Tuesday, December 9, 2014

Orezul negru ....



Orez negru
OREZUL NEGRU
http://www.webstatsdomain.com/img/shield_medium/?domain=peceresoare.wordpress.com
E bine cand afli o informatie importanta s-o impartasesti si celorlalti. Daca macar 1% dintre cei care vor citi acest material, vor aplica in alimentatie invatatura de aici, atunci un pas important a fost facut. Un pas catre normal si natural, pentru ca numai naturale nu mai sunt : iaurtul cu termen de valabilitate 2 luni (care e mai mult promovat ca purgativ, pt. deconstipare {adica iaurt de kkt} decat ca un aliment), laptele care rezista in magazine 6 (sase) luni, rosiile fara gust, modificate genetic prin adaugire de gene de peste antarctic pentru a rezista in frigider luni de zile (faceti experimentul cu rosiile’n frigider – uitati de ele acolo- si o sa aveti confirmarea)…

http://peceresoare.files.wordpress.com/2011/03/orez-negru1.jpg,

Orezul negru -
mai este cunoscut si ca ” orezul interzis” pentru ca la origini, in China, era considerat orezul imparatului si nu era permis altcuiva (fara aprobare !!!) sa-l consume. Ce este cu adevarat incredibil este faptul ca orezul negru contine antioxidanti chiar mai mult (per portie) decat afinele, antioxidantii sunt renumiti pentru proprietatile anti-imbatranire. Orezul negru are mai multe vitamine, minerale si fibre decât orice alt soi de orez. Culoarea neagra nu este artificială si este rezultatul continutului ridicat de antocianina. Conform dictionar medical (sfatulmedicului.ro) ANTOCIANINA reduce frecventa tuturor cancerelor, indiferent de localizare, atat prin actiune directa, de distrugere tumorala, cat si prin reciclarea glutationului (cel mai puternic si mai important dintre antioxidantii produsi de organism).  

http://peceresoare.files.wordpress.com/2011/03/orez-negru-pe-plantatie.jpg,

http://peceresoare.files.wordpress.com/2011/03/cultura-orez-negru.jpg,

 http://peceresoare.files.wordpress.com/2011/03/plantatie-orez-negru1.jpg,

http://peceresoare.files.wordpress.com/2011/03/black-rice-orez-negru.jpg,

O lingura de orez negru contine mai multi antioxidanti sănătosi decât o lingură de afine.
conform oamenilor de stiinta prezenti in vara lui 2010 la reuniunea naţională a American Chemical Society (ACS) în Boston. “O lingura cu boabe de orez negru conţine mai multi antioxidanti antocianina decât se găsesc într-o linguriţă de afine, dar cu mai puţin zahăr şi mai multe fibre si antioxidanti vitamina E,” declara Zhimin Xu – profesor asociat la departamentul de stiinta alimentelor de la Louisiana State University din Baton Rouge. Antioxidanţii antocianinei ajuta in special împotriva bolilor de inima si a cancerului. Mai multe studii au aratat ca acesti antioxidanti pot reduce inclusiv nivelul de colesterol LDL din sânge (colesterolul rău).
Informatii nutritionale: ¼ ceasca orez nefiert negru contine:   1,5 grame de grăsimi, 34 grame de carbohidrati, 2 grame fibre, aprox. 160 de calorii. Orezul negru nu este lipicios sau dur, are un conţinut substanţial de minerale si este o bună sursă de fier si o sursă importantă de aminoacizi. Vitamina B. este si ea prezenta dar in cantităţi mici.


Cateva retete cu orez negru 

http://peceresoare.files.wordpress.com/2011/03/orez-negru-retete.jpg, 

OREZ NEGRU cu praz
Ingrediente pt. 4 porţii
3/4 ceaşcă cu orez negru + 1,5 cană cu apa + 3/4 lingurita sare + 2 linguri de ulei vegetal + o legatură praz, tocat (3/4 cana) + 1 lingură de ghimbir proaspăt tocat decojit + 1 cartof mare dulce (12 – 14 uncii) curătat şi tăiat cuburi de 1 cm.
garnitură: praz verde tocat.
Se clăteşte orezul într-o sită, sub apa rece. Se pune la foc orezul, apa şi 1/2 linguriţă de sare, într-o cratiţă. Dupa ce începe sa fiarbă se reduce focul la mic si se găteste orezul, acoperit, până când apa este absorbită, aproximativ 30 de de minute. Dupa 30 min. orezul trebuie sa se fi inmuiat, Daca mai trebuie apa – adaugati. Apa care ramane (usor colorată în negru) NU SE ARUNCA – se bea ca atare sau se foloseste la alte mancăruri. Orezul este lăsat acoperit vreo 10 minute. In timp ce se fierbe orezul, intr-o tigaie, se incălzeste uleiul, la foc mediu, dupa care se călesc prazul, ghimbirul şi cartofii, amestecand continuu, timp de 2 min. Se micşorează focul şi se adaugă sarea ramasă (1/4 lingurită) şi piper după gust. Se amestecă din cand in cand şi se acoperă tigaia pană cand cartofii devin moi (aprox. 12 min.) Se adaugă orezul şi se amestecă uşor.
Salata asiatica cu orez negru
Ingrediente
1 / 2 cana de orez negru
1 morcov ras
1/3 ardei gras verde
1/2  kg. de roşii struguri (grape tomatoes) (sunt asemanatoare cu rosiile cherry dar mai mari)

