Sunday, September 28, 2014

2014: incepatorii invata ce inseamna 'detenta' unei sarituri

Startul, plonjarea, eficienta lor....

Premergator invatarii unui start de sus, corect si eficient, este necesara obisnuirea incepatorului, indiferent de varsta sau sex. a deprinde exersarea a unei forme mai simple a statului, de fapt o componenta nelipsita si din  mecanica intoarcerilor = ZBORUL(la start) si IMPINGEREA (la intoarcere) avand corpul perfect intins.

Aceasta faza a unui start, a unei intoarceri este consecutiva initierii 'elanului', din ghemuit, atat la Start cat si momentul Intoarcerii rostogolite. Ce se intampla cu corpul odata lansat spre apa sau care a reusit sa se rostogoleasca, este un moment de 'top', ce face parte din reusita executiei elementului si deci a intrecerii.

Acest element simplu, la incepatori se poate exersa din saritura verticala, in picioare, in adancime, pana la atingerea fundului bazinului, unde are loc o ghenuire si deci pregatirea  ZBORULUI sau a IMPINGERII viitoare din perete [pe orizontala].

Conditia este ca aceasta saritura simpla sa fie 'in adancime', relaxat exersata si bine organizat efortul motric care urmeaza - adica, impingerea cea mai puternica, pentru a propulsa corpul in sensul dorit [analogie cu iesirea din apa a unor delfini, in largul marii].

Fiind sfarsit de lectie, exesarea care a fost filmata, face parte si din momentul de 'incheiere fericita' a lectiei....


Dupa acest 'the end of training season'... incapatorii au voie sa-si aleaga ce vor ei din arsenalul 'cutiei magice' care este boxa cu diferite materiale si accesorii, pana acum, putin folosite de acesti incepatori, talentati si chiar cu conditii certe de afirmare, in masura care si-o doresc [ cei 4 copii sint cam de aceias varsta, adica cl. IV si VI [10-12 ani] si deci mai au timp a se decide spre 'marea performanta', situatie care le va schimba in bine si chiar radical viata in viitor...


NOTA BENNE:
Video clipurile sunt filmate, azi 28 09 2014 la bazinul 'Complex Tenis Club', din Capitala, baza sportiva de exceptie a sportului bucurestean [bazin cu apa cea mai curata, curatenie deosebita si... avantajul de a nu fi prea 'in centrul urbei'... mai putini clienti care ar putea 'polua' apa...]



1 comment: