Friday, October 25, 2013

RETRO: Mircea Olaru a postat pe Pierre Joseph de Hillerin 8 ianuarie.2013 la 13:24 ·


  • iata un text la care am incercat sa astern niste ganduri; ce parere ai ?
    MODELE / 5 ian 2013

    MODELELE CARE NE LIPSESC IN EFS-UL NOSTRU,

    Ne lipsesc in primul rind profesorii, teoreticienii. Acetia au disparut, mai ales, biologic dar in locul lor nu au aparut 'epigonii', acele 'calfe si zidari' care 'fura meserie' de la 'mester', ca asa a fost de cand lumea....

    Eu dau vina pe noul sistem de valori pripasit dupa '89; asa s-a intampla mai in toate sectoarele vietii noatre, devenite este noapte 'amarate', 'sarace' si lipsite de vlaga si parca nimanui nu-i pasa de degradareacare se insinua....

    Dece oare nu a existat acea grija materna sau gospodareasca ca atunci ‘dupa ce ai spalat odrasla sa n-o arunci la gunoi impreuna cu pruncul’.....?

    Am 77 de ani si am trait si timpurile vechi si cele noi, pot face diferenta.

    De iau in seama politica nu pot sa ma pronunt, n-o cunosc sau sunt chair derutat [vb.aia,'la noi , toti se pricep la fotbal si politica'] dar stiu ca eminenti specialisti ca Nicu Alexe, Focsaneanu, Mazilu, Pierre de Hillerin, s.a., au scris si declarat, inca din vremurile comuniste niste adevaruri periculoase lor ... ds. EFS-ul nostru ca parte a unui concept de viata sociala nefiresc .

    Ma refer intai la ‘Cercetarea plurianuala a evolutiei potentialului bio-motric al copiilor, tinerilor’ care la perioade de 10 ani facea o radiografie a dezvolatrii fizice a acestora si implicatiile asurpa sanatatii genaratiilor in perspectiva, etc. - iar 'vestile' erau alarmante: de fiecare data, parametrii eru mai slab apreciati statistic iar concluziile apareau singure -comunismul a luat-o la vale, 'omul' nu mai conta !

    Marea schimbare din ’89, trebuia sa le dea glas acestora sa lanseze o noua strategie
    superioara celei propagandist-comuniste. Iata ce spune pe Facebook un cercetator autentic in ale EFS-lui:
    ---------------------
    Pierre Joseph de Hillerin „”E ceva mai simplu si mai complicat decât pare.....
    a fost o vreme când sportul era făcut de cei care erau atrași de provocarea pe care el o reprezenta pentru fiecare ființă angrenată în competiție.

    Dar de la un moment în colo, a început să fie plătit și din acel moment s-a cam stricat totul.

    Pentru experiența mea, lucrurile au început să se degradeze de prin anii 1964-1965 când un „gânditor” al sportului autohton a făcut o socoteală ce urma să ne aducă, alături de alte „gândiri”profunde, în situația de azi.

    Se numea Emil Ghibu și a orientat selecția tinerilor care urmau să facă preformanță sportivă către „mediile defavorizate” și familiile destrămate. Era o soluție de a atrage, la costuri mici, tineri cu potențial de devenire și cu orizonturi sociale de așteptare mult mai ușor de satisfăcut (o casă, un grad, o carieră la care din mediul de proveniență nu sperau).

    Alături de socoteală „bună”, ca totdeauna, am luat și partea rea, respectiv lipsa de educație, motivarea prin mijloace mult mai apropiate de baza piramidei lui Maslow.....

    O selecție la 10 ani de atunci ne duce azi la persoane care s-ar învârti în jurul a 45-50 de ani.

    Dar s-a făcut acest tip de selecție și la vârste mai înaintate, iar unii dintre cei selecționați atunci au ieșit la pensie din carul structurilor sportive militare{Otelea, Gatu, Topescu, Firea}

    Cei care au ajuns antrenori au continuat procesul cu tot cu educția pe care o știau de acasă.
    Așa se face că azi sportul nu mai se regăsește ca factor de educație nici în cluburi și nici în școală, de foarte devreme apare întrebarea: „și eu ce câștig din sport?!!!!”

    Și în imaginea de azi a a sportului românesc ar mai fi multe de spus.

    Mă păstrez pentru altă dată dacă va interesează viziunea mea și dacă din analiză putem scoate și direcții de corectare. O poziție de bocitoare nu mă caracterizează și cred că există, ca totdeauna, soluții. Dorință să fie!””
    ----------------
    Asa este !
    Dar nu trebuie sa uitam ca sportul s-a dezvoltat, in mai toate tarile comuniste, ca instruiment de propaganda contra celor din tarile ’capitaliste’ si poate ca a fost singura parte agreanbila a vechiului sistem....

    Sportul a fost orienatt spre cei mai dispusi sa se sacrifice si poate asa se exoplica aparitia multor nume Ivan Pataikin, Nadia Comaneci si multi altii; ei trebuie pretuiti si chiar ‚reactivati’ in a conduce, punctual, miscarea sportiva sau cea de ‚palestrika’ a EFS-ului....

    Se pune intrebarea ’CUM”?
    Este nevoie de o alta viziune de organizare a acestei activitati. In primul rand va trebui sa ne debarasam, chiar daca vom mai 'suspina’, de vechile structuri putrezite al sportilui de tip 'multilateral-dezvoltat’: Cluburile sportive scolare.

    Tot efectivul de profesori, antrenori din acest sistem depasit trebui repartizat, din nou, la fiecare scoala care are conditii de a dezvolta o ramura, o disciplina sportiva al nivel de performanta.

    Pentru ca nu este suficient sa facem doar asa ceva...., 'scoala’ va trebui sa fie capacitata de as infiinta propriul 'CLUB de ELEVI’, cu personalitate juridica,deci cu drepturi legale de a fi sponsorizat si sustinuta si de alti bani decat de cei de la bugetul de Stat.

    Aceste cluburi de elevi trebuie concepute ca niste supape in care sa se regaseasca toate preocuparile extracuriculare ale elevilor [ mai ales in zilele 'libere' Sambata, Duminica]; sa aibe profil diversificat: de sport, artistic, dexteritati, hoby=uri, atat pentru elevi interesati dar, chiar, si pentru cadrele didactice; aceste ‚cercuri’ au mai existat in invatamantul nostru dar cele noi, trebuie sa fie deschise total acelor aspiratii nebanuite care le pot avea membrii clubului de elevi

    Desiguir ca EFS-ul asteptat in noile conditii de organizare trebuie inzestrat cu o programa care sa umple toate golurile ramase de la proasta educatie si instruire a ultiilor 20 de ani.