1/4 cana afine uscate, tocate
1/4 ceasca migdale Sos

1 lingurita ghimbir ras
1 lingura sos de soia
2 linguri de miere
1 lingura de ulei de susan lumina
1 / 2 lingurita piper negru
Se fierbe orezul negru in 2 căni de apă până se inmoaie , daca e cazul se adauga apă suplimentar. Dupa ce a fiert se lasa sa se raceasca complet.
Adauga sos şi toate celelalte ingrediente intr-un castron şi marinat timp de 15 minute sau mai mult. Se adauga orezul răcit in amestec şi se serveşte.
Ouă peste orez negru
1 lingura ulei de masline, 1/2 ceapa, tocata, 2 varfuri de sare, piper roşu macinat, 3/4 ceasca organic tofu, taiat in cuburi mici, 1 catel de usturoi mic, tocat, 2-3 cani spanac sau ridichi, 2-3 ceşti cu orez negru, 4 ouă
se pun 2 ceşti de orez negru in 3 ceşti de apa şi se fierbe pana cand orezul este fraged (aproximativ 35 de minute) – daca mai trebuie apa adaugati in timpul fierberii.
Incalziti ulei de măsline într-o tigaie destul de mare sau intr-un wok, la foc mediu-mare. Adăugaţi ceapa, sarea, piper roşu. Odată ce ceapa s-a înmuiat, se amestecă cu tofu şi tineti pe foc, amestecand ocazional până cand ceapa şi tofu capata o culoare maronie. Se adauga usturoiul + verdeata şi se mai tine la foc inca 3 minute, sau până când devin moi. Se amestecă orezul fiert şi sote până sunt bine încălzite. Luaţi de pe foc şi puneti deoparte.
Fierbeti nişte apa (aproximativ jumătate plin) într-o alta cratiţă. Spargeti ouale si fierbetile in apa. Cand albusul se intareste – sunt fierte. Scoateţi ouăle fierte cu o ustensilă plată de bucătărie si asezatile peste amestecul de orez si legume.
RISOTTO DE OREZ NEGRU (Risotto este o categorie de mâncare italiana, cu orez fiert in supă pană la consistenţă de cremă)
Ingrediente
2 linguri ulei de masline, 1 lingurită de unt, 1/2 ceapă, tocată, 3/4 cească orez negru, 1 cană cu ciuperci,3/4 cească fasole, 2 căţei de usturoi zdrobiti, 4-5 cupe supa de pui cu zarzavat, 1/2 cană vin alb de gatit, 3-4 felii de suncă, tăiate în fâşii mici, Sare & Piper, Busuioc verde sau uscat, sos Risotto
5 -6 rosii taiate in patru, 6 cătei de usturoi, foarte fin tocati. Sare Piper negru proaspăt 1 lingură piper pisat roşu (mai mult sau mai puţin), ulei de masline după gust, 2 linguri de otet balsamic, 1 lingură rozmarin proaspăt, tocat
Creveţi, 12 creveţi curatati, 4 cătei de usturoi, zdrobiti, piper rosu măcinat
1 ½ lingurite de ulei de măsline extravirgin. Sare. Busuioc
Pregătirea:
Sosul
se amesteca toate ingredientele intr-un vas rezistent si se bagă în cuptor la aproximativ 400 grade, timp de 35 minute sau până când se rumenesc. Scoateţi şi amestecti dupa care reintroduceti in cuptor pentru încă 15 minute. După aceasta, scoateti din cuptor si folositi un blender pentru omogenizare amestec (sos).
Creveţii
Scoateţi cochiliile si curătatii foarte bine. Marinati în sare, piper rosu, ierburi si usturoi tocat pentru 30 de minute. Rumeniti creveţii intr-o tigaie pentru câteva minute pe fiecare parte, până când devin roz, luati de pe foc si lasati-i sa se raceasca.
Orezul
Incalziti uleiul de măsline în tigaie, la foc mediu şi adăugati ciupercile.  Gatiti până când devin moi. Adăugaţi slănină şi mai lasati pe foc, suplimentar, 5 minute. Schimbati setarea de căldură la cel mai mic şi adăugati fasolea. Gătiti pentru incă 5 minute. Luaţi de pe foc.
Într-o altă tigaie căliti usturoiul tocat in ulei de masline pentru câteva minute, se adauga untul si ceapa şi se fierb până se înmoaie.
Se amestecă în orez negru, cu putină sare si se fierbe la foc mic timp de 5 minute. Se adaugă vinul şi se fierbe timp de incă 5 minute. Adaugati 1 cana de sos încălzit & continuati gătitul până când orezul se inmoaie sau amestecul incepe sa fie cremos  +  daca e cazul adăugati sos. În cazul în care orezul nu este încă gata, se adaugă apă şi se fierbe până se înmoaie.
Puneti orezul intr-un vas de servire, turnati o parte din sos deasupra, (restul poate fi à la carte). Puneti creveţii peste sos şi serviti.

 ================

No comments:

Post a Comment