiul de inot, sanatate,...).

{Obs.: in cazul unor intreceri de inot, ideal ar fi ca fiecare serie (de fete, de baieti) sa fie alcatuita dupa criteriul egalitati, cat de cat, a valorilor IPG-ului, in felul acesta spiritul de fraire-play ar fi servit 100%....('adicatelea' - toti cei aflati pe block-starturi, sunt 'egali' din punct de vedere somatic. iar evolutia in apa ar depinde, indeosebi de corectitudinea tehnicii si de capacitatea de efort a organismuli angrenat intr-un grafic de efort adecvat distantei si a celorlate cerinte anterior evocate). }

In fond ce este cu acest IPG ? Este ceva necesar ?

Adevarul este ca inotul este si poate fi invatat si, mai ales, practicat, ca si pana acum, fara a ne 'scarpina cu mana dreapta la urechea stanga'.... dar 'omul' este fiinta care tot vrea 'ceva', uneori o nimereste, alteori ba...; deci -

1. IPG-ul poate deveni interesant, in Selectie si la Verificari, mai ales, celor trecuti clar de pubertate, cand ei sunt din ce in ce mai des implicati in intreceri importante cu efort maximal etc.; la copii, ar putea reprezenta un fel de comparatie statistica intre mediile cresterii bio-somatice si valorile individuale ale unui debutant in perspectiva selectiei pt viitorul performeur { din pacate, inainte de '89, noi am avut un sistem de valori antropomorfice si somatice prin investigarea, odata la 5 ani, a potentialuljui  motric al tuturor elevilor ( vezi cercetarea Hillerin, Militianu, Focsaneanu, Mazilu - cca 2-3 mil. de cazuri de elevi si profesorii lor ) acum cercetarea asta numai exista asa ca degeaba pledez eu pt utilitatea acestui intrument...., DAR el, totusi, empiric exista si 'ochiul versat' al antrenorului il poate folosi in.cadrul actiuniilor sale de depistare, de selectie a celor mai buni dintre cei buni...}.

2.  IPG-ul ar fi 'cartea de identitate sportiva a unui inotator' (asemenea Indici, diferiti de al nostru....exista si la canotaj, la ciclism, probabil si la alte discipline sportive...) el este necesar, asa cum spuneam inainte, in Selectie dar si in Antrenament ( mai ales in verificarile de control periodice).

3. In Antrenament, IPG-ul, el este un reper strict necesar daca se doreste aprecierea obiectiva a eficientei prestatiei, la un moment dat, a unui sportiv (se poaet folosi si in concurs, dar acolo, de cele mai multe ori emotiile luptei fac ca acest 'instrument' sa fie uitat).

In schimb la antrenament sau la verificarile periodice (saptamanale, de etapa etc.) el reprezinta, schematic, identitatea de biotip al sportivului care inainteaza prin apa, valorile biotipului evident sunt constante, mereu aceleasi DAR cu ajutorul IPG devin cunoscute matematic, obiectiv..., ele, aceste valori, pot fi introduse in calcularea eficientei de inot .

Aici apare cerinta obisnuirii noastre cu conduita indusa de Conceptul BEST, adica, indicatia, recomandarea ca regula de antrenament,din partea antrenorului, in mod expres(a), inteligibil(b), creativ(c) a ideii, a cuvintelor...: "incearca sa inoti cat mai repede..., folosind cat mai putine vasliri", conduita care ..., surpriza mare, nu poate fi realizata decat cu cea mai buna, corecta si eficienta TEHNICA de miscare in apa. [cred ca 'v-am nenorocit' cu aceasta fraza lunga si intortocheata - cine poate s-o redea mai inteligibil, l rog s-o faca, cu plecaciune...]

DE RETINUT: Aceasta conduita nu este egala cu cea din concurs unde totul este permis (respectand regulamentul de intreceri. FINA, FRN,)..., aceasta conduita poate fi un instrument obiectiv, cunoscut matematic chiar...,care, alaturi de obisnuitul cronometru, ne ajuta a sti exact - 'ce', 'cat' si 'cum' inoata sportivul nostru la un moment dat.

4. IPG-ul, a fost conceput in anul 1999, la mult timp dupa promovarea oficiala, scrisa, in Revista EFS nr 2/1983, a Conceputului BEST. (de fapt,, inainte de 1983, eu, atatea cate carti am rasfoit, nu am intalnit o aplicatie cu ideia cuprinsa in Conceptul BEST si traiesc cu credinta ca iata am si eu o contributie inedita la 'stiinta asta a inotului'.., uf, orgoliile, ele...)

Aceasta diferenta de zeci de ani s-a datorat unui fapt cert care impiedica aplicarea corecta a Conceptului BEST - cel de a gasi o valoare general constanta la care sa se raporteze calculul sumar (usor de facut mental, chiar in apa) a randamentului de miscare (Timp+Tempo). Pai una-i eficienta unei 'namile' de sportiv in comparatie cu un 'aschilabic', iar, in grupa de antrenament, tu antrenor, poti avea fel de fel de biotipuri, fiecare cu greselile sau reusitele lui, uneori greu de explicat, impatial tuturor celor aflati in apa....

Deci ce-i de facut ? Un raspuns ar fi cel exprimat, spontan, de bunul meu coleg Tavi Tileaga (coleg si ca antrenor federal) ..." cu BEST-ul asta, acum pot sa le spun celor care tot cer ceva de la federatie care le este Eficienta si deci ce merita, etc.'.... Dar, explicabil,Tavi nu a putut introduce aceasta regula din varii motive, ii mulutmesc ca totusi a incercat, de multe ori s-o promoveze, s-o explice dar ideia avea, din 'nascare' o 'hiba', iar eu nu puteam trece de ea: 'cum naiba sa si numeri vaslirile',  si era adevarat, parea o aberatie.....

In aceste conditii, incepusem sa invoc, pe net..., pe @, necesitatea unui 'pedometru' in apa ( o intreaga istorie din studentie, de fapt) care sa numere el ciclurile de vaslire...; am incercat la Speedo, la Omega s.a. firme.... NIMIC, doar promisiuni {in aceasta capanie am ajuns a fi cunoscut de cei de la firma 'Polar/Nokia', care mi-au trimis, cadou, un ceas de mana, al lor el putea reda multe functiuni biologice ale efortului, ex de accesoriu exceptional..., dar care, atunci / poate si astazi...., nu era compartibil cu efortul defasurat in apa(waterprof); asa a aparut, ca printr-o minune, prin 2009 produsul PoolMate/ Swimovate (UK) care promitea sa faca acesta numaratoare a ciclurilor in apa; imediat am cumparat, cu ajutorul bunului meu 'second-coach' ing Radu Balaban un exemplar; acesta fiind la prima sa editie, nu reusea sa faca ce speram eu dar reusea sa numere vaslirile pentru ei care inotau Fond, ore intregi, permitandu-le, de la un antrenament la altul, sa stie cat 'au muncit'; ideia, stricta, de a putea sti cate vasliri pot fi numarate in cadrul unui set de 'Interval-trainig' ( de ex.-10x50m,la pauza 'X' sec' etc.) inca nu stiu a fi realizata - DAR cand si acest fel de functionare a unui hand-watch/pedometru a aparea ...., consider ca intre Conceptul BEST+IPA vs. Dirijarea stiintifica a pregatirii vom avea un instrument nelipsit in antrenamentul de calitate si de eficienta !

5.  Iata 'misterul' IPA: el poate fi calculat cu usurinta astfel;

No comments:

Post a Comment