    EFS-ul in scoala trebuie intarit cu norme si baremuri/note care sa solicite elevilor acordarea unui spatiu si timp extrascolar mai mare, pentru a nu ramane ‚repetent’ la EFS.... iar clubul de elevi trebuie sa arunce pe piata sportului de performanta adevaratele talente care zac in fiecare scoala, clasa sau elev

    Aceste sunt niste ganduri ale unui batran’ in ale sportului si care nu are interese personale sau materiale; pentruu mine ‚adevarul’ este mai presusu chair de orice prietenie; ar trebui sa aveti, inca altii ca mine, mai multi care sa va vorbeasca despre niste idealuri care din pacate‚ le-am avut si acuma le-am pierdut’


    • Pierre Joseph de Hillerin · 7 prieteni comuni
      am încercat să trimit un comentariu mai, lung și n-a mers asa ca am sa-l trimit pe bucăți:
      Dragă Mircea,
      Pentru că mă provoci, și cred că-mi prinde bine, am să în cerc să mai pun „pe hârtie” câteva dintre gândurile mele legate de starea sportului româ
      nesc de azi ți de ieri și poate să-mi imaginez ce se poate face ca el să arate altfel, mai bine, mâine.
      Am să în cep prin a discuta paragrafele scrise de tine. Din fericire/nefericire n-am, încă, timpul unui pensioner dar am să în cerc să scriu ceea ce n-am prea făcut până acum.

      1.Am avut profesori și ceea ce ei ne-au predat a fost, pentru o vreme cu folos. Eu cred că fiecare dintre ei, și nu numai în sport, au dorit „să aibă dreptate” singuri. Ăsta este una dintre cauzele pentru care nu avem ȘCOALĂ în nici un domeniu în care am excelat cândva. Pentru a nu supăra pe nimeni, am să dau numai câteva nume dintre pionerii unei viziuni ce astăzi are adepți notorii în știința modern: Eugen Macovschi, Mihai Drăgănescu, Paul Constantinescu etc.
      Păstrând proporțiile, putem găsi și la noi în bătătură astfel de exemple.

      2.Aia cu furatul meseriei nu cred că mai este de actualitate, ne-ar trebui niște specialiști cu școală adevărată și nu de geniul tip „Bardu Lăutaru” care să fi avut geniul să „fure meserie”. Chiar este nevoie de PROFESORI făcători de școală. Și aici ne cam mănâncă „pizmele”.

      3.Noul sistem despre care vorbești tu are rădăcini adânci în vechiul sistem și am să încerc să explicitez. Începând cu anii, cred, 1977-1978, în școala românescă „s-a interzis” repetenția. O dată cu asta a dispărut masiv un mecanism de evaluare reală a nivelului efortului de a învăța. Pe cale de consecință, a dispărut sensul ierarhiilor valorice. Era una dintre consecințele programului de construire a „omului nou”. Rezultatul îl putem vedea azi când unii dintre cei care n-au fost lăsați corigenți și repetenți la timpul lor au în jurul a 40 de ani și, printr-o contraselecție sunt funcționari educative preocupați cum se poate face să-și mărească veniturile pe baza poziției de forță pe care o au ca profesori pretinzând foloase necuvenite sau metode de condiționare a notelor legate de sisteme de meditații date propriilor elevi.
      Tot în acest context, au apărut, grație unui concept de protecție socială a marilor performeri sportive, metodele „ajutorului” pentru trecerea examenelor, a claselor, a masteratelor și chiar a doctoratelor, eventual „la fără frecvanță” și, aș adăuga eu la „fără cunoaștere”. Suntem azi în situația de a nu putea pune bază pe diploma începând de la bacalaureat (vezi situația de la bacul pentru sportivi).
      Pe fondul degradării ierarhiilor valorice reale ca măsură a unui communism de import dar preluat de „epigonii” naționali avem doctori care n-au trecut normal de primele patru clase și conducători excepțional calificați ca sportivi dar fără minimă experiență managerială sau chiar socială după ce i-am ținut, pe vremurile acelea și mult după în cantonamente cu regim de detenție „de catifea”. Așa că vina pe care tu o dai pe „noul sistem de valori” poți să o dai pe noi cei care am contribuit, de multe ori cu „bună intenție” la crearea rădăcinilor lui ce sunt plasate anterior perioadei în care am crezut că libertate înseamnă anarhie, perioadă în care semințele acelea au prins să rodească.
    • Pierre Joseph de Hillerin · 7 prieteni comuni
      4.Din paragraful legat de faptul că sistemul nostru de EFS era încă de atunci unul nefiresc vreau numai să amintesc faptul că vechile țări din lagărul estic au practicat un sport profesionist, e adevărat prost plătit și mascat, atunci când sportivii olimpici erau încă amatori. După anul 1992, J.O. de la Barcelona unde au apărut profesioniștii recunoscuți pentru prima oară oficial în arena olimpică (baschetball-iștii americani) jocurile s-au schimbat. Noi, bazându-ne pe ceea ce știam am continuat pe aceleași baze atât economice cât și educaționale cu proprii sportivi și federații. Astăzi sportul de înaltă performanță are alte mecanisme de funcționare la care noi nu ne-am raliat și pe care refuzăm să la înțelegem. Sistemul de EF nu trebuie să fie un system de selecție pentru performanță ci unul de promovare a sănătății la nivel național, iar performanța, profesionalizată real trebuie să fie numai o consecință și nu un scop.

      5. Despre „Potențialul biomotric al populației școlare” am multe de spus ca participant direct și responsabil pentru ultimul ciclu, cel din anii ’70. Fiind o procedură cu caracter statistic a fost negată la nivelul decidenților politici încă din ciclul 1980-1989, dar și de următorii politicieni. De 16 ani mă chinuiesc să pronesc un alt sistem care să permită evaluarea întregii populații școlare și asta an de an. Am soluțiile, am și calculul financiar dar sistematic, din rațiuni de multe ori meschine proiectele prezentate au fost respinse fie pentru ca metodologia veche să fie folosită pe un areal restrâns (un județ) în scopul realizării unor lucrări de cercetare care să contribuie la promovarea profesională a unor cadre didactice, fie în alte scopuri dar cu motivații similare. Proiectul este scris și pronirea lui costă numai (la limita sa de jos) cam 20.000Euro numai pentru start, iar continuarea ar fi fără costuri de la buget.

      6. Am participat în trei rânduri la trasarea unor linii strategice pentru sportul românesc cu începere din 2006. O parte dintre ideile mele au fost preluate în alte prezentări de linii strategice. Ultima staregie prezentată pe site-ul ANST a căzut în aceași greșală de a pune sportul de performanță pe primul plan. După părerea mea nu este decât continuarea agoniei până la moarte. Până nu ne orientăm către „o națiune sănătoasă prin mișcare”, educată și prin „educație fizică”, de excelență „prin sport”, sistemul se prăbușește datorită faptului vizibil că fondurile de la buget nu pot să apară, iar cele reale, reieșite din economia de piață, nu sunt încă accesibile cu deprinderile cultural și managerial pe care le avem.

      7.Pentru partea de propagandă despre care vorbeai, în Rusia țaristă a apărut expresia: „satele lui Potiomkin” ceea ce seamănă cu expresia românească: „pe afară-i vopsit gardul, înăuntru leopardul!”. Era o propagandă despre vigurozitatea unui popor, despre calitățile lui de excepție, care de fapt erau departe de realitate și puternic „dopate” cu minciuna amatorismului, a sportului curat, etc.
      8.Am, contrar la ceea ce cred unii/unele, o stimă deosebită pentru oamenii care și-au sacrificat copilăria , tinerețea și, uneori sănătatea, pentru performanță. O minune de om cum este Ivan chiar merită cinstit cu toată considerația. Dar nu s-a pretins nicicând altceva decât este și asta este imensa sa valoare umană.
    • Pierre Joseph de Hillerin · 7 prieteni comuni
      9.Ai dreptate. Este nevoie de o altă viziune. Cine să o provoace? Noi, cei care ne-am „înfruptat” din beneficiile vechiului sistem, noi cei bolnavi de „să ne dea”, „să ne ceeze condițiile”, „să ne plătească”? Iar despre cluburile școlare putem discuta asupra organizării, subordonării și, mai ales, a obiectivelor. Mi-ar face mare plăcere ca ele să fie instrumente ale administrațiilor locale de diminuare a bolii, violenței publice, tentației drogurilor, sedentarismului juvenile, plictiselii precoce, etc. Pentru asta avem nevoie să educă, la propriu câteva mii de primari și secretari de primării despre avantajul social și de imagine al transformării atitudinii polulației față de mișcare ca factor de întreținere a stării de sănătate fizică și socială.

      10. Poate că o bună parte din efectivele din cluburile școlare ar trebui „reciclate” la propriu către alt mod de funcționare a lor…..

      Despre partea cu notele am o părere diferită de a ta. Eu aș desființa notele și baremurile de performanță care sunt descurajante exact pentru cei care au mai multă nevoie de mișcare: grașii, obezii. Aș înlocui normele de performanță cu baremuri de volum de mișcare care ar rezolva, în ritm propriu fiecărui copil calități și deprinderi necesare recuperării unei stări normale de greutate și de sănătate. Un fel de curiculă de mișcare obligatory de tipul (numai ca exemplu):
      5 km de alergare /săptămână, 100 de aruncări, 120 de sărituri, 1 oră de activități fizice în care accentual să cadă pe relația cu alți copii( jocuri de mișcare). Asta ar face ca, eventual, vacanțele să fie folosite tot pentru mișcare pentru completarea restanțelor, iar calificativul ar fi trecut/amânat.

      Și prentru că tu ai zis ceva de gândurile unui bătrân eu am să continui cu: „și ale altui bătrân”!
    • Mircea Olaru OARE NU CUMMVA SPORTUL, RPIN VALENTELE SALE PRIMARE [EGOISMUL, INDIVIDUALISMUL, 'SUPERIORITATEA', MANDRIA EXAGERATA, etc.] ESTE CONDAMNAT SA SE MACINE LA INFINIT ? NU CUMVA SPORTUL AR TREBUI 'RENOVAT' DE... NESPORTIVI, DE ADEVARATI MANAGERI [inainte de anii '940, EFS-ul ns. era promopvat de militari, ei fara sa stie cam ce fac au format o suita de specialisti, care luati separat au contribuit la formarea EFS-ului chair daca, de cele mai multe ori, intre ei, nu se prea intelegeau...?]
    • Mircea Olaru mai este tim p; deabea se incinge discutia sau discutiile, da Doamne sa fie mai multe

Friday, October 11, 2013

Iata CV-ul meu ....


CURRICULUM VITAE
OLARU Mircea : -
 Romania, Bucharest/ 011454 , born in 16 mays 1936 .....,

SPORTS ACTIVITIES : subscribed to “U" Cluj (1948), then I was transferred to Dinamo ( 1953 ); in November  1954 in Rostock / DDR I realized 100m butterfly – 01.06.10 / 5ft perf . World time of the time + technical standard for the granting of the Master of Sports.

EDUCATION : Graduate of ICF 1963/diploma of Institute of Phisical Culture; average 9.20 ,
Ctg: Swimming coach 1-a, 1970 , Ctg.: Prof. EFS, Level 1-a, 1983 ;

PROFESIONAL  ACTIVITY:
 1963 - assigned the Research Center EFS / SSExp . ' VIITORUL’
1968 - transferred to the School Sports Club 1pc . ( current CSS ' PAJURA' )
1974 - detached, swimming coach in Turkey at IYIK , Istanbul ;
1976 - Back from Turkey, re- detached High School Swimming Pcs.
1982 - appointed coach swimming in the Romanian Federation of swimming  [FRN];
1985 - returned from detachment to CNEFS / FRN back to CSS 1 ;
1990 - seconded to Fed . Swimming in Ankara - coach counselor ;
1991 - Associate Professor Univ. Ecological Pc , Fac. EFS , Cat. natation
1992 - employed as a swimming coach in Turkey on Heybeliada – Istanbul, Cukobirlik Adana ;
1995 - returned from detachment from Turkey to CSS 1 pc. ;
1998 - retired - age limit, after 62 years old and 50 educational activities in sport [11 as sporting Cluj,Dınamo
4 as student ICF , 35 coach ]
1999 - 2007 : monitor swim-initiation /hoby– ‘Parc Hotel’ , ‘Tennis Club 2000’-Militari,Bucharest .

PUBLICITY
1970 - ' Learning swimming ', brochure,  FRN + CNEFS , 50 pages, 70,000 ex . , color
1970 - ' Swimming Lessons ', together with Eugenia Magda, Sport- Travel Publishing , 120 pages,   5000 ex. ;
1972 - '' A forgotten lesson of the curriculum '' , the spark , the project of establishing the National Swimming College ‘LNR - Emil Racoviţă’
1981 - participated in organizing JMU-Bucharest / pc. + upgrade Sc.Gen ‘N.Titulescu’pool , sponsorized by  TLHS.
1982 – Manual colectıon: ‘SWIMMING’ ,Ed.Sport tourism, 250p , 5000 ex . ;
1983 – “Testing Efficiency Swimming biomechanics " , Rev. EFS No. 2 , pg 25 / BEST / the Biomechanical Efficinecy     Swimming Test ‘ = ‘BEST formula’ = [100 - ( T + M)]’.
1984 – ‘Swimming Instructor Guide ‘, brochure, FRN ,60 pages,  2500 ex . , color;
1987 – ‘Hierarchy numerichal of swimming’, Rev. EFS No. 3 , pag.34
1988 – ‘Do not fear the water’ (‘Sa nu ne temem de apa’), Ed Sport- Tourism , 120 p, 3000 ex .
1991 – ‘Course Notes – Swimming’, Univ. Ecological Pc. Collab,.with Professor C.Turcas
1992 – ‘Course Swimming’, Univ. Ecological Pc. Collab/ with profs. S. Zelinski , C. Turcas , G. Marinescu
1995 -  4 Color Posters ‘Sports Swim Technique’, dedicated to explain ' BEST-formul’,  Fed. Rom.Natation with Swimming Canada , Trevorr Tifanny (4000 ex . )
1999 - 8th Nat Conf . Sport Science Essay + poster presentation BEST + IPA / Personal Index sliding / IPA = L - (kg + Q) , related to BEST = IPA - (T + M ), press  the FINA / TSC .
2007 - " About Swimming .... Mircea Olaru ', swim-enciclopedy, Collection : European Sports School , Broshur 32 pages + 4 Posters on swimming + CD-ROM 700MB , 1000 ex ., sponsor ‘Info-Tourism’ Buc., by  E.Haiduc
2008 - Ds . new concept BEST - Annals EFS ( nr.V ) of the Univ. Spiru Haret , Bucharest . Romania

1965-1999 - Numerous cycles methodical specialty items Rev . EFS newspaper sport, overseas Rev.CCPS , newsletters and teaching materials of the FRN , initiated 25,000 + beginners learn about swimming ;

OBS:
In start-period(1964-66), I initiate a new metod to ‘quik-learn of sportiv swimming’; this was well apreciate by germans specialsits (Gerhard Lewinn/Neubrandenburg, Ober-trainer of  ‘IKK Leipzig’/ DDR.)

In my career, I tought aprox.20.000 childrens to swim …+ many, many adults (mans/womans).

In period of federal swim-coach I managed with coach M.Gothe. Ploiesti, the single WR by romanian name:Tamara Costache, CM Madrid 1986*50m Freestile+25,38.

In period when I work in Turkey I was former for 127 new turkysh records and  I  managed  3 new center of swimming (Bolu, Kastamonu, Adana)

'' Eureka '' of my life coach is new concept BEST - '' The Biomechanical Efficiency Swimming Test '' which puts mathematical relation between proper technique and effort on a given distance .


LANGUAGES

ROMANIAN = native speaker,
TURKISH = good,
ENGLISH = satistactory,
FRENCH = satistactory,
RUSSIAN = satistactory.

CURIOSITY

I had never, a day's leave or a lack of training …


the most exciting event in my career coach's when I 'woke up' the training lesson, we start with exactly 320 [who barely had finished learning cycle ...] as the 'miracle' I was alone throughout the pool [my helpers gones…] and I organized this lesson, that>  pool 50m / 8 lanes, each series of children [each 4] swim lane changing the way so that no one is messing with the income face, this meandering swimming from lane 1 to lane 2,3,4,5,6,7,8 = 400m was covered 4 times, so kids swam 1600m first time in their lives continuously, at the end of year lesson was applauded by an entire gallery filled with spectators in the city Adana, Turkey ...










Thursday, October 10, 2013

Un posibil 'algorithm' pentru initirea primara a inotului ...

'uncle' Mircea

Professional Swim Coach by Linkedin ...

On Thursday, October 10, 2013 9:44 PM, jukka frans <jukkafrans@hotmail.com> wrote:
Dear Uncle Mircea,

Thank you a lot for the good advice! Ill for sure use it during my next lesson (sunday).

How many years of experience do you already have with teaching?

If i have any questions in the futher, can i contact you?

Jukka 
--------------------------------------
iata algoritmul care trebuie sa-l inveti tu spre a-i face pe nestiutori sa inceapa a inota in apa adanca:

a/ learn on land the fundamentals position for floating [ventral, dorsal]+all categories for swimming arms mouving, etc.; mobilitate si incalzirea generala a organismului
b/  aseaza copii pe marginea bazinului, cu picioarele intinse si labele in apa; fa-i sa bata apa in asa fel incat sa reuseasca sa faca spuma, avand un ritmt alert dar cat se poate fara incordare [de exemplu, miscarile astea sa nu stropeasca pe cei din jur]
c/ intoarce-i pe copii sa stea culcat pe marginea bazinului avand fata in jos, picioarele in apa si bratele bine intinse spre tine care stai deoparte si ii supraveghezi,  dandu-le comenzile necesare ca miscarile picioarelor sa fie la fel de bune ca la exercitiul anterior.
d/ ajuta-i, sa intre in apa avand palmele pe marginea bazinului, scufundati pana la umeri in apa, relaxati si cu corpul cat mai aproape de perete [pregatire pentru viitoarea pozitie de ‘scufundare in pozitie verticala’]
e/ determina-i sa 'mearga' pe marginea bazinului, cu corpul in apa, avand palmele sus pe margine iar picioarele in sprijin pe perete; deplasarea asta, spre stanga sau spre dreapta ii va face sa fie mai relaxati si sa inceapa a se obisnui cu statul in apa....
f/ incepe sa le propui sa incerce sa sufle aerul exact langa  suprafata apei in asa fel incat aerul 'sa gaureasca' apa....; apoi, propunele sa se scufunde cu capul sub nivelul apei avand picioarele lasate in jos, palmele pe margine si... RABDARE de a sta cateva secunde scufundat[este  sigur ca apa le va intra peste tot si pentru ei nu este prea placut dar daca ii inveti sa sufle aerul sub apa, acest lucru le va expedia apa din nas sau gura...]; acest exercitiu trebuie facut de mai multe ori pana vezi ca copii sunt relaxati si fac cu usurinta scufundarile si respiratia[expiratia] sub apa.
g/ determina-i sa se scufunde avand palmele pe marginea bazinului, corpul perfect vertical [cu burtica lipita de perete] si picioarele atarnate in jos; tine-i de mana si ajuta-i sa se scufunde avand in locul sprijinului  de marginea bazinului, sprijinul oferit de tine – acum incepatorul va simti direct cum corpul sau are tendinta de a se ridica, de a veni catre suprafata apei; acest lucru este foarte important pentru ca astfel  incepatorul va intelege ce usor poti pluti, mai ales ca instructorul este in imediata sa apropiere = ‘pluta verticala’ este realizata si odata cu ea si rabdarea si incredrea ca poate pluti…
h/ fa din ‘pluta verticala’ un joc indraznet, in apropiere de marginea bazinului si a instructorului; asa el va remarca ca in loc sa se scufunde incepe sa se ridice in sus; trebuie neaparat ca bratele sa fie tinute in sus, paralele, intinse; ele sunt cele care fac sa fie remarcata starea sigura ca corpul se ridica si pluteste.
i/ daca face ‘pluta verticala’ propune-i sa stea cu capul sub apa iar bratele sa imbratiseze genunchii adusi sub abdoment, exact ca un ‘ou de Paste’; plutirea in pozitia de ‘ou de Paste’,  precede trecerea la pozitia de plutire intinsa orizontala – pozitia fundamentala de inot freestroke, bras, delfin….
j/ trece grupa de copii sa invete sariturile in apa; la inceput, sariturile in picioare, cu ajutor de la instructor, apoi sariturile vor fi libere si incepatorul va exersa ceea ce a invatat la ‘pluta verticala’ [tot cu ajutorul instructorului, acest ajutor poate fi o sfoara, un bat, ceva care sa-i dea sentimentul de siguranta ca nu se poate ineca….], apoi trebuie sa-i determini sa sara singuri deoarece tu, instructorul esti mereu langa ei si-i poti ajuta daca este nevoie; asa vor invata sa ‘calce apa’, adica la revenirea spre suprafata sa inceapa miscari largi, circulare [ca la bras] pentru as mentine capul, respiratia la suprafata.
k/acum, numai acum, este momentul de a li se permite folosirea unui colac, un sprijin plutitor, o pluta de inot pentru ca acum din ‘pluta verticala’+’ou de Pasti’+’ sarituri si calcarea apei’ se poate trece la invatarea miscarilor de picioare craul; apoi se pot incepe exercitiile de inaintare cu picioarele+bratele, fara respiratie [cativa metri], apoi cu respiratie [intai ridicand capul in sus, inainte,  apoi culcand capul lateral si evident cu respiartia care permite parcurgerea mai multor metri.
Sunt multe, multe amanunte si toate depind de spiritul tau de observatie care iti va ajuta sesizarea unor noi posibilitati convenabile copilului; toate aceste etape nu sunt posibil de parcurs dintr-o data ci in mai multe lectii; trebuie sa stii ca nu ai voie sa treci la un nou exercitiu decat daca cel precedent a fost bine insusit [ asta seamana cu principiul scolar al ‘instruirii programate’ care nu permite trecerea la o noua treapta decat dupa insusirea notiunilor anterioare].
Sper ca un asemenea text, tradus de robot [Google translate] te va ajuta sa adopti un algorit util si eficient. Pot exista si alte variante  de invatare , de exemplu, dupa invatarea ‘plutei verticale’ si a ‘oului de Paste’ se trece la invatarea plutei dorsale si, imediat, a miscarilor de picioare bras si apoi bras in pozitie de concurs… sau, in loc sa treci la invatarea inaintarii cu ajutorul miscarilor de picioare, cere sa se inoate numai cu bratele [aici trebuie sa fii atent ca miscarile sa se termine mereu cu o pauza de alunecare, dupa fiecare ciclu de vaslire]
Poate ca mai discutam daca ai intrebari ... si sa stii: eu am condus lectia aia cu 320 de copii punandu-i sa inoate mereu inainte, pe culuarul 1, apoi treceau pe 2, pe 3 si asa mai departe; asa ei niciodata nu au avut pe cineva in fata ca sa-i impiedice sa inainteze si au reusit sa inoate cca 1600-2000m de fiecare data  …
Here's the algorithm that you need to teach him to make the ignorant start to swim in deep water:
to / learn the fundamentals on land positions for floating [ventral, dorsal] + all categories mouving arms for swimming, etc.., mobility and overall body heat
b / child sits on the edge of the basin, with legs extended and feet in water to make them so that the water fight to succeed to foam, with an alert but ritmt as possible without straining [ie, these movements do not sprinkle others]
c / return the children to lie on the edge of the pool with face down, legs and arms taut water for you to sit back and watch them, giving them the necessary commands that moves your feet to be as good as the previous year.
d / help them to enter the water with the palms on the edge of the pool, submerged to his shoulders in water, relax and body closer to the wall [preparation for the future position of 'dipping upright']
e / cause them to 'go' on the edge of the basin, the water body, with hands and feet up on the side wall support, move it to the left or right will make them more relaxed and start to used to rule the water ....
f / begins to suggest to try to blow air right next to the water surface so that air 'to pierce' water ...., then propunele to dive head under the water with legs folded down, palms on the edge and ... Patience to sit a few seconds submerged [is certain that water will go everywhere and its not too pleasant but if you teach them to blow air under water, this will send water from the nose or mouth ...] this exercise should be done several times to see that children are relaxed and easily make diving and breathing [expiration] under water.
g / cause it to sink with his hands on the pool, perfect body down [the belly against the wall] and legs hanging down, hold her hand and help her to sink in place with the support of the pool, support from you - now beginner will feel directly as body tends to rise, to come to the surface, this is very important for the beginner so you can understand how easy float, especially as the instructor is in close proximity = 'vertical cork' is made and with it, trust and patience and that can float ...
h / Fa 'vertical cork' a bold game, near the pool and the instructor, so he will notice that instead of sink begins to rise up, must necessarily be kept up arms parallel, large, they are the ones who are sure to be noticed state body rises and floats.
i / if is 'vertical cork' proposes him to sit with his head under the water and brought his arms to embrace his knees in abdomen, just like an 'Easter egg', floating in the position of 'Easter egg', precedes the transition to the position of waterline stretched horizontally - position freestroke fundamental swimming, breaststroke, dolphin ....
j / switch group children learn jumps in water at first, jumping up, with help from the instructor, and will be free jumping beginners will practice what he learned from 'cork vertical' [with the help of the instructor, this Help can be a string, a stick, something to give the feeling of safety that can not drown ....] and should lead them to jump alone, because you're always next to her instructor and I can help if needed, so learn to 'tread water', ie return to the surface to begin light, circular motions [as bras] to maintain as head, breathing on the surface.
k / now, only now is the time to allow the use of a seat, floating support, a raft swimming because now the 'cork vertical' + 'Easter egg' + 'jumps and water transgression' can go learning to crawl leg movements, then they can start advancing drills down + arms, breathless [a few feet] and respiration [raising his head up first, before then flattening increases, causing his head to the side and obviously that allows going through several meters.
There are many, many details and it all depends on your spirit of observation which will help your child convenient notification of new possibilities, all these steps are not likely to go out once but many lessons, you should know that you are not allowed to switch to a new exercise unless the previous one was well learned [that resembles school principle of 'programmed instruction' which introduces a new learning stage than after previous notions].
I hope that such a text, translated by robot [Google translate] will help you adopt a useful and effective Algor. There may be other types of learning, ie learning by 'cork vertical' and 'Easter egg' goes to learning cork dorsal and immediately the breaststroke leg movements and then breaststroke competition in position ... or, in Skip to learning instead of submission with leg movements required to swim only with arms [here you have to be careful that the movements always end glide a break after each paddling cycle]
Maybe we discuss any questions ... and know: I drove that lesson by putting them 320 children always swim forward, the corridors 1, and then went on 2, 3 and so on, so they never had someone in front to- keep them from before and managed to swim about 1600-2000m every time ...

...


Z P 1/ Conţinutul invatarii inotului sportiv : procedee de plutire si inaintare
(profesorul asista pe uscat executiile elevilor aflati in apa, mijloace ajutatoare:de plutire, de transport)
{fiecare lectie din acest program poate fi repetata de cate ori este necesar pentru ca exercitiile programate sa fie insusite in totalitate de intrega grupa}

Sapt./ (I)
Obiective – sarcini de antrenament, mijloace
Defalcare / Dozare,

Pe uscat- lucru in grup
001. – dezvoltarea abilitatilor legate de exercitiile de front si ordine ( alinierea, raportul, exercitii de intoarcere, etc)
002  - Îmbunatatirea  tehnicii alergării corecte
003 - Imbunatatirea calitatilor ritm, tempo din deplasare

001 – 5’
002 – 3’
003 – 5’

In apa – lucru in grup, individualizari
004.  - Acomodarea cu apa (lucru in grup, la bazin adanc)
005. - Obisnuirea cu imersia corpului, capului cu sprijin pe marginea bazinului (cu asistenta imediata a profesorului)
006. - Imbunatatirea menţinerii şi deplasarii in apa a corpului in sprijin pe marginea bazinului (asistata si indicatii)
007. - Idem, cu imersia capului si expiratii repetate/ relaxate 

