Sunday, July 20, 2014

ADAOS la 'Despre Inot' 2014



Inotul si Canotajul 
               [mai ales’academic’]


Exista multe puncte comune de contact intre ambele discipline; in general sunt activate cam aceleas grupe musculare, pregatirea fizica a canotorilor ar putea fi adoptat nu numai de inotatori ci si de sportivi de la alte discipline [fitness]. 

Ceea ce este remarcabil este ca metodica care dirijeaza pregatirea poate fi lesne inlocuita cu cea a inotului, mai ales in ceea ce priveste Zonarea efortului. 

Faptul  ca de curand fedeartia internationala de canotaj academic a adoptat si probe scurte [sprint pe 500m/alias cu cele de 50m la inot] face ca gandirea efortului sa fie aproape idendita – un antrenor de canotaj ar putea repede si bine sa se descurce si cu pregatirea inotatorilor.


In canotaj exista, mai demult si independent de priceperea mea – un ‘BEST’ al lor; adica au un Indice Personal de Selectie care ia in consideratia anvergura bratelor si gradul de flexie optima a trunchiului pe membre  [mobilitate in regim de forta]; la fel, au in vedere, in mod covarsitor fata de inot, notiunea ‘Tempo’ de vaslit si calculelor lor ..,  daca se partreaza acea’ unitate motrica concomitenta a echipajului’, duc la o mare exactitate de dozare si gradare a efortului in functie de sarcina antrenamentului sau proba de concurs. 


Deci, pentru noi, orice intalnire cu un antrenor de canotaj trebuie sa fie o ocazie de bucurie daca unul cu altul discuta despre hoby-ul lor....


Eu ‘m-am adapat’ de numeroase ori de la intelepsiunea lor si am reusit sa ma apropii de ‘corifeii’ lor : Prof. Coca Florescu(+) si  Antr. Emerit Victor Mociani, Dany Popper, Mircea Barsanescu [bun pretin cu regretatul Dan Ionescu] iar cu ‘Ivan’ sunt pretin’din copilarie’, pot zice, glumind.



Iata un tabel de urmarire in functie de masa corporala  [Kgr.], a VO2 maxim iar ceea ce este si trebuie sa fie stiut de fiecare antrenor de inot este o importanta indicatie; ... scrie Florescu si Mociani in manualul Canotaj [1983]: ·... dpdv al metabolismului de efort = factorul decisiv in reusita marilor performante este nivelul ridicat al VO2 (ml./min.] care trebuie fi atins inainte de aparitia acidului lactic (oboselii fiziologice)”[ eu am publicat lucrarea mea ‘’Inot-manual metodic’ , in aceias colectie, dar  cu un an inaintea lor si deci nu pot fi acuzat de ‘plagiat’...].

 In ‘meseria’ noastra se invata mereu dar se si ‘fura’ mereu [ in sensul bun al cuvantului].


Canotorii, prin excelenta, sunt oameni de echipa si asa au reusit sa treaca peste multe greutati [chiar si acea de a le fi ‘confiscat’ Snagovul....]


Inotul  si Sporturile de echipa 

Aici inglobez Jocul de Polo in mod deosebit dar si experienta de ‘echipa’ din Ciclism, Hokey s.a.


Fac o mentiune importanta pentru cei care organizeaza tabere cu inotatori la munte, sau pe zapada : Schi–fond este un foarte bun mijloc de pregatire generala dar si compensare fata de stressul parcurgerii, la ‘infinit’ a lungimilor aceluias bazin...

M.Olaru 20 07 2014, Buc.




No comments:

Post a Comment