Friday, February 21, 2014

Azi l-am intalnit, in 'carne si oase' pe Adrian Bejan ....

 Mircea Olaru referitor la personalitatea d.lui prof. Adrian Bejan iata cateva repere: http://www.amazon.com/Adrian-Bejan/e/B001ITYEKO

=========================================
Azi, 21 Feb. 2014, in Aula Academiei Romane din Cl. Victoriei, la ora 11.00, a fost prezentata lucrarea 'DESIGN IN NATURA', lucrare tradusa din engleza de Editura AGIR/2014.

Evident ca autorul lucrarii a fost de fata si a tinut un scurt expozeu asupra "Legii Constructale', un concept revolutionar de abordare a TOT ce exista ... si care are/ sau a avut o 'curgere' [termenul ales de traducatori] in sensul unei miscari, atat in lumea vie cat si in cea anorganica.
Au luat cuvant cca 10 academiceni de renume si toti au elogiat importanta noii formulari si, mai ales, personalitatea acestui savant american de etnie romaneasca....

A fost o placere sa auzi atatia corifei ai thermodinamicii cum il apreciaza pe concetateanul nostru ....; ca deobicei diriguitorul acestei zile omagiale a terminat invitand 'daca si altcineva' doreste sa ia cuvantul' .....
Recunosc ca n-am avut curaj, stiam ca as avea posibilitatea de a vorbi dar 'corifeii' m-au intimidat si am tacut.... dar cum ei acum nu sunt, am in fata doar tastatura ....,  iata ce le-as fi spus:

"Ma numesc MO, am 78 de ani sunt prof EFS/ antrenor de inot si... un analfabet in tot ce se leaga de thermodinamica si esenta conceptului Legii Constructale'; iata cum l-am cunsocut eu pe renumitul prof. dr. Adrian Bejan.

In anii '80 am ajuns in functia de antrenor federal, functie care o doream din clipa cand am 'deschis ochii' la sportiv si antrenor apoi, in apa bazinului de inot.

Aveam planuri mari si ma gandisem de 1 milion de ori cum as face eu daca as fi 'antrenor federal'.... 

Din start am inteles ca una e 'dorinta' si alta e 'putinta'.... Ajunsesem antrenor federal in mijlocul unui mare scandal despre 'copii minune' si activitatea antrenorilor implicati.

Cu cele mai bune intentii raposatu' Hanzi Schuster a propus un lucru fantezist dar singurul care temporiza fortarea copiilor: concursuri de corectitudine a tehnicii'. 

Toti antrenroii din CCA au fost impotriva iar eu eram perplex de framantarile lor care nu le puteam dirija spre o gandire logica, buna si, mai ales, comuna [asa suntem noi romanii oportunisti].

 In acea noapte am stat si am gasit raspunsul logic, amtematic:'afara de cronometru si distanta ce mai curpinde evolutia unui inotator ?' Si ca prin minune mi-a venit si raspunsul - 'numarul de miscari pe unitate de timp sau spatiu'; valorile date de cronometru indicau ca daca ai cat mai putine secunde esti mai bun.... dar gandul meu a continuat....'dece nu si daca ai avea si mai putine miscari decat altadata....?'

Cand am prezentat ideiea toti au sarit in sus spunad ca este o aberatie, nimeni nu o vroia si eu am ramas cu ideia fixa ca daca adun 'mere' cu 'pere' ele fac = 'fructe'.
Am chestionat multi profesori de matematica sau informaticieni si, majoritatea mi-au spus ca este un calcul la granita simplei aritmetici, care daca serveste 'la ceva'..., poate fi aplicat, admis etc.
Formularea ideie era tentata si de acronimul 'the Biomechanical Efficiency Swimming Test = BEST' si am publicat toata teoria in '83, apoi in '87 in Revista EFS; de atunci.... doar cu 'atat' m-am ales....
Dar iata ca vine anul '89 cu schimbarile stiute iar eu 'ma trezesc' chemat, din nou, in Turcia, ca antrenor consilier al federatei [turcii au si acum un antrenor strain, un estonian bun si priceput] iar in 1992 devin 'head coach' la un club dintr-o insula din M. Marmara [Heybeliada].
Acolo eram recunoscut ca 'sef' si deci nu mai aveam decat pe mine si gandirea mea, restul 'se executa' ca asa sunt turcii... buni ascultatori'.