004 – 5’
005 – 10’-15’
006 – 15’-20’
007 -  10’-15’
Durata # 50-60’
2/ Lectia
     (II)
Pe uscat – lucru in grup
008. –repetarea ex. legate de desv.abilitatilor legate de exercitiile de front si ordine ( alinierea, raportul, exercitii de intoarcere, etc)
009.  - Îmbunatatirea  tehnicii alergării corecte(asociate cu rotarea bratelor)
010 - Imbunatatirea calitatilor ritm, tempo din deplasare
011 -Dezvoltarea mobilitatii si a fortei (lucru pe perechi)

008 – 5’
009 – 4’
010 – 4’
011 – 10’
  In apa – lucru in grup, individualizari
012  - Dezvoltarea vitezei de deplasare in apa, cu sprijin la marginea bazinului, in grup,cu imesia capului, relaxat
013. - invatarea „plutei verticale””(I,II,III)(cu asistenta)
014. – Invatarea plonjonului (I,II,III), cu asistenta
 015. – Invatarea plonjonului si a plutirii in apnee(I,II,III)

012 – 12’
013 – 15’
014 – 15’
015 – 10’
Durata# 70-75’
3 /Lectia
     (III)
Pe uscat – lucru in grup
016  - Îmbunatatirea  tehnicii alergării corecte(asociate cu rotarea bratelor, schimbari de directie si ritm)
017 - Imbunatatirea calitatilor ritm, tempo din stand/deplasare, jocuri.
018. -Dezvoltarea mobilitatii si fortei general(circuit la alegere, sub comanda profesorului, trecerea la preluarea conducerii de catre elevi)
019. -Dezvoltarea mobilitatii si fortei general(circuit la alegere, sub comanda profesorului)

016 – 5’
017 – 5’
018 – 10’
019 – 10’



 In apa – lucru pe banda, individualizari
020. – Invatarea „calcarii apei” (individual, asistenta)
021. – Repetare - invatarea „plutei verticale””(I,II,III)(cu asistenta)
022. – Repetare - Invatarea plonjonului (I,II,III), cu asistenta
023. –Repetare -  Invatarea plonjonului si a plutirii in apnee(I,II,III), incarcari de renuntare la sprijinul plutitor....
  
020 – 15’-20’
021 – 15’-20’
022 – 15’-20’
023 -  15’
Durata# 90 -100’


4 / Lectia
   (IV)
  Pe uscat – lucru in grup,
024. -  Repetare -  ex. de lergare, miscari de brate, sarituri pe loc etc (incalzire generala)
025. - Dezvoltarea vitezei de reacţie (deplasari, sprinturi comandate)
026. -Dezvoltarea fortei generale(lucru cu partener, ingreunari)    
027. - Dezvoltarea mobilitatii la umeri, coloana, si glezne

024 – 5’
025 – 5’
026 – 10’
027 – 10’

In apa – lucru pe banda, individualizari
028. –Repetare- Invatarea „calcarii apei” (individual, asistenta)
029. –Repetare -  Invatarea plonjonului si a plutirii in apnee(I,II,III), incarcari de renuntare la sprijinul plutitor....
030. VERIFICARE – notarea  abilitatilor invatate anterior,protocol de premiere, etc.

028 – 15’-20’
029 – 15’-20’
030 – 20’
Durata# 90-100’


Z P 2/ Conţinutul invatarii inotului sportiv : procedeul SPATE
(profesorul asista pe uscat executiile elevilor aflati in apa, mijloace ajutatoare:de plutire, de transport)
{fiecare lectie din acest program poate fi repetata de cate ori este necesar pentru ca exercitiile programate sa fie insusite in totalitate de intrega grupa}

Sapt. (II)
Obiective – sarcini de antrenament, mijloace
Defalcare / Dozare,
Lectia 1
Pe uscat – lucru in grup
031  - Acumulari cantitative -  tehnica alergării corecte in conditii de efort diminuat (schimbari de directie si ritm, etc.)
032 - Imbunatatirea calitatilor motrice / ritm, tempo din stand/deplasare, jocuri.
033. -Dezvoltarea mobilitatii si fortei general(reluare circuit sub comanda profesorului, trecerea la preluarea conducerii de catre elevi)

031 – 5’
032 – 5’
033 – 25’-30’

In apa – lucru pe banda, individualizari
034.- repetare – plonjare cu plutire in apnee (I,II,), asistat.
035. -Idem, dar cu schimbarea pozitiei pe Spate,bratele alaturate trunchiuui, plutire echilibrata, fara miscari, asistat.
036. – Idem, dar cu miscari de picioare, inaintare pe spate (asistata si indicatii)
037. - Idem, cu rasucire pe piept+imersia capului si apnee+expiratie , relaxat 

034 – 15’
035 – 15’
036 – 15’-20’
037 – 15’-20’
Durata# 100’-110’
2/ Lectia
     (II)
Pe uscat – lucru in grup
038. – Alergare cu schimbari de ritm, in conditii de efort diminuat (schimbari de directie si ritm, etc.)
039 – Miscari de brate simuland inotul Craul si Spate / ritm, tempo din stand/deplasare, jocuri pe perechi.
040.- Dezvoltarea mobilitatii si fortei general(reluare circuit sub comanda profesorului, incercari de preluare a conducerii de catre elevi)

038 – 5’
039 – 10’
040 – 20’
  In apa – lucru pe banda, individualizari
041 .- repetare – plonjare cu plutire in apnee (I,II,), asistat.
042. -Idem, dar cu schimbarea pozitiei pe Spate,bratele alaturate trunchiului trec pe rand in pozitie intinsa, plutire echilibrata,  asistat.
043. – Idem, dar cu miscari de picioare, inaintare pe spate, brate alternative (asistat si indicatii)
044. - Idem, cu rasucire pe piept dupa un numar de brate+trecere in pluta pe piept, imersia capului si apnee+expiratie , relaxat 

041 – 10’-12’
042 – 10’
043 – 15’-20’
044 – 15’-20’
Durata# 90’-105’
3 /Lectia
     (III)
Pe uscat – lucru in grup
045. – Alergare cu schimbari de ritm, in conditii de efort diminuat (schimbari de directie si ritm, etc.), incalzire generala.
046 – Miscari de brate(cantitativ) simuland inotul Craul si Spate / ritm, tempo din stand/deplasare, jocuri pe perechi.
047.- Dezvoltarea mobilitatii si fortei generale(reluare circuit sub comanda profesorului, incercari de preluare a conducerii de catre elevi)

045 – 5’
046 – 5’
047 – 15’

 In apa – lucru pe banda, individualizari
048 .- repetare – plonjare cu plutire in apnee (I,II,), asistat.
049. -Idem, dar cu schimbarea pozitiei pe Spate,bratele alaturate trunchiului trec pe rand in pozitie intinsa, plutire echilibrata,  asistat.
050. – Idem, dar cu miscari de picioare, inaintare pe spate, brate simulatne pe Spate (asistat si indicatii)
051. - Idem, cu rasucire pe piept dupa un numar de brate simultane+trecere in pluta pe piept, imersia capului si apnee+expiratie , relaxat     