Echipa din Heybeliada era penultima din clasamentul a 16 echipe iar concursul ['puanli'= 'pe puncte' / la fiecare proba un club nu putea inscrie decat maximum 2 concurenti] avea sa fie in cca. 2 luni, deci aveam 7-8 weekenduri in care putea sa 'fac' ceva cu copii...; si atunci am facut ca la fiecare sfarsit de saptamana sa aibe loc un dublu concurs intern de inot [sambata+duminica]; concursul era cf. formulei BEST:'cine face cel mai mic punctaj era premiat [eu am avut buna inspiratie de a orgaiza probele, serii doar din cate 3 concurenti, asa eram sigur ca fiecare concurent va fi premiat..., lucru deosebit de important in mentalitatea locala.
pana s-au 'prins' ei ds. ce este vorba..., eu am reusit sa-i fac sa inoate alunecat si cu tehnica mai buna, de fiecare data se inota mai bine, mai eficient.
La concurs, echipa s-a clasat pe locul 2, pe primul loc a fost o echipa din Izmir care era formata din mai multi inotatori, copii ai membrilor Consulatului USA...; la aceste activitati s-a mai adaugat un 'concurs municipal' cu ocazia zilei clubului [30 Ag.] la care au participat cca 250-300 de inotatori de varsta mai mare - si la acest concurs s-a aplicat regula BEST, adica 'castiga cei care au celei mai buni timpi si cele mai putine vasliri...'

Despre aceste concursuri am mai vorbit, scris si poate ma repet dar esenta a fost ca procedand astfel, tehnica de inot s-a ameliorat substantial si deci si performantele au crescut [chit ca nu se inota la concurs chiar dupa fromula BEST...]

In scurt timp de la aceste exemple care mi-au intarit convingerea ca 'nu bat campii'...., remarc intr-o cartea de peste Ocean ca un antrenor de acolo, recomanda aceals sistem de inot doar ca el l-a numit 'swimming golf' [ de la faptul bine stiut de ei, americanii, ca la Golf castiga cel care baga mingea in gaura din cat mai putine lovituri]... dar colegul american facea acest lucru supunand valorile de Timp, de de Tempo intru-un calcul cu logaritmi si valori expuse pe niste tabele iar sportivul trebuia sa iasa din apa sa afle ca a inotat eficient  au ba....; acest lucru eu l-am evitat prin adoptatrea acelui calcul de 'periferie a artmneticii'{adun mere cu pere... egal fructe]

Dar nu am fost multumit, lucrurile nu erau chiar asa de clare, atunci cand erau puse in practica... as ca in scurt timp am 'descoperit' si formula care ofera valoare rezistentei depuse de apa in fata corpului care inota [Indicele personal de Alumecare]

Aceasta lunga poveste mai are multe amanunte dar eu o scurtez deoarece eram inca in cautatea unui verdict autentic, stiintific ca rationamentul meu este obiectiv si nu o speculatie....

Asa, tot umbland pe 'net'... am gasit acest nume ADRIAN BEJAN care, spre fericirea mea tocmai expusese un material  in care explica, facea predictii despre viitoarele evolutii ale lui Usain Bold si... Michael Phelps.

Concluzia d.lui Bejan [cf. Teoriei Constructale] era ca performantele mai bune se pot dobandi de biotipuri puternice {A}, care cu o tehnica superioara [B] si cu eficienta motrica mai buna {C} pot atuinge culmile gloriei.

Timpul i-a dat dreptate D.lui Prof. - Usain a alergat un record mondial la Beijing 09.68 folosind 41 de pasi iar peste cca 2 ani Usain mai face un nou record mondial 09,58 [deci o zecime mai bine...] folosind.... 39 de pasi; toata lumea stie ca Usain ale un fuleu lung si o tehnica de alergare foarte eficienta. In cazul M.Phelps, din videoclupul lung de 40 minute in care antrenroul sau Bob Bowman explica tot ce face si nu face elevul sau.. apare si indicatia ca M.P. inoata bine daca la timpul de28"/50m delfin [la antrenamnte] are un tempo de... 18 cicluri [este deja bine stiut ca MP mereu porneste 'mai slab' iar pe a doua parte a cursei reuseste sa invinga adversarii, fara sa faca un efort deosebit ci doar cu o f. buna concentrare pe tehnica si aplicarea corecta fortei de vaslire.

Asa ma devenit 'discipolul' Legii Constructale si implicit un priten al D.lui Profesor

Daca as fi luat cuvantul in fata atator corifei.... as fi rostit si ideia un vis care poate deveni o realitate in putini ani: Adrian Bejan propus sa i se acorde Nobel Pride' pentru conceptul Legii Constructale.... cred ca acest mod de a visa.... a lipsit din lungile elogii aduse azi D.lui Prof. ADRIAN BEJAN, fost elev la Lic. Vasile Alexandri din Galati [1899, liceu avea un bazin acoperit de 25 yarzi, care am impresia ca mai exista...], fost basketbalist si amator de box [de ci un om cu spirit sportiv autentic].
iata dedicatiile oferite mie, azi, de dl. prof........:










=====================================
Comentarii pe Gala Palestrika:
Lui Carmen Nae îi place asta.
Mircea Olaru Vinerea asta la ora 11.00, in sala Academiei Romane din Cl.Victoriei, expozeul celebrul inginer inventator roman Adrian Bejan; el a facut predictia rezultatelor lui Usain Bold si Michael Phelps in 2008...
Comentarii pe email:
On Monday, February 24, 2014 10:17 AM, Delia Duican <delia_duican@yahoo.com> wrote:
Buna ziua !
Am citit articolul Dvs - va felicit ! Marturisesc ca acum cativa ani vorbeati o limba chineza pt mine cand mai citeam pe blogul Dvs. De cand Radu se antreneaza in Franta  constat ca ceea ce spuneti Dvs reprezinta  un abecedar de inot care are drept consecinta organizarea primelor campionate nationale la varsta de 14 ani si nu mai devreme.
Din pacate cand unii se apuca serios de inot  in Romania sportivii renunta. Sper ca macar tacit unii dintre antrenori sa puna in practica ceea ce ati descris (stiti Dvs cum e romanul , ii este rusine sa recunoasca atunci cand cineva are dreptate ).
Va doresc multa sanatate si sa continuati "a grai " despre sportul adevarat !
Cu stima,
D.Duican


2 comments:

  1. acest comentariu l-am primit de la > Delia Duican
    To Me
    Today at 10:17 AM
    Buna ziua !
    Am citit articolul Dvs - va felicit ! Marturisesc ca acum cativa ani vorbeati o limba chineza pt mine cand mai citeam pe blogul Dvs. De cand Radu se antreneaza in Franta constat ca ceea ce spuneti Dvs reprezinta un abecedar de inot care are drept consecinta organizarea primelor campionate nationale la varsta de 14 ani si nu mai devreme.
    Din pacate cand unii se apuca serios de inot in Romania sportivii renunta. Sper ca macar tacit unii dintre antrenori sa puna in practica ceea ce ati descris (stiti Dvs cum e romanul , ii este rusine sa recunoasca atunci cand cineva are dreptate ).
    Va doresc multa sanatate si sa continuati "a grai " despre sportul adevarat !
    Cu stima,
    D.Duican

    ReplyDelete
  2. este prea magulitor pentru mine, asa comentarii..., nu sunt obisnuit; cei carora le sunt devotat 'sfetnic' am impresia ca ma ignora; este ceva ciudat: in vederile mele conteaza chiar si o injuratura - pacat ca suntem atat de dezbinati si purtatori a unui 'microb' jalnic = OPORTUNISM
    Lui Radu Duican ii doresc mereu succese si chiar as mai vrea ceva informatii mai noi, poate un videoclip de la un concurs recent [stiam ca pe podium era al 3-lea dar cu varsta cronologica cea mai mica....

    ReplyDelete