048 – 10’
049 – 10’
050 – 15’-20’
051 – 15’-20’
Durata# 75’-115’


4 / Lectia
   (IV)
  Pe uscat – lucru in grup,
052. - Dezvoltarea mobilitatii la umeri, coloana, si glezne
053. - Miscari de brate(cantitativ) simuland inotul Craul si Spate / ritm, tempo din stand/deplasare, jocuri de atentie, pe perechi.
054.- Dezvoltarea mobilitatii si fortei generale(reluare circuit sub comanda profesorului, incercari de preluare a conducerii de catre elevi)

052 – 10’
053 – 10’
054 – 20’

In apa – lucru pe banda, individualizari
055 .- repetare – plonjare cu plutire in apnee (I,II,), asistat.
056. -Idem, dar cu schimbarea pozitiei pe Spate,bratele alaturate trunchiului trec pe rand in pozitie intinsa, plutire echilibrata,  asistat.
057. – Idem, dar cu miscari de picioare, inaintare pe spate, brate simultane pe Spate (asistat si indicatii)
058. - Idem, cu inaintare pe Spate schimband vaslirile alternative (4) cu cele simultane(2)     
059. VERIFICARE – notarea  abilitatilor invatate anterior,protocol de premiere, etc.

055 – 10’
056 – 10’
057 – 10’
058 – 15’-20’
059 – 15’-20’
Durata# 100’-120’


z P 3/ Conţinutul invatarii inotului sportiv : procedeul SPATE BRAS+Ondulatii Delfin
(profesorul asista pe uscat executiile elevilor aflati in apa, mijloace ajutatoare:de plutire, de transport)
{fiecare lectie din acest program poate fi repetata de cate ori este necesar pentru ca exercitiile programate sa fie insusite in totalitate de intrega grupa}

Sapt. (III)
Obiective – sarcini de antrenament, mijloace
Defalcare / Dozare,
Lectia 1
Pe uscat – lucru in grup
060. Alergare in conditii de efort diminuat (schimbari de directie si ritm, etc.), incalzire generala.
061 - Imbunatatirea calitatilor motrice / ritm, tempo din stand/deplasare,invatarea vaslirilor Bras.
062. -Dezvoltarea mobilitatii si fortei general(reluare circuit sub comanda profesorului, trecerea la preluarea conducerii de catre elevi/ accent pe Bras)

060 – 5’
061 – 10’
062 – 20’

In apa – lucru pe banda, individualizari
063.- repetare – plonjare cu plutire in apnee (I,II,), asistat.
064. -Idem, dar cu schimbarea pozitiei pe Spate,bratele alaturate trunchiuui, plutire echilibrata, fara miscari, asistat.
065. – Idem, dar cu miscari de vaslire cu picioare Bras, inaintare pe spate (asistata si indicatii)
066. - Idem, cu rasucire pe piep cu bratele inainte, simularea vaslirilor circulare Brast+imersia capului si apnee+expiratie , relaxat 

063 – 5’
064 – 5’
065 – 15’-20’
066 – 15’-20’
Durata# 75’-115’
2/ Lectia
     (II)
Pe uscat – lucru in grup
067. Alergare in conditii de efort diminuat (schimbari de directie si ritm, etc.), incalzire generala.
068 - Imbunatatirea calitatilor motrice / ritm, tempo din stand/deplasare, repetarea vaslirilor Bras.
069. – Simularea coorodonarii ‚delfin’(cicluri de sarituri duble, pe ambele picioare, cu rotarea simultana a bratelor la fiecare a 2-a saritura)
070. -Dezvoltarea mobilitatii si fortei general(reluare circuit sub comanda profesorului, trecerea la preluarea conducerii de catre elevi/ accent pe Bras)

067 – 5’
068 – 5’
069 – 10’
070 – 15’
  In apa – lucru pe banda, individualizat
071 .- repetare – plonjare cu plutire in apnee (I,II,), asistat.
072. -Idem, dar cu simularea ondulatiilor delfin, schimbarea pozitiei pe Spate+ondulatii delfin,bratele alaturate trunchiuui, plutire echilibrata, asistat.
073. – Idem, dar cu miscari de vaslire cu picioare Bras, inaintare pe piept (asistata si indicatii)
074. - Idem, cu bratele inainte, simularea ondulatiilor + imersia capului si apnee+expiratie , relaxat 

071 – 5’
072 – 5’
073 – 10’-15’
074 – 10’-15’
Durata# 65’-95’
3 /Lectia
     (III)
Pe uscat – lucru in grup
075.- Alergare in conditii de efort diminuat (schimbari de directie si ritm, etc.), incalzire generala.
076 - Imbunatatirea calitatilor motrice / ritm, tempo din stand/deplasare, repetarea vaslirilor Bras.
077. – Simularea coorodonarii ‚delfin’(cicluri de sarituri duble, pe ambele picioare, cu rotarea simultana a bratelor la fiecare a 2-a saritura)
078. -Dezvoltarea mobilitatii si fortei general(reluare circuit sub comanda profesorului, trecerea la preluarea conducerii de catre elevi/ accent pe Bras)

075 – 5’
076 – 5’
O77 – 10’-15’
078 – 10’-15’

 In apa – lucru pe banda, individualizari
079 -  simularea ondulatiilor delfin, schimbarea pozitiei pe Spate+ondulatii delfin,bratele alaturate trunchiului, plutire echilibrata, asistat.
080. – Idem, dar cu miscari de vaslire cu picioare Bras + inaintare pe piept (asistata si indicatii)
081. - Idem, cu bratele inainte, simularea ondulatiilor + imersia capului si apnee+expiratie , relaxat 

079 – 5’
080 – 10’-15’
081 – 10’-15’
Durata#  55’- 85’



4 / Lectia
   (IV)
  Pe uscat – lucru in grup,
082.- Alergare in conditii de efort diminuat (schimbari de directie si ritm, etc.), incalzire generala.
083 - Imbunatatirea calitatilor motrice / ritm, tempo din stand/deplasare, repetarea vaslirilor Bras.
084 – Simularea coorodonarii ‚delfin’(cicluri de sarituri duble, pe ambele picioare, cu rotarea simultana a bratelor la fiecare a 2-a saritura)
085. -Dezvoltarea mobilitatii si fortei general(reluare circuit sub comanda profesorului, trecerea la preluarea conducerii de catre elevi/ accent pe Bras)

082 – 5’
083 – 5’
084 – 10’
085 – 10’

In apa – lucru pe banda, pe perechi, individualizari
086 .- repetare – plonjare cu plutire in apnee (I,II,), asistat.
087.-  simularea ondulatiilor delfin, , plutire echilibrata, asistat.
088. – Idem, dar cu miscari de vaslire cu picioare Bras + inaintare pe piept (asistata si indicatii)
089. - Idem, cu bratele inainte, simularea ondulatiilor + imersia capului si apnee+expiratie , relaxat
090. – plonjon, ondulatii sub apa, la doua ondulatii o vaslire simultana/circulara cu bratele in apnee..., apoi cu respiratie.
091. – plonjon, 3 ondulatii delfin, iesire la suprafata si incercare de a inainta cu bratele intinse+picioare bras..., apoi si cu 1 vaslire de brate/vaslire de picioare/o respiratie
092. - VERIFICARE – notarea  abilitatilor invatate anterior,protocol de premiere, etc.

086 – 5’
087 – 5’
088 – 10’-15’
089 – 10’-15’
090 – 15’-20’
091 – 15’-20’
092 – 15’
Durata# 105’-125’

Z P 4/ Conţinutul invatarii inotului sportiv : procedeul CRAUL
(profesorul asista pe uscat executiile elevilor aflati in apa, mijloace ajutatoare:de plutire, de transport)
{fiecare lectie din acest program poate fi repetata de cate ori este necesar pentru ca exercitiile programate sa fie insusite in totalitate de intrega grupa}

Sapt. (II)
Obiective – sarcini de antrenament, mijloace
Defalcare / Dozare,
Lectia 1
Pe uscat – lucru in grup
093 - Acumulari cantitative -  tehnica alergării corecte in conditii de efort diminuat (schimbari de directie si ritm, etc.)
094 - Imbunatatirea calitatilor motrice / ritm, tempo din stand/deplasare, jocuri.
095. – Cicluri repetate de simulare a vaslirilor brate Craul pe uscat
096. -Dezvoltarea mobilitatii si fortei general(reluare circuit sub comanda profesorului, trecerea la preluarea conducerii de catre elevi)

093 – 5’
094 – 5’
095 – 5’
096 – 15’


In apa – lucru pe banda, individualizari
097.- repetare – plonjare cu plutire in apnee (I,II,), asistat. 098. -Idem, dar cu miscari de picioare, inaintare in apenee  (asistata si indicatii)
099. - Idem, cu respiratie cu brate Bras (expiratii la 4-6 batai de picioare)/ de preferat intreg bazinul.... 

097 – 5’
098 – 10’
099 – 15’-20’
Durata# 60’-80’

2/ Lectia
     (II)
Pe uscat – lucru in grup
100. – Alergare cu schimbari de ritm, in conditii de efort diminuat (schimbari de directie si ritm, etc.)
101 – Cicluri repetate de brate simuland inotul Craul si Spate / ritm, tempo din stand/deplasare, jocuri pe perechi.
102.- Dezvoltarea mobilitatii si fortei general(reluare circuit sub comanda profesorului, incercari de preluare a conducerii de catre elevi)

100 – 5’
101 – 5’
102 – 15’-20’

  In apa – lucru pe banda, individualizari
103 .- repetare – plonjare cu plutire in apnee (I,II,), asistat.
104. -Idem, dar cu schimbari ale pozitiei pe Spate,bratele alaturate trunchiului trec pe rand in pozitie intinsa, revenire pe piept, in apnee, cand termina aerul intoarcere pe spate (minimum 6-12 vasliri picioare), cicluri repetate, asistat.
105. – Idem, dar numai cu miscari de picioare Craul, inaintare cu bratele intinse, cu vasliri brate  in apnee  (4,6,8 cicluri) si calcularea distantei parcurse (a) si apoi cu cronometrarea (doar de antrenor stiuta...)  a duratei celor 4,6,8 cicluri(b) ATENTIE = spre acest algoritm de coordonare se tinde astfel ca elevul sa nu se zbata in apa ci sa alunece, incercand de fiecare data sa inoate mai usor !!!!!
106. - Idem, cu rasucire pentru respiratie la fiecare vaslire(a), sau la doua sau mai multe vaslirii(b); variante la dispozitia elevului, antrenorului

103 – 5’


104 – 10’-15’

105 – 10’-15’

106 – 15’-20’
Durata# 65’- 85’
3 /Lectia
     (III)
Pe uscat – lucru in grup
107. – Alergare cu schimbari de ritm, in conditii de efort diminuat (schimbari de directie si ritm, etc.), incalzire generala.
108 – Miscari de brate(cantitativ) simuland inotul Craul si Spate / ritm, tempo din stand/deplasare, jocuri pe perechi.
109.- Dezvoltarea mobilitatii si fortei generale(reluare circuit sub comanda profesorului, incercari de preluare a conducerii de catre elevi)

107 – 5’

108 – 5’

109 – 15’-20’

 In apa – lucru pe banda, individualizari
110 .- repetare – plonjare cu plutire in apnee (I,II,), asistat.
111. - Idem, dar cu schimbari ale pozitiei pe Spate,bratele alaturate trunchiului trec pe rand in pozitie intinsa, revenire pe piept, in apnee, cand termina aerul intoarcere pe spate (minimum 6-12 vasliri picioare), cicluri repetate, asistat.
112. – Idem, dar numai cu miscari de picioare Craul, inaintare cu bratele intinse, cu vasliri in apnee  (4,6,8 cicluri) si calcularea distantei parcurse (a) si apoi cu cronometrarea (doar de antrenor stiuta...)  a duratei celor 4,6,8 cicluri(b) ATENTIE = spre acest algoritm de coordonare se tinde astfel ca elevul sa nu se zbata in apa ci sa alunece, incercand de fiecare data sa inoate mai usor !!!!!
113. - Idem, cu rasucire pentru respiratie la fiecare vaslire(a), sau la doua sau mai multe vaslirii(b); variante la dispozitia elevului, antrenorului, relaxat     

110 – 5’

111 – 15’-20’


112 – 15’-20’



113 – 15’-20’
Durata# 75’ -95’
4 / Lectia
   (IV)
  Pe uscat – lucru in grup,
114. - Dezvoltarea mobilitatii la umeri, coloana, si glezne
115. - Miscari de brate(cantitativ) simuland inotul Craul si Spate / ritm, tempo din stand/deplasare, jocuri de atentie, pe perechi.
116.- Dezvoltarea mobilitatii si fortei generale(reluare circuit sub comanda profesorului, incercari de preluare a conducerii de catre elevi)

114 – 10’
115 – 10’

116 – 20’


In apa – lucru pe banda, individualizari
117 .- repetare – plonjare cu plutire in apnee (I,II,), asistat.
118 – Idem, dar numai cu miscari de picioare Craul, inaintare cu bratele intinse, cu vasliri in apnee  (4,6,8 cicluri) si calcularea distantei parcurse (a) si apoi cu cronometrarea (doar de antrenor stiuta...)  a duratei celor 4,6,8 cicluri(b) ATENTIE = spre acest algoritm de coordonare se tinde astfel ca elevul sa nu se zbata in apa ci sa alunece, incercand de fiecare data sa inoate mai usor !!!!!
119. - Idem, cu rasucire pentru respiratie la fiecare vaslire(a), sau la doua sau mai multe vaslirii(b); variante la dispozitia elevului, antrenorului, relaxat     48. -Idem, dar cu schimbarea pozitiei pe Spate,bratele alaturate trunchiului trec pe rand in pozitie intinsa, plutire echilibrata,  asistat.
120. – VERIFICARE – notarea  abilitatilor invatate anterior,protocol de premiere, etc.

117 – 5’
118 – 15’-20’

119 – 15’-20’

120 – 20’
Durata# 95’-